HP Envy Photo 7830 är en kompakt och användarvänlig multifunktionsskrivare med bra pappershantering och bildläsare, men vi tycker att den är aningen svag på just fotoutskrifter.

HP har under flera år tagit fram olika skrivare och multifunktionsenheter under samlingsnamnet Envy. Dessa har under senare tid utökats med modeller som har namntillägget Photo, som HP Envy Photo 7830. Det ska symbolisera ett förbättrat stöd för utskrifter av fotografier, då framför allt relaterat till mobila enheter och de bilder vi tar med sådana. Namntillägget innebär även att vi förväntar oss bättre utskriftskvalitet än vid utskrift av bilder från enheter utan tillägget Photo.

Kompakt och väldesignad

Börjar vi med det yttre är HP Envy Photo 7830 kompakt med sina mått på 193 x 430 x 410 millimeter och en vikt på hela 7,58 kilogram. HP har verkligen lyckats packa utrymmet med gott om funktioner. Grunden utgörs av deras 1 200 dpi-skrivare med integrerad bildläsare och fax. Det finns ett pappersfack för 125 ark samt för 15 separata fotopapper. Förutom detta finns ett utmaningsfack för 25 ark och en pappersmatare (35 ark) för fax och bildläsare. Dessutom har enheten stöd för automatisk duplex, något som gör de kompakta måtten än mer imponerande.

HP Envy Photo 7830 har flera gränssnitt för utskrift. Du kan ansluta till enheten via antingen USB, Ethernet eller Wi-Fi. Det sistnämnda gränssnittet har stöd för både Apple Iprint och HP Eprint för Android. Enheten har även en minneskortläsare och en främre placerad USB-port för direktutskrifter. Dessutom kan du välja att spara inlästa filer på de externa enheterna.

Något annat du också får är en faxfunktion, vilken vi i ärlighetens namn inte har utvärderat. För vår del hade vi hellre sett en faxtjänst i molnet för att kunna skicka och ta emot fax utan behov av en fysisk telefonanslutning.

På framsidan av, den lite väl plastiga, multifunktionsenheten finns en mindre tryckkänslig skärm. Från denna kan du utföra installation och konfiguration samt hantera direktutskrifter. Dessvärre känns det lite som om HP inte vill att vi ska an vända den, då den både är trög vad gäller respons och trög att trycka på.

Godkänd allroundlösning

För utskrifterna används tyvärr bara två patroner: en för cyan, magenta och gult samt en för svart. Förvisso kan vi förstå att en sådan lösning används på billigare modeller, men det känns ändå lite förlegat och framför allt inte helt rätt vare sig ur miljösynvinkel eller ekonomiskt. Till det positiva hör att bläcket är HP:s snabbtorkande, vilket gör att vi till och med kan använda en överstrykningspenna så fort arken kommer ut.

Utskriftshastigheten får godkänt med cirka sju sidor per minut vid färg och nästan det dubbla vid svartvitt. När det gäller fotoutskrifter tar dessa dock närmare50  sekunder.

Standardpatroner räcker till cirka 200 sidor i svartvitt och 160 sidor i färg, vilket även detta är alltför klent. Det finns visserligen XL-patroner, men även dessa är en begränsning om vi jämför med skrivare som i stället har separata tankar. Dock omfattas skrivaren av HP:s automatiska bläckbeställning, vilket underlättar denna del och även håller ned priset en aning.

Utskriftskvaliteten blev klart godkänd när vi skrev ut vanliga dokument. Skrivaren återgav texten skarpt och de inslag av grafik som fanns återgavs också på ett bra sätt. Grafiken kunde tendera att bli aningen dov i sina toner, men vi ger ändå denna del klart godkänt.

När vi däremot går över till utskrift av fotografier, som ska vara enhetens fokusområde, blir vi aningen besvikna. Bilderna blir inte på något sätt dåliga, men det saknas definitivt det där lilla extra som utmärker en riktigt bra bildutskrift. Framför allt upplevs kontrasterna som lite för skarpa och färgerna som aningen mer konstlade. Detta jämfört med originalet.

Bildläsaren får ett bra betyg. Den hanterar skalning på mellan 25 och 400 procent i en upplösning på maximalt 1 200 dpi. Du kan läsa in direkt till raw-, jpeg- eller pdf-format. Filerna kan skickas till dator, flashlagring eller via e-post. Såväl inläst text som bilder var av mycket hög kvalitet och låg mycket nära originalen som användes.

För att göra en kort sammanfattning får HP Envy Photo 7830 godkänt som en kompakt multifunktionsskrivare. Den har en utskriftskvalitet över medel för sådana enheter, men den når inte upp till fotoskrivarna.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: HP Envy Photo 7830
3 / 6 Betyg
För
Kompakt format, gott om utskriftsalternativ, bra pappershantering, enkel att använda, bra bildläsare.
Emot
För svag på bildutskrifter för att klassas som fotoskrivare, aningen dyr per utskrift, bara två patroner.
Rekommenderas till
Ett alternativ för dem som skriver ut i lite lägre grad men från olika enheter och även behöver en bildläsare.

Tillverkare: HP, www.hp.com

Cirkapris: 1 495 kr inkl. moms, 1 196 kr exkl. moms

Mått: 454 x 193 x 491 mm

Funktioner: Skrivare, bildläsare, kopiator, fax

Anslutningar: USB 2, Wi-Fi, RJ45, RJ11, SD-kort

Upplösning: 1 200 x 1 200 (optimerad 4 800 x 1 200)

Bildläsare: CIS, 1 200 dpi

Föregående artikelProgramtips: Pale Moon 28.1.0
Nästa artikelGlömt lösenord
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här