Fråga

Går det att installera mobilt Bank-ID på min bärbara HP med Windows 10? Jag har Nordea bank.

Åke Söderlund

 

Svar

Mobilt Bank-ID är avsett för telefoner och datorplattor, det går inte att installera i en dator med Windows. Där kan du i stället installera vanligt bank-ID med ett certifikat som lagras i datorn. På Nordeas webbsidor finns information och program för nedladdning.

En variant som kanske skulle kunna fungera är om du provar att installera en Androidemulator i Windows och kör Bank-ID i den. Du kan till exempel installera Virtual Box (gratis på www.virtualbox.org) och sedan installera Androidvarianten Remix OS i denna. Färdiga diskavbilder för Virtual Box finns att hämta här: www.osboxes.org/remix-os. Detta gör installationen enkel.

Andra Androidemulatorer som kan installeras direkt i Windows är:

Jag har inte själv testat om mobilt Bank-ID går att använda i en emulator, så du får gärna återkomma och rapportera hur det går! Jag har dock hittat uppgifter på nätet om att den först nämnda metoden ovan faktiskt fungerar.

 

Liknande svar.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

15 KOMMENTARER

 1. I Handelsbanken går det inte att äga både Bank-ID och Mobilt Bank-ID.
  Det ena eller det andra är det som gäller.
  Min Bank-ID´s Mini-kontakt är av dålig kvalitet och fungerar endast då kontakten hålls orörlig.
  Ibland krånglar den en timme eller två, innan man hittar rätt vinkel.
  Mvh Christer Karlsson

  • Det känner jag inte alls igen, jag har SHB och har haft båda typerna i många år. Dock skall kanske nämnas att jag använder deras säkerhetsdosa med ett inloggningskort för ”vanlig” BankID, men det är nog så de flesta SHB-kunder har det? Eller?

   Kan du inte be banken att få en ny dosa? Jag hade själv problem förr, men det visade sig att det var mina frontmonterade USB-kontakter som hade blivit utslitna…

  • Går det att installera Mobilt-BankID på MEMU/Datorn om man redan har Mobilt-BankID på mobilen? Eller tvingas man välja? Måste man ha ett GogglePlay-konto för att ta ner appen till Memo?

  • Förvånansvärt att inte ICA-banken skulle fungera som andra sidor där Mobilt BankId används, dvs man kan köra webbplatsen i datorn trots att själva inloggningen sker med hjälp av mobilen. Har du provat?

  • Försök att använda BankID på fil i en dator som kör Linux och du kommer då att se att det fungerar inte alls. Det är väldigt enkelt att använda Mobilt BankID och har även fördelen att det inte är beroende av vilket OS som körs på datorn, så länge webbläsaren är en som stöds.

 2. Det nämns i ett svar på en liknande fråga att Bluestacks har haft säkerhetshål och Experten på DMZ skulle vara försiktig med att installera BankID via Bluestacks.
  Är Memu säkrare på något sätt?

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här