Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: EufyCam E40 kit

      13 juli, 2025

      Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

      10 juni, 2025

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Samsung Galaxy Z Fold7

      27 juli, 2025

      Test: HP Omen 32 Transcend

      19 juli, 2025

      Test: Kingston Canvas Go Plus

      16 juli, 2025

      Test: JBL Tour One M3 smart TX

      9 juli, 2025

      Test: HP Omen 32 Transcend

      19 juli, 2025

      Test: NZXT – en färgstark highend kombo

      2 juli, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Kioxia Exceria Plus G4

      28 maj, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Samsung Galaxy Z Fold7

      27 juli, 2025

      Hur spellicenser påverkar din casinoupplevelse

      23 juli, 2025

      Test: HP Omen 32 Transcend

      19 juli, 2025

      Test: Kingston Canvas Go Plus

      16 juli, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Tester » Test: Samsung Galaxy Z Fold7
    Samsung Galaxy Z Fold7
    Tester

    Test: Samsung Galaxy Z Fold7

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist27 juli, 202510 Mins Read

    Samsung Galaxy Z Fold7
    5 / 6 Betyg
    28 240 krPris
    För
    Extremt tunn och lätt med hög byggkvalitet, stora, ljusstarka Dynamisk AMOLED-skärmar, kraftfull Snapdragon 8 Elite for Galaxy, 200 MP-huvudkamera med ProVisual Engine och avancerade AI-verktyg, Vattentålig (IP48), robust Armor FlexHinge, bra skärmväxling.
    Emot
    Inget S-pen stöd, mycket högt pris, blir snabbt varm, vi saknar snabbare laddning, lite knepig att öppna.
    Rekommenderas till
    Samsung Galaxy Z Fold7 ger en av marknadens mest avancerade vikbara upplevelser och passar alla som vill maximera sin kreativitet eller bara söker flexibiliteten med en normal och en stor skärm i samma enhet.

    Samsung Galaxy Z Fold7 ger oss den största förändringen i Fold serien sedan lanseringen.

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    Även om det kan kännas som att vikbara mobiler har funnits med under en längre tid så var det faktiskt bara cirka sex år sedan Samsung i februari 2019 presenterade sin första version i Fold serien. Sedan dessa har Samsung lanserat ett flertal uppdaterade modeller men det är först i år, med den senaste versionen Samsung Galaxy Z Fold7, som förändringarna verkligen märks och vi skulle nästan vilka ta det så långt som att säga att nästa era av de vikbara mobilerna är här. Men med dessa nyheter och förändringar så har Samsung även valt att göra några val som troligen, för en del, kommer att vara den avgörande faktorn till att inte välja enheten.

    Galaxy Z Fold7 vs Fold6

    Samsung Galaxy Z Fold7 lyfter fram flaggskeppsfiness i vikbart format med flera viktiga förbättringar jämfört med föregångaren och visar att företaget verkligen vill vara en av de ledande aktörerna på inte bara mobila marknaden utan även den vikbar dito. I stället för att jämföra modellen mot andra aktörer så har vi denna gång valt att titta på skillnaderna mot föregående modell. Detta då vi för en gång skulle får en helt ny typ av mobilupplevelse med Fold7.

    Galaxy Z Fold7 är Samsungs tunnaste och lättaste vikbara mobil hittills med en tjocklek på 8,9 millimeter hopvikt och 4,2 millimeter utfälld vilket ska jämföras med Fold6 som var 12,1 respektive 5,6 millimeter. Till detta så har Samsung även sänkt vikten med 24 gram från föregående modell och den väger nu 215 gram vilket även är lättare än S25 Ultra.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Samsung Galaxy Z Fold7 bjuder på den största förändringen av Fold serien sedan den lanserades och vi får bland annat en otroligt slimmad modell som även i ett hopvikt format kan matcha S25 Ultra.

