Fråga

Plötsligt har min CD-släde börjat att åka ut när den inte ska det. Trycker jag in den igen åker den ut direkt. Jag har kört virus- och trojanprogram utan resultat. Även avinstallerat spelaren, nya drivrutiner och så vidare. Kan jag ändra i registret någonstans?

Ronny Hjorth

Svar

Har du en skiva i när detta händer? I så fall handlar det antagligen om att skivan inte går att läsa – då skickas den automatiskt ut igen. Det kan bero på en defekt eller smutsig skiva. Kontrollera den noga och rengör vid behov.

Orsaken kan också vara smuts i läsaren. Rengör släden noga och kör sedan en rengöringsskiva som städar laserlinsen.

Om den beter sig likadant även utan skiva är det troligtvis helt enkelt fel på läsaren. Du kan testa detta genom att starta datorn, men inte starta Windows. Exempelvis kan du gå in i BIOS-inställningarna och bara vänta där en stund.

Om läsaren fortfarande öppnar sig själv handlar det inte om att någon mjukvara, som trojaner eller annan elak kod, ligger bakom.

Det är billiga prylar, så det enklaste är nog att bara byta ut den. En DVD-brännare kostar inte mer än några hundralappar, exempelvis hos Kjell & Company, oavsett om det gäller en stationär eller bärbar dator.

Annonslänkar:
Se aktuella priser på DVD-brännare hos Kjell & Company
Se aktuella priser på DVD-brännare hos Netonnet

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här