Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Nya Ipad, med stöd för Apples penna, är perfekt för dem som söker en lite enklare enhet för underhållning och arbete. Därför förtjänar den också utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Förvisso har kritiken mestadels varit positiv vid tidigare lanseringar, men det har också grymtats om det höga priset för Pro-modellerna och att de enklare varianterna saknat stöd för Apples penna. Det sistnämnda har Apple tagit till sig, vilket märktes när denna modell lanserades under det andra kvartalet 2018. När vi granskar specifikationerna känns det som om Apple har slagit in på en gyllene medelväg.

Nya A10 Fusion

Senaste Ipad görs i två grundutföranden: med eller utan integrerad SIM-kortslösning. Dessa båda modeller finns sedan med antingen 32 eller 128 gigabyte lagring. De mäter 240 x 169,5 x 7,5 millimeter och väger 469 respektive 478 gram. På insidan sitter det nya A10 Fusion-chippet som även har en integrerad M10-biprocessor.

De som är vana användare kommer att känna igen sig. Det ser i det närmaste exakt likadant ut som tidigare. Du får en hemknapp med TouchID, dubbla högtalare och anslutningar för Lightning samt 3,5 millimeter. Något annat du får är dessvärre samma breda ram runt skärmen, en lösning som idag känns lite förlegad.

Den bakre kameran är på åtta megapixel och kan skapa panoramabilder med upp till 43 megapixel. Du får stöd för HDR, videoinspelning i äkta HD och slowmotion med 120 bilder per sekund. Denna kamera är helt okej utan att på något sätt utmärka sig. Det gör däremot den främre Facetime-kameran på 1,2 megapixel. I vårt tycke är den alltför klen och ger grumliga bilder, framför allt i lite sämre ljusförhållanden. Något som är lika nytt som roligt är integrationen av Förstärkt verklighet, Augmented reality. Funktionen låter dig använda kameran för att sedan integrera virtuella objekt i bilden. Du kan till exempel placera in en bil och när du sedan vrider på kameran eller flyttar dig kring detta objekt kommer det med automatik att följa med.

För Wi-Fi används 802.11 ac med stöd för MIMO, och denna anslutning var mycket stabil.

På liknande tema finns utbudet av AR-appar. En lösning som kanske i första hand är för utbildningssyften. När vi testade detta valde vi National Gallery i London och kunde betrakta tavlorna i detta konstmuseum på ett väldigt tilltalande sätt. Bland annat kunde vi komma riktigt nära eller vandra upp bakom objekten. Det verkar också som om utbudet av detta slags appar växer.

Nästa del som imponerar är de trådlösa gränssnitten. För Wi-Fi används 802.11 ac med stöd för MIMO, och denna anslutning var mycket stabil. Enheten växlade också snabbt mellan möjligheterna, både mellan de trådlösa banden och mellan Wi-Fi och GSM.

Båda modellerna är även utrustade med ett integrerat batteri på 32,4 wattimmar. Detta ger dryga tio timmars användning, vilket är klart godkänt.

Prestanda och tillbehör

När vi kommer till avdelningen prestanda ser vi snabbt styrkan med nya A10 Fusion. Det är påtaglig skillnad i prestanda mot tidigare, vilket gynnar dem som vill använda enheten för spel eller för arbetsrelaterade uppgifter. När vi jämförde med Samsung S9 var nya Ipad 2,8 gånger snabbare då vi använde Adobe Premiere Clip och omvandlade 4k-video.

För att kontrollera prestandan körde vi även Geekbench 4, vilket gav hela 5 802 som genomsnittsvärde. Detta medan 3DMark Ice Storm gav 37 007 som värde. Dessa resultat innebär att enheten placerar sig bland de toppresterande konsumentplattorna. Faktiskt kan resultaten jämföras med en sjunde generationens Intel i3-processor.

Något som också ska berömmas är bildskärmen på 2 048 x 1 536 pixel. Den har en pixeltäthet på 264 ppi och en ljusstyrka på 489 nits. Du får en ljusstark skärm med  mycket livfulla färger som lämpar sig för såväl underhållning som arbete. Dessutom ger skärmen ett klart bättre gensvar när vi jobbar med fingrarna jämfört med föregående modell.

Har stöd för Apples penna

Dessvärre lanseras inte datorplattan tillsammans med Apples penna. Du får visserligen stöd för pennan, men en sådan följer inte med. Detsamma gäller för trådlöst tangentbord. Vi hade gärna sett att Apple valt att inkludera båda, för då hade datorplattan varit ett mer komplett alternativ.

Sammantaget får vi säga att nya Ipad är en av de bästa datorplattorna för konsumenter, kanske den bästa sett till prestandan. Några smärre justeringar och den hade till och med kunnat vara en allvarlig konkurrent till Ipad Pro. Därför får den vår utmärkelse Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Här hittar du fler Ipad-nyheter och tester.

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Apple Ipad
5 / 6 Betyg
För
Klar och tydlig skärm med bra färgåtergivning, mycket kraft, bra batteritid, stabil, stöd för penna, AR.
Emot
Alltför bred ram, penna medföljer inte.
Rekommenderas till
Nya Ipad är ett perfekt alternativ för dem som söker en enklare enhet för både underhållning och arbete.

Tillverkare: Apple, www.apple.se
Cirkapris: 6 295 kr inkl. moms, 5 036 kr exkl. moms
Lagring: 128 GB
Wi-Fi: AC
Bluetooth: v4.2
SIM: Nano
Skärm: 9,7 tum
Upplösning: 2 048 x 1 536 pixel
Processor: A10 Fusion
Vikt: 478 gram

Föregående artikelWindows 10 – Tips och trix med den bästa laptopen på marknaden
Nästa artikelQwant integreras i Vivaldi
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här