JBL Tour One M3 smart TX erbjuder högupplöst ljud med legendariskt JBL Pro sound och klassledande samtalskvalité.

Under andra halvan av 2024 fick vi möjlighet att testa JBLs Tour Pro 3, ett par lurar med ett magiskt bra laddfodral med mängder av innovativa funktioner. När JBL nu lanserar sitt senaste tillskott av brusreducerande, över öronen lurar, i form av JBL Tour One M3 smart TX, så har företaget tagit med sig flera av fodralets funktioner och tillfört en helt ny dimension av möjligheter som verkligen revolutionerar vårt sätt att använda och dra full nytta av våra hörlurar som bland annat gör det möjligt att ansluta till i princip vilken ljudkälla vi vill och som dessutom agerar som en universell, framtidssäkrad, Auracast-ljudsändare.
Perfekt, avlastande passform
JBL Tour One M3 Smart Tx är JBLs senaste flaggskepps över örat hörlurar som kombinerar högupplöst Pro ljud, adaptiv brusreducering och en separat pekskärmsstyrd sändare (Smart Tx) för maximal kontroll utan telefon. Med kraftfulla 40 millimeters glimmerförstärkta dome element levererar de djup bas, balanserat mellanregister och kristallklar diskant, oavsett om vi lyssnar trådlöst via LDAC eller kabelansluten via den inbyggda DAC:en för förlustfri ljudåtergivning från valfri källa.

Kåporna är klädda i syntetiskt läder runt minnesskumskuddar som formar sig efter öronen för att ge både isolering och komfort under långa lyssningssessioner och som dessutom ser till att även om vi använder glasögon eller lite kraftigare solglasögon ger en perfekt avlastning runt skalmarna för att inte ge någon märkbar belastning eller tryck på huvudets sida. Passformen är utformad för att sitta stadigt utan att klämma för hårt även på lite större huvuden och även bygeln är lätt vadderad och fördelar vikten jämnt över huvudets övre del medan kuddarna andas tillräckligt för att motverka överhettning under varmare sommardagar. Den totala ”klämkraften” är dessutom optimerad så att hörlurarna sitter kvar vid rörelse, vilket även inkluderar en tur på löpbandet, men förblir behagliga även efter flera timmars användning.
Insidan består av förstärkt plast och metallfästen vid bygeln, vilket ger en kombination av lätthet och tålighet. Justerbara, fjäderbelastade gångjärn säkerställer en smidig in- och utvikning utan att kompromissa med hållbarheten. Sedan hade vi gärna sett en lite uppdaterad design då det yttre ser lite ”trist ut”.
Samtalskvalité i världsklass
Tekniskt sett stöder Tour One M3 Bluetooth 5.3 med LE-ljud samt SBC, AAC och högupplöst LDAC upp till 24-bit/192 kilohertz. Brusreduceringen True Adaptive ANC 2.0 använder flera mikrofoner för att aktivt blockera omgivningsljud i realtid, samtidigt som de fyra adaptiva strålformande mikrofoner per kåpa hanterar samtal. Spatial 360-ljud med integrerad huvudspårning skapar en omslutande ljudbild som håller sig fixerad även när du vrider på huvudet.
Ljudkvaliteten i trådlöst läge imponerar tack vare kombinationen av den avancerade DAC:en och LDAC-stöd som strömmar nästan tre gånger mer data än traditionell Blåtand. Skulle vi koppla in den medföljande aux-kabeln eller USB-C får vi en förlustfri återgivning med extremt låg förvrängning. Spatial 360 behandlar stereoinnehåll för att generera reflektioner och efterklang, vilket adderar ett tredje dimension till musik, film och spel.

