Oneplus Nord 2
4 / 6 Betyg
5 290 krPris
För
Mycket trevlig skärm, bra batteritid, snabb laddning, tilltalande layout