    Ser vi till ramkonstruktionen så är den tillverkad i advanced armor aluminum som trots sitt tunna format ger tio procents bättre hållbarhet. Skärmsidorna är skyddade med Corning Gorilla Glass Ceramic 2 och Gorilla Glass Victus 2 för maximal reptålighet. Dessutom så använder Fold7 en ny vikteknik med Armor FlexHinge som med en ny vattendroppsform och multirail konstruktion minskar synliga veck och som är framtagen för 200 000 upp- och nedvikningar. Känslan efter ett par veckors användning med mobilen är att Samsung lyckats mycket bra med denna lösning då mobilen känns riktigt stabil och vi får ett veck som visserligen syns men där vecket blivit mindre. Enda lilla nackdelen är att den är lite lurig att öppna då det inte finns några riktiga ”greppunkter”. Värt att notera är att mobilen är IP48 klassad vilket gör att den tål vatten ned till 1,5 meter i 30 minuter men ej är helt dammtät.

    Förbättrad AI-bearbetning

    Vi fortsätter med skärmarna där Galaxy Z Fold7 kommer med två Dynamic AMOLED 2X-paneler med hög uppdateringsfrekvens. Huvudskärmen är en åtta tums QXGA+ (2 184 × 1 968) med 368 ppi, 1–120 hertz adaptiv uppdateringsfrekvens, Vision Booster teknik samt upp till 2 600 nits i ljusstyrka. Ytterskärmen är en 6,5 tums FHD+ (2 520 × 1 080) med 422 ppi, 1–120 hertz och även här 2 600 nits ljusstyrka. Vi får även ett nytt bredare 21:9-format. Även om vi får en lite större visningsyta och skärmar som fungerar riktigt bra även i direkt solljus så är den del som imponerar mest växlingen mellan de båda skärmarna där växlingen mellan de båda lägena sker sömlöst utan lagg eller eftersläpningar.

    Vi upplever även en förbättrad hantering och skalning av hur material presenteras i de olika formaten även om det finns vissa tredjepartsappar som inte drar full nytta av formaten. Som alltid när det kommer till Samsungs skärmar så får vi dessutom en grym bildupplevelse med levande färger som är lika slående oavsett om vi ser på film, spelar spel eller jobbar med bilder. Värt att notera, och detta skulle kunna vara en avgörande faktor för vissa, är att Fold7 inte längre stödjer användning av S Pen vilket undertecknad måste säga är riktigt synd då det underlättade arbete med exempelvis bild- och filmredigering.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Samsung Galaxy Z Fold7 har en mycket bra hantering för att växla mellan de båda skärmarna där vi i de flesta fall finner lösningar som är optimerade för den större visningsytan, Tyvärr så har däremot Samsung tagit bort stödet för S-Pen vilket undertecknat helt klart saknar.

    Tittar vi under skalet så drivs Fod7 av Qualcomms Snapdragon 8 Elite for Galaxy (3 nanometer), en chipuppsättning som är skräddarsydd för förbättrad AI-bearbetning och som erbjuder en åttakärning lösning baserat på 2 stycken 4,47 gigahertz och 6 stycken 3,53 gigahertz Oryon V2 kärnor samt en Adreno 830 @ 1 200 megahertz grafik. Mobilen kommer i två olika Ram utföranden där 256 och 512 gigabytes UFS4 lagringsalternativen är utrustade med 12 gigabyte LPDDR5X medan en terabytes modellen kommer med sexton gigabyte.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Mobilens prestanda erbjuder ett rejält lyft sedan föregående modell där framför allt AI integrationen blivit allt bättre.

    Detta ger oss ett rejält prestandalyft jämfört med föregående modell där NPU-prestanda är upp till 41 procent bättre än Fold6, CPU prestandan är 38 procent snabbare och GPU prestandan är 26 procent snabbare. Exempelvis visar Geekbench 6 i multi-core 9 787 jämfört med 6 871 samt single-core 2 993 jämfört med 2 241 för Fold 7 kontra Fold 6. Vi ser samma värden för AnTuTu v10 som gav 2 771 701 för Fold 7 och 1 932 893 för Fold 6.

    Med denna ökade kraft så får vi gott om möjligheter till allt från kraftfull redigering av bilder och video där det stora bildformatet verkligen är produktivitetshöjande och vi får även ett enastående flyt i alla typer av spel. Men här märker vi en nackdel med det slimmade formatet då mobilen snabbt blir varm vi tyngre belastning och denna värme kan till och med bli så jobbig att mobilen blir obehaglig att hålla i handen eller stoppa i fickan efter användning så här är verkligen ett extra skal att rekommendera. Det har även börjat dyka upp flera modeller som erbjuder en spridning av värmen för snabbare nedkylning.

