Kanske världens minsta multifunktionsskrivare, ett smidigt alternativ som även inkluderar smarta molntjänster.

Under en knapp vecka har vi haft möjlighet att titta närmare på vad som troligen är världens minsta multifunktionsskrivare i form av Deskjet 3720. Den påminner lite om en vit brödlimpa med turkos-blå överkant. Deskjet 3720 mäter 40,3 x 17,7 x 14,1 centimeter och väger 2,33 kilogram, vilket gör den mycket behändig.

Nätta former till trots är detta ingen batteridriven minilösning som du enkelt stoppar i portföljen. Denna enhet ska snarare ses som ett alternativ för  mindre utrymmen som studentrummet, sommarstugan, husvagnen, båten eller liknande.

Plats för 60

Enheten har en baktill placerad pappersmatning med plats för cirka 60 ark.  Efter utskrift matas dessa ut nedtill på en skena med en klaff på slutet som samlar allt. Enligt HP ska skrivaren klara av en utskriftscykel på cirka 1 000 sidor.

Plats finns för två patroner. Dels en svart som i standardutförande klarar cirka 120 sidor. Dels en trippelfärg som kapacitetsmässigt klarar cirka 100 sidor. Båda finns dock som XL-alternativ och räcker då till 480 respektive 330 sidor.

Deskjet 3720 har en skrivarupplösning på 4 800 x 1 200 och skriver ut lite drygt sju sidor per minut i svartvitt och cirka fem sidor per minut i färg. När du väljer att använda dig av det så kallade ”tysta  läget” reduceras både utskriftshastighet och ljudnivå.

Utskriftskvaliteten ligger ungefär i linje, eller något högre, med vad som kan förväntas av en enklare enhet. Den hanterar textutskrifter mycket bra, även grafer eller tecknade bilder blir förvånansvärt bra.

Däremot är detta inte någon fotoskrivare. Sådana utskrifter blir knappt godtagbara. Det vill säga, om du inte väljer att använda HP:s egna fotopapper. Tillverkarens egna fotopapper fångar färgerna bättre och det blir ett helt annat liv i bilderna.

Snabb bildläsare

Det som kanske liknar ett handtag på ovansidan är en kombinerad stavformad bildläsare och enklare panel för att hantera enhetens mest basala funktioner.

Bildläsaren arbetar, enligt HP, med en upplösning på 1 200 x 1 200 punkter. Programmet gav dock bara 600 x 300, vilket i och för sig är tillräckligt för textdokument, men det är ändå lite märkligt. Kanske beror detta på antingen drivrutinen eller enhetens firmware.

En sida tar knappa 15 sekunder att läsa in, vilket är snabbare än förväntat. En klar nackdel med denna rullbaserade bildläsare är att du inte kan läsa in vad som helst, då materialet måste kunna matas in under valsen. Likaså måste de dokument som du vill läsa in vara mer eller mindre perfekta längs kanterna för att du ska få bra resultat. En intressant lösning är att du kan läsa in och bifoga direkt till ett e-postmeddelande med hjälp av HP:s applikation för fjärrhantering.

Den initiala installationen måste utföras via antingen USB eller Wi-Fi. När du väljer det sistnämnda agerar enheten som en accesspunkt. Du kan alltså ansluta till enheten för att anpassa den till nätverket. Något som är en aning omständligt, även om processen är hyfsat enkel så länge allt befinner sig i samma subnät och du inte springer på problem med brandväggar.

Program finns till Windows, OS X, Android och IOS. För dem med produkter från Apple förtjänar stödet för Airprint att nämnas. Dessutom har Deskjet 3720 även försetts med HP:s lösning för e-utskrifter. Du kan alltså e-posta bilder, dokument och annat direkt till skrivaren oavsett var du befinner dig.

En del kanske också uppskattar tjänsten Instant Ink. Den kan användas för att med automatik beställa hem bläck när detta håller på att ta slut. Det ingår en prenumeration på tre månader, sedan måste den förlängas om du vill fortsätta.

För att summera tycker vi faktiskt att HP Deskjet 3720 träffar rätt, sett till målgruppen. Den är både prisvärd och presterar bra utskrifter av dokument. Det enda riktigt negativa är relaterat till bildläsaren, rullmatningen är begränsande. Hur som helst, det är överlag imponerande funktionalitet i ett litet paket och e-lösningarna är smidiga.

 

Test: HP Deskjet 3720
4 / 6 Betyg
För
Liten och tyst. Bra textutskrifter och utskrifter av blandade dokument.
Emot
Bildläsaren är en aning begränsande.
Rekommenderas till
Ett bra alternativ för dem som är beredda att offra lite funktionalitet för att få en smidig multifunktionsskrivare.

 

Tillverkare: HP, www.hp.com

Cirkapris: 799 kr inkl. moms, 639 kr exkl. moms

Patroner: 1 st svart, 1 st trefärg

Utskriftshastighet: 7,5 ppm svart, 5,5 ppm färg

Mått: 142 x 403 x 177 mm

Vikt: 2,33 kg

Gränssnitt: USB 2/Wi-Fi/Airprint/HP Eprint

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här