Ljudbilden är klassiskt JBL lite mer bastung men vi förvånas ändå över hur väl basen harmoniserar med diskant och mellanregistret. Det enda vi kan känna är att vi vid vissa typer av musik inte får riktigt den dynamik och omfång som vissa av konkurrenterna så för den mer extrema audiofia lyssnaren så finns troligen mer lämpliga alternativ. Men rent generellt och framför allt gör filmtittande och spelande så kommer basen verkligen till sin rätt och då pratat vi verkligen toppklass.
Vi kommer sedan till något riktigt, rikligt bra och detta i form av samtalskvaliteten som tack vare ovan nämnda mikrofoner tillsammans med AI algoritmer filtrerar bort bakgrundsljud och eko samtligt som VoiceAware i JBL-appen låter oss justera hur rösten hörs för andra, och Smart Talk pausläget aktiveras automatiskt när vi pratar. Detta ger oss en lösning som är den bästa vi upplevt för samtal för hörlurar som primärt är musikorienterade och vi skulle säga att samtalskvalitén ligger i paritet med riktigt bra kontorshörlurar typ Jabras Evolve2 85. Hörlurarna är dessutom Zoom-certifierade för professionella onlinemöten med kristallklar återgivning.
Även om brusreduktionen för lurarna är bra och framför allt lyckas blockera störande omgivningsljud vid samtal så når de, i rent ANC perspektiv, ändå fram till de bästa konkurrenterna och här finns fortfarande utrymme för förbättringar till kommande modeller eller programuppdateringar.
Den magiska sändaren
Den medföljande JBL Smart Tx-sändaren, som påminner lite om en gammaldags personsökare, ger full kontroll över uppspelning, volym och samtal direkt via pekskärmen. Sändaren kan anslutas till mer eller mindre alla ljudkällor via USB-C eller 3,5 millimeters kontakt och fungerar med Auracast för att dela ljud trådlöst med multipla ”lyssnare” simultant vilket är en perfekt när vi är flera som vill se eller dela på samma ljudkälla. Det är även en lösning vi känner borde vara perfekt för typ undervisningslokaler då vi på detta sätt kan strömma ljudet till de som vill höra utan att störa resten.

Smart Tx panelen har upp till 18 timmars batteritid vid analog anslutning eller när den körs fristående och visar batteristatus för både sig själv och hörlurarna. Det enda vi känner hade varit trevligt, och nu gör vi återigen kopplingen till personsökare, hade varit en lite ”byx” klämma som gjort att vi kunnat fästa enheten i ett bälte eller på skjortkanten, men detta får väl komma till nästa version.

JBL appen erbjuder en 12-bands EQ samt ett flertal fördefinierade ljudprofiler, förinställningar för Spatial 360 samt funktioner som Ambient Aware, TalkThru och Auto Play & Pause. Appen synkroniseras med både Smart Tx och hörlurar, vilket gör att vi kan finjustera brusreducering, ljudlägen och välja våra personliga inställningar utan att plocka upp mobilen vilket efter en tids användning är riktigt skönt.
Batteritiden på hörlurarna är upp till 70 timmar med ANC av och cirka 40 timmar med ANC på och en femminuters snabbladdning ger fem extra timmars spelning. Förutom USB-C-kabel och 3,5 mm-sladd medföljer ett kompakt och stabilt förvaringsfodral som rymmer både hörlurar och Smart Tx-sändaren samt en snabbstartsguide.
SPECIFIKATIONER
-
Tillverkare: JBL, www.jbl.se
-
Cirkapris: 4 500 kr inkl. moms, 3 600 kr exkl. moms
-
Vikt: 285 gram
-
Anslutning: Blåtand 5.3
-
Batteritid: 70 timmar utan ANC 40 timmar med ANC
-
Ljudkontroll: ANC, adaptive, omgivande ljud
-
Element: 40 mm glimmerförstärkta dome element
-
Mikrofoner: totalt 10 st
-
Laddning: USB-C
-
Blåtandsprofiler: A2DP V1.4, AVRCP V1.6.2, HFP V1.8
-
Frekvensomfång: 10 Hz–40 kHz
JBL Tour One M3 smart TX5 / 6 Betyg4 500 krPrisFörHög komfort, mycket bra samtalskvalité, klassiskt JBL sound, gott om anpassningar via appen, vi älskar Smart TX sändaren, kan kopplas till nästan valfri källa och dela denna med ”alla” via Auracast.EmotSaknar lite i det dynamiska omfånget, ANC skulle kunna vara ytterligare lite effektivare och vi hade gärna sett en lite ”klämma” till sändaren.Rekommenderas tillJBL Tour One M3 Smart Tx ett mycket starkt val för alla som vill ha flaggskeppsljud, avancerade anpassningsmöjligheter och med bonusen från en dedikerad pekskärmsstyrd sändare.