Fråga

 

Jag har en god vän som 2009 köpte en bärbar dator (Asus) med Vista förinstallerad och att Windows 7 skulle ingå. Efter ett tag kom Windows 7-skivan. Han installerade Windows 7, men gjorde tydligen något fel för nu har han Windows 7 och ”delar” av Vista på samma partition?

Datorn fungerar, men vissa program, till exempel Norton, ligger på operativsystemet Vista. När jag tittar på innehållet i C-partitionen står det både Vista och Windows 7. Hårddisken har även en D-partition som är nästan tom.

Finns det någon möjlighet att avinstallera Vista utan att Windows 7 påverkas eller går det att använda Windows-7 skivan och reparera datorn? Han har manuellt försökt att avinstallera vissa Vista-program men får då meddelandet ”Åtkomst nekas”.

När datorn startar ser det helt normalt ut, som Windows 7. Mycket tacksam för ett svar, jag är helt nollställd. Datorn kan väl inte fungera normalt?

Sigurd Moberg

 

Svar

 

Nej, det låter inte helt normalt, men jag förstår inte heller riktigt vad du menar. Har han råkat göra en dubbelinstallation, så att Windows-starten börjar med en meny där det går att välja mellan Vista och Windows 7? Det är den enda möjligheten för datorn att ha fler än ett operativsystem installerat. Det har i så fall inträffat om din vän gjorde en nyinstallation av Windows 7 i stället för en uppgradering.

I så fall är nog det enklaste att bara installera om de program som saknas i Windows 7, till exempel Norton, och strunta helt i Vista-installationen, bara låta bli att använda den. Det går också att ta bort Vista ur startalternativen med hjälp av programmet Easy BCD och sedan bara radera Vista-mappen.

Om det inte är på det viset det förhåller sig får du nog förklara närmare. Var i C-partitionen står operativsystemens namn? Det låter nämligen lite märkligt. 

Föregående artikelShuttles första med inbyggd Broadwell
Nästa artikelSverige tvåa på digitalisering
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här