För första gången tar Kingston sikte på prestandatoppen med en påkostad PCIE-SSD under sitt eget varumärke. Datormagazin har testat KC1000, en M.2-SSD som utmanar Corsair, Samsung och Intel för kraftfulla arbetsstationer.

SSD-marknaden är idag segmenterad i två tydligt avskilda prestandaskikt baserat på anslutningsteknik: SATA och PCI Express. Sistnämnda tog fart för konsumenter under 2016, och för Kingstons del är det i första hand varumärket Hyperx som har utgjort företagets entusiastsatsning i toppskiktet. Detta medan Kingstons eget varumärke har fortsatt fokusera på SATA, inte minst i de billigare segmenten. Det gör Kingston KC1000 särskilt intressant, dels som Kingstons representant i en ny generation PCIE-baserad lagring med billigare kontrollerkretsar och dels som en av företagets första prestandamodeller som inte marknadsförs mot datorspelare.

 

MLC-flash med Phison-kontroller

Kingston KC1000 delar stora delar av sin specifikationslista med en konkurrerande enhet, Corsair Neutron NX500, som har testats tidigare här i Datormagazin. Båda använder nämligen samma lagringskontroller från Phison, av modell E7. I likhet med konkurrenten används det kompakta M.2-formatet och fyra kanaler PCIE 30, för anslutning direkt till moderkortet eller via ett adapterkort till vanliga PCIE-expansionsplatser.

Till skillnad från den Corsair-enhet på 400 gigabyte (GB) vi testat tidigare använder Kingston KC1000 en mer rejäl lagringsmängd på 960 GB. Detta är baserat på MLC-flashminne från Toshiba med 128 gigabit per Nand-enhet. Till Nand-minnet hör även 1 024 MB inbyggt DDR3-minne.

 

När vi vänder på dataflödet och skriver sekventiellt till enheten faller resultatet till 1 007 MB/s, och här är Corsairs försprång ännu större.

 

Vårt inledande prestandatest mäter maximal sekventiell läsning med hjälp av Iometer 1.1. Här levererar Kingston KC1000 1 678 MB/s, en hårsmån långsammare än Corsair NX500. Detta trots att större flashminne på samma kontroller brukar innebära en prestandaknuff. Båda modellerna ligger dock minst 200 MB/s bakom Intel 750 400GB och över 600 MB/s bakom Samsung 960 Evo 1TB.

När vi vänder på dataflödet och skriver sekventiellt till enheten faller resultatet till 1 007 MB/s, och här är Corsairs försprång ännu större, med en marginal på strax över 280 MB/s. Det är en ovanligt stor marginal för två enheter med så pass liknande hårdvara. Den närmaste konkurrenten från Samsung, 960 Evo 1TB, ligger i sin tur på nästan exakt samma resultat som Corsair NX500.

Slumpmässig läsning, där informationen istället är utspridd över flera olika block på enheten, ser bra ut för Kingston KC1000. Vi noterar en prestanda på 233 421 iops, någon procent snabbare än Corsair NX500 och hack i häl på dyrare enheter som Intel 750 eller Samsung 960 Evo och Pro.

Skrivning av samma datatyp leder till att Corsair NX500 återfår ett litet övertag över Kingston KC1000, om än med en marginal på knappa 4 procent över Kingstons 212 497 iops. Likt läsresultatet är det här verkligen ingen dålig bedrift – även om både Intels och Samsungs toppmodeller är snabbare så rör det sig om ett försprång på under 7 procent.

I likhet med konkurrerande PCIE-baserade SSD-enheter slukar Kingston KC1000 en hel del ström jämfört med SATA-motsvarigheter. Vid slumpmässig skrivning drar KC1000 i genomsnitt 5,51 watt, över 25 procent mer än Samsung 960 Evo. Skillnaden är dock främst relevant för dig som vill uppgradera en bärbar dator.

Kostnaden avgör

KC1000 är Kingstons kanske snabbaste SSD hittills, och det är glädjande att se att företaget har producerat en entusiastenhet som klarar av att mäta sig med giganter som Intel och Samsung. Intressant är även de förhållandevis stora prestandaskillnaderna mellan Kingstons och Corsair enheter trots närmast identiska komponenter. Skillnaderna tycks inte heller bero på mjukvaran, då varken Corsair eller Kingston utvecklar egen firmware utan förlitar sig på Phisons lösning till E7-kontrollern.

PCIE och NVME är överlag inte lämpat för vanliga konsumenter eller kontorsdatorer, utan snarare för krävande arbetsstationer och för entusiaster. Med det sagt står sig Kingstons lösning betydligt bättre  prismässigt än Corsairs motsvarighet.

KC1000 960GB kostar cirka 5 200 kronor i skrivande stund, medan närmaste Corsair NX500-motsvarighet på 800 GB kostar nästan 2 000 kronor mer.

Tyvärr får den se sig slagen på nästan samtliga punkter av Samsung 960 Evo, som kostar ännu några hundralappar mindre, och därför är det svårt att rekommendera Kingstons enhet innan prislappen sjunker ytterligare.

Av Carl Holmberg

Test: Kingston KC1000 960 GB
4 / 6 Betyg
För
Jämn prestanda, både slumpmässig och sekventiell och för både läsning och skrivning.
Emot
Hög effektförbrukning, något högt pris.
Rekommenderas till
För arbetsstationer med krav på hög bandbredd för exempelvis videoproduktion.

Tillverkare: Kingston, www.kingston.com

Cirkapris: 5 200 kr inkl. moms, 4 150 kr exkl. moms

Lagringskapacitet: 960 gigabyte

Format: M.2

Gränssnitt: PCIE 3.0 X4

Styrkrets: Phison PS5007-E7

Minne: Toshiba 15 nm 128 Gbit Toggle MLC

Funktioner: Trim

Garanti: 5 år

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här