Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Det har sina gener från det populära entusiastchassit NZXT  H440, men NZXT H400i är i ett mindre format och har en mer gedigen design i glas och rostfritt stål.

För chassin riktade till entusiastmarknaden är det numera vanligt med minimalistisk design i metall och glas. Chassit vi kikar på idag, NZXT H400i, är en vidareutveckling av den grunddesign som tillverkaren introducerade med den fullstora modellen H440. Det handlar dock inte enbart om en mindre formfaktor via krympning, utan även en vidare satsning på bättre kvalitetskänsla.

Chassit har ett minimalistiskt stuk, med ett yttre som saknar stora logotyper eller plastdetaljer. Däremot finns det inbyggd RGB-belysning innanför fönstret på vänstersidan för att lysa upp dina komponenter. Denna kan regleras via en USB-ansluten styrenhet som i sin tur styrs via NZXT:s mjukvara ”CAM”.

Glas och rostfritt stål

Chassit har en stomme i rostfritt stål och panelerna är tillverkade i metall, undantaget det stora glasfönstret som utgör vänster sida. Luftgenomsläpp löper längs med sidan av fronten och taket, även dessa är numera tillverkade i metall. Längst fram på chassits topp finns en sparsam panel med hörlurs- och mikrofonportar samt två USB 3.0 typ A-portar. Här finns även startknappen, upplyst med vita lysdioder.

Fronten saknar helt externt åtkomliga 5,25-tumsplatser, vilket blir en allt vanligare syn, inte minst på chassin i Micro ATX-format. Det finns heller inte någon perforering eller utstansning för ventilation direkt på frontpanelen, utan allt luftflöde går genom den lite smalare ventilen på sidan. Det kan ge ett något mindre luftflöde än ett fullstort fläktgaller, men det är inte någonting som gav några märkbara värmeproblem under våra tester.

I likhet med flera konkurrenter har NZXT även satsat på ett gigantiskt fönster som utgör merparten av chassits vänstra sida. Den plast som använts i flera tidigare NZXT-fönster har bytts ut mot gediget glas. Dock erbjuds ingen modell utan fönster för dig som föredrar att inte visa upp dina komponenter.

Enkelt att gömma kablarna

NZXT H400i är i första hand anpassat för dig som använder endast flashlagring, då den enda tillgängliga 3,5-tumslagringsplatsen finns i botten mellan frontpanelen och nätaggregatet, där den riskerar att vara i vägen för nätaggregatets kablar. För övrig lagring finns tre 2,5-tumsplatser som har dolts på baksidan av moderkortsplåten.

Kylningsmöjligheterna är goda, med stöd för både luft- och vattenkylning. Två 120- eller 140-millimetersfläktar ryms i chassifronten, och ytterligare två av samma storlek kan monteras i taket. Ännu en 120-millimeters fläkt kan monteras längst bak.

Då chassit har en öppen och luftig insida är det förhållandevis smidigt att montera komponenterna. Den mindre formfaktorn gör det dock stundtals trångt att få in händerna vid kabeldragningen. Detta blir aningen lättare om du först plockar ut täckplåten framför nätaggregatet, vilket kräver att du lossar fyra skruvar. Du får plats med såväl höga kylare (upp till 164 millimeter) som långa grafikkort (upp till 411 millimeter).

Det finns goda möjligheter till snygg kabeldragning, även om själva utförandet stundtals blir ansträngande på grund av den begränsade chassivolymen. Nätaggregatets kablar kan till stor del döljas bakom täckplåten längst ner i chassit och det finns gott om hål i moderkortsplåten för kabeldragningen. Bakom moderkortsplåten finns såväl rännor som kardborreband för att binda upp kablarna, vilket underlättar markant.

Ingen ljuddämpning

Vad vi tyvärr saknar helt i NZXT H400i är ljuddämpning. Dess större syskon i samma chassifamilj har ljuddämpande material i såväl front som högerpanel, vilket tyvärr inte har ärvts av denna mindre modell. Det innebär att vibrationer från dina andra  komponenter riskerar att fortplanta sig via metallpanelerna och kan komma att alstra irriterande missljud.

Vi gillar att NZXT har trappat upp både kvalitetskänsla och funktionalitet i H-serien. Deras H400i ligger i ett trevligt segment sett till design och funktioner kontra pris. I skrivande stund kostar samtliga modeller (i svart, svartvitt, svartrött eller svartblått) cirka 1 400 kronor. Det är något dyrare än exempelvis konkurrenten Fractal Design Define Mini, men för dig som värderar NZXT:s estetik och smarta  kabeldragningsfunktioner kan H400i helt klart vara värd att kika närmare på.

Av Carl Holmberg

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: NZXT H400i
4 / 6 Betyg
För
God kvalitetskänsla, bra kabeldragningsfunktioner, goda kylningsmöjligheter, tysta medföljande fläktar.
Emot
Ingen ljuddämpning, det finns ingen modell utan fönster, något trångt att arbeta.
Rekommenderas till
Något för dem som vill ha ett minimalistiskt Micro-ATX-chassi och visa upp sina komponenter.

Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com

Cirkapris: 1 400 kr inkl. moms

Chassityp: Minitower

Mått: 210 x 393 x 414 mm (B x H x D)

Vikt: 7,6 kg

Hårddiskplatser: 3 x 2,5 tum, 1 x 3,5 tum

Fläktplatser: 4 st (140/120 mm) + 1 st (120 mm), 3 st 120 mm medföljer


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här