    Linser och batteri

    Nästa stora förbättring inom Fold serien hittar vi när vi kommer till uppsättningen linser, något som delvis går att se med blotta ögat då mobilens bakre linser sticker ut en bra bit från själva chassit. Grunden till denna förbättring hittar vi i den nya 200 megapixels huvudkameran med f/1.7, 1/1,3″, 0.6 µm, OIS och   flerpunkts PDAF. Denna kompletteras med en12 megapixels ultravidvinkel, f/2.2 med 120 graders synfält och AF samt en 10 megapixels telefoto, f/2.4, som erbjuder 3 gånger optisk zoom och OIS.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Med Samsung Galaxy Z Fold7 får Fold modellerna äntligen en kameralösning som kan matcha de riktiga flaggskeppsmodellerna.

    Tack vare Samsungs ProVisual Engine får vi skarpa, färgstarka bilder med 10-bitars HDR där nattvideo förbättras via intelligent rörelseigenkänning. Photo Assist, Generative Edits och Audio Eraser är sedan inkluderade AI-verktyg för objektborttagning, bakgrundsfyllning och brus­reducering direkt i kamera­appen vilka gör att mer eller mindre alla bilder blir riktiga toppfoton där vi framför allt märker en klar skillnad i bildernas detaljrikedom jämfört med Fold 6 och för första gången skulle vi säga att just kameradelen inte längre är den faktor som gör att vi kanske inte skulle välja en vikbar modell.

    Vi upplever även att kameralösningen till Fold7 är märkbart mer responsiv jämfört med Fold6 och där autofokuseringen, framför allt på rörliga objekt, är i det närmaste omedelbar vilket ger oss helt andra kreativa möjligheter. Till dessa så får vi även en tiomegapixels frontkamera med f/2.2 och 100 graders synfält vilket ger oss perfekta selfiebilder och som är mycket trevlig när vi använder den för digitala möten där vi då gärna har mobilen i liggande, vinklat, läge.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Tack vare den stora skärytan och kraftfulla hårdvaran passar modellen perfekt till att redigera bilder och filmer.

    Den del som vi nästan från start hade gissat skulle vara lite av ett steg tillbaka gäller batteriet. För med ett mer slimmat format får vi samma batterikapacitet på 4 400 milliampertimmar som för Fold6 vilket även gäller laddningen som erbjuder 25 watts PD laddning eller 15 watt trådlös laddning, alternativt 4,5 watts omvänd trådlös laddning för exempelvis våra hörlurar.

    Med tanke på just formatet och vikten på mobilen så känns det helt ok att batterikapaciteten inte var större, även om det alltid är trevligt med hög ladd kapacitet. Men vi hade verkligen hoppats på en snabbare laddning. Det som däremot är intressant är att batteritiden, även om vi får en avsevärt kraftfullare mobil, faktiskt presterar i paritet med Fold 6 vilket så klart beror på en kombination av smart AI integration och ett effektivare chipset och vi klarar normalt av en full dags användning, så vida vi inte enbart jobbar från den stora skärmen och här spelar eller redigerar video då vi utan problem kan dränera mobilen på runt fem timmar.

    AI-integration

    Samsung Galaxy Z Fold7 är även den första mobilen från Samsung med One UI 8 på Android 16 vilket erbjuder en rad AI-funktioner, optimerade för just vikbar skärm. För att lyfta fram några av dessa så får vi:

    • Gemini Live: Dela skärm eller kamera med AI-assistenten för kontext­baserad hjälp
    • Circle to Search: Markera objekt för omedelbara sökresultat i flytande vy vilket blir ytterligare en dimension från standarslösningen
    • Now Bar & Now Brief: Sammanfattningar, aviseringar och snabbinfo på både inre och yttre skärm där vi får ett större inflytande över vad som ska inkluderas (även om vi här hade hoppats på än mer möjligehter).
    • Photo Assist & Generative Edits: Flytta, ta bort eller förstora objekt, justera bakgrund med AI
    • Audio Eraser: Identifiera och ta bort oönskat bakgrundsljud i videor samtidiga multitasking-verktyg som Split View och Drag-and-Drop AI-innehåll vilket underlättar och förbättrar både vid kreativt arbete och vid digitala möten.
    Samsung Galaxy Z Fold7
    Tack vare den integrerade NPU kraften blir det en barnlek att skapa unika AI genererade bilder från foton eller helt från scratch.

