CX400BT från Sennheisers är plastigare än företagets övriga lurar och saknar aktiv brusreducering – men ljudet är magiskt bra.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

När Sennheiser för en tid sedan lanserade sina uppdaterade True wireless-lurar, TW2, höjdes ribban för både ljud och design. Men många tycket kanske att priset var aningen för högt vilket gjorde att företagets utvecklingsteam gick tillbaka till ritbordet för att försöka med det omöjliga, att ta fram en billigare produkt som behåller Sennheisers magiska ljudbild. Resultatet blev CX400BT.

Plastigt laddningsetui

Det första vi tänker på när vi plockar upp headsetet ur förpackningen är att något måste vara fel. Laddningsetuiet är svart och plastigt och inte ens i närheten av det vi vant oss vid med TW2-modellen. När vi sedan öppnar asken och tar upp de små snäckorna som bara väger sex gram per styck blir vi än mer övertygade att Sennheiser misslyckats. Snäckorna är även dessa plastiga och ger inte alls det stilrena intryck vi är vana vid. Dessutom är utseendet klart annorlunda. Vi är mer än skeptiska.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Men skam den som ger sig och det är ju trots allt inte det yttre som vi ska gå efter utan den ack så viktiga insidan. Vi laddar headsetet, ansluter dem till vår mobil, lägger till dem i Sennheisers app smart control där vi direkt uppdaterar propparnas firmware, en process som tar nästan 45 minuter och vi är nära att tappa tålamodet.

Låter mycket bättre än man kan tro

Men som våra föräldrar brukar säga, den som väntar på något gott… talesättet stämmer verkligen in med CX400BT. För när vi väl är klara och börjar spela den spellista vi alltid kör initialt med alla headset för att kunna jämföra dessa så rättvist som möjligt och som stäcker sig över de flesta musikgenres och fångar in varje del av hela ljudspektret så är det så att vi lite tappar hakan.

Läs också
Test: Sennheiser CX400BT
Test: Sony WH-1000XM4

Inte för att vi är förvånade, rent generellt, över att Sennheiser kan prestera ett så bra ljud, utan för att dessa, som vi trott felaktiga snäckor, kan leverera ett ljud som med rätt placering i örongången är lika rent och fylligt som TW2. För oavsett vad vi lyssnar på och hur högt eller lågt vi spelar är ljudet kristallklart med en markant bas och ett enastående mellanregister. Vi kan i vissa klassiska eller piano- eller stråkbaserade stycken uppleva att de höga tonerna tar lite överhanden, men det är marginellt och kanske även lite petigt.

CX400BT sitter riktigt bra

En viktig del när vi använder CX400BT är att vi måste rotera in snäckorna rätt så att ljudutgången riktas mot hörselgången. I undertecknads fall innebar detta att jag fick använda olika storlek på de små plasttopparna i vänster och höger öra. Men väl på plats så sitter de perfekt och vi skulle till och med säga att passformen är bättre än TW2, åtminstone när vi är mer aktiva. Dessutom är de förvånansvärt bekväma att använda och vi har inga problem att ha dem i öronen hela dagen, eller veckan för den delen. Och även när vi använder mössa eller en luva sitter de så pass bra att vi inte får onödigt tryck.

All hantering av musik och samtal sköts via ”touch” på respektive snäcka

All hantering av musik och samtal sköts via ”touch” på respektive snäcka och tack vare en stor, platt yta blir denna hantering riktigt bra och enkel, även bättre än TW2 i många fall. En suverän del i detta finner vi sedan i Sennheisers app som gör att vi extremt enkelt kan skräddarsy varje del i vårt svepande och knackade på snäckorna för att få precis den funktion som vi vill eller är vana vid. Ifrån samma app kan vi även hantera EQ-inställningar och som nämnts enhetens firmware med mera.

Vi kommer så till batteriet som ska klara upp till sju timmars musiklyssning. Vi når knappa sex timmar, men då snäckorna laddas i fodralet när de inte används tar vi oss lätt genom en full dag. Den totala speltiden med fodralet ligger runt 20 timmar vilket verkar stämma bra.

Saknar aktiv brusreducering

Vad är det då som vi inte får med jämfört med TW2? Primärt är det den aktiva brusreduktionen. CX400BT förlitar sig helt på en passiv reduktion från en tät isolering runt snäckorna vilken inte är lika effektiv, men som ändå tillför en viss dämning. Den andra delen är lurarna inte är IP-klassade. Vi har så klart inte testat detta till sin yttersta nivå men under våra veckors användning, som även omfattat promenader i regn och blöta löppass har det aldrig varit några bekymmer. Vi vågar givetvis inte lova att de kommer att tåla vatten, men det är ändå en fingervisning om att de inte är överkänsliga mot väta.

Specifikationer Sennheiser CX400BT:

  • Tillverkare: Sennheiser, www.sennheiser.com
  • ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen
  • Anslutning: Bluetooth med stöd för AAC, AptX och SBC
  • Laddning: Fodral
  • Batteritid: ca 6 timmar och 20 timmar med fodral
  • Brusreduktion: passiv
  • Kontroller: ”touch” på snäckorna
  • Vikt: Snäcka – 6 gram, fodral – 37 gram
  • Element: 7 mm dynamiska
  • Färg: svart

Sennheiser CX400BT
5 / 6 Betyg
2 190 krPris
För
Riktigt bra passform, klassledande ljud, bra konfigurationsmöjligheter av kontroller, smidigt laddfodral. Enkel parning med olika enheter.
Emot
Klart plastigt etui, plastigt utseende på snäckorna, inte lika snygga som TW2.
Rekommenderas till
Vill du ha riktigt bra ljud och skön passform, men inte vill betala priset av TW2, är detta garanterat ett bra val.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här