Premiumdesign även i mellanklassen är ledordet för Acer Swift 7 – en gedigen men smidig ultrabook i aluminiumskal för under 10 000 kronor.

Allt mer energieffektiva processorer i kombination med den successiva övergången till den smidiga och vändbara USB-C-standarden har de senaste två åren gett upphov till en ny generation med ultraportabla premiumdatorer. I tidigare tester har vi bland annat kikat närmare på riktigt tunna modeller såsom Apple Macbook på 12 tum och Asus Zenbook 3. Swift 7 är Acers bidrag i segmentet, och en av de tunnaste i sitt slag.

Med ett gediget aluminiumchassi och en tjocklek på endast en centimeter är designen ett av Acers paradnummer. Locket och botten har en matt, svartanodiserad yta medan gångjärn och handledsstöd har en kontrasterande guldfärg. Premiumkänslan är genomgående, och den enda synpunkten vi har i kvalitetsväg är egentligen att de mattsvarta ytorna tenderar att samla fingeravtryck.

Skärmen använder en 13-tums IPS-panel med 1 080p-upplösning, vilket ligger i linje med branschstandarden för storleksklassen. Vad som däremot sticker ut är de rejäla skärmramarna ovanför och under panelen. Vi noterar även att den maximala ljusstyrkan på panelen är något låg, maximalt 207 nits på vårt exemplar.

Passiv kylning och aluminiumskal

Swift 7 bygger på Intels lågspänningsprocessorer i Y-serien, tillverkade med 14-nanometersteknik. I vårt testexemplar används mer specifikt en Intel Core i5 7Y54, med två kärnor och fyra trådar. Därtill används åtta gigabyte (GB) DDR3L-minne och 256 GB flashlagring. I första hand tycks det vara flertrådsprestandan som ligger efter de ytterligare något kraftfullare processorerna i U-serien. Exempelvis får vårt exemplar 188 poäng i flertrådsdelen av Cinebench, jämfört med Asus Zenbook 3 med i5-7400U som får 269 poäng.

I den enkeltrådade delen av samma test får Swift 7 totalt 102 poäng – i linje med Zenbook 3, som tar sig igenom samma test med 100 poäng.

Grafikkretsen har även den bantats ner en aning i Core i5 7Y54 jämfört med motsvarigheten i U-serien. Swift 7 använder en Intel HD 615, medan exempelvis i5-7400U använder HD 620. Som sådan är Swift 7 allt annat än en dator avsedd för datorspel, men trots det gjorde vi ett enklare grafiktest i Middle-Earth: Shadow of Mordor i 720p-upplösning och den lägsta detaljnivån. Acer Swift 7 levererar i snitt 17,6 bildrutor per sekund, 36 procent lägre än Asus Zenbook 3.

Gigantisk pekplatta

Den nedre delen av datorn domineras av en gigantisk pekplatta i glas. Plattan i fråga har stöd för Windows Precision Touchpad, vilket innebär att den använder Windows standarddrivrutin för pekplattor som låter operativsystemet tolka plattans gester som gester från en pekskärm snarare än som kortkommandon. Det ger betydligt bättre flyt och respons med gester som exempelvis att byta virtuellt skrivbord eller visa alla aktiva program.

Nackdelen med den stora plattan är att den hamnar under handlederna när du använder tangentbordet. Oftast klarar plattan av att känna igen när det är en handled och inte ett finger och på så sätt deaktiveras muspekaren automatiskt. Men de gånger då detta inte fungerar händer det lätt att du oavsiktligt flyttar muspekaren och markerar fel del av skärmen medan du skriver. Den detaljen till trots känns pekplattan mycket trevlig, med en bra taktil respons.

När form kommer före funktion

Swift 7 är en trevlig portabel arbetsmaskin under förutsättning att du arbetar främst med exempelvis ordbehandling, kalkylblad eller i webbläsare. Den strömsnåla processorn har i regel inga problem att hänga med mer påkostade varianter i enkeltrådade sysslor, vilket exempelvis innefattar de flesta webbläsarbelastningar med Javascript. Däremot får datorn svårt att hänga med när många program ska köras parallellt.

Instegspriset på cirka 9 000 kronor är en aning högt för en Core Y-baserad dator. Det ska dock tilläggas att designen och byggkvaliteten håller en mycket hög klass med god premiumkänsla, både vad gäller skärm, tangentbord och pekplatta. Det ger ett klart mervärde hos en enklare arbetsdator.

Samtidigt riktar sig Swift 7 till en klart nischad målgrupp.

För den som arbetar främst i webbläsare kan Chromebooks vara ett lockande och billigare alternativ. Den som väljer bort dem på grund av prestanda kommer i sin tur snarare lockas mer av kraftfullare PC-alternativ. Vi ger dock Swift 7 tummen upp för god kvalitetskänsla och ett smidigt format i förhållande till prislappen.

Av Carl Holmberg

Test: Acer Swift 7
4 / 6 Betyg
För
God kvalitetskänsla, bra pekplatta, bekvämt tangentbord, passiv kylning.
Emot
Stora skärmramar, felklickningar på pekplattan med handlederna, endast USB-C, något klen flertrådsprestanda.
Rekommenderas till
Till dig som vill ha en surf- och arbetsdator med god premiumkänsla och passiv kylning.

Tillverkare: Acer, www.acer.com

Pris: 9 000 kr inkl. moms, 7 200 kr exkl. moms

Skärm: 13,3 tum

Upplösning: 1 080 x 1 920 pixel

Processor: Intel Core i5 7Y54

Internminne: 8 GB LPDDR3

Lagring: 256 GB SSD

Nätverk: 802.11a/b/g/n/ac, BT 4.0

OS: Windows 10

Vikt: 1,1 kg

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här