    Självklart får vi sedan även Samsung Knox Matrix och KEEP (Knox Enhanced Encrypted Protection) som krypterar data på applikationsnivå, och Post-kvantkryptografi (PQC) i Secure Wi-Fi som stärker nätverkssäkerheten för ett tryggare användande både privat men kanske framför allt som företagsmobil.

    Sammantaget för Samsung Galaxy Z Fold7 samman tunnhet, kraft och smart AI i ett vikbart paket som för första gånger verkligen känns väl genomtänkt och praktiskt. Jämfört med Fold6 är förbättringarna betydande i design, skärmstorlek och kameraupplevelse, samtidigt som prestanda och AI-funktioner tar ett rejält kliv framåt. För dig som vill ha en av marknadens mest avancerade vikbara upplevelse är Fold7 svårslagen, men för en bredare publik kommer priset och avsaknaden av pennstöd samt delvis dess lite för kraftiga värmeutveckling att vara hinder.

    Samsung Galaxy Z Fold7
    Som vanligt sedan ett par år tillbaka så kommer mobilen utan medföljande laddare men då laddningen stannar vid 25 watt så är detta ett minimalt problem.

    SPECIFIKATIONER

    • Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
    • Cirkapris: 28 240 inkl. moms, 22 592 exkl. moms
    • CPU: Snapdragon 8 Elite för Galaxy Galaxy
    • Minne: 16 GB
    • Lagring: 1024 GB
    • Skärm: 8 tum QXGA + AMOLED 2x (1-120Hz) Maximal upplösning: 2 184 x 1 968 + 6,5 tum FHD+ AMOLED 2x
    • Kamera: 200 MP huvud, 12 MP, 10 MP, 10 MP Selfie
    • Batteri: 4 400 mAh
    • Laddning: 25 watt
    • Mått: 158.4 x 143.2 x 4.2 / 158.4 x 72.8 x 8.9 mm
    • Vikt: 215 gram
    • Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtrycksläsare, Gyrosensor, Geo-magnetisk sensor, Hall-sensor, Ljussensor, Närhetssensor
    Samsung Galaxy Z Fold7
    5 / 6 Betyg
    28 240 krPris
    För
    Extremt tunn och lätt med hög byggkvalitet, stora, ljusstarka Dynamisk AMOLED-skärmar, kraftfull Snapdragon 8 Elite for Galaxy, 200 MP-huvudkamera med ProVisual Engine och avancerade AI-verktyg, Vattentålig (IP48), robust Armor FlexHinge, bra skärmväxling.
    Emot
    Inget S-pen stöd, mycket högt pris, blir snabbt varm, vi saknar snabbare laddning, lite knepig att öppna.
    Rekommenderas till
    Samsung Galaxy Z Fold7 ger en av marknadens mest avancerade vikbara upplevelser och passar alla som vill maximera sin kreativitet eller bara söker flexibiliteten med en normal och en stor skärm i samma enhet.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Tester

    Test: HP Omen 32 Transcend

    19 juli, 20256 Mins Read
    DMZ Rekommenderar

    Test: Kingston Canvas Go Plus

    16 juli, 20254 Mins Read
    Tester

    Test: EufyCam E40 kit

    13 juli, 20256 Mins Read
    Tester

    Test: OnePlus Nord 5

    11 juli, 20256 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Bara timmar kvar av kampanjen för Datormagazin Retro #8 – glöm inte att förboka

    22 november, 2024

    Öka cybersäkerhetsmedvetenheten under cybersäkerhetsmånaden

    22 oktober, 2024

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Toppklass

    Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

    15 maj, 2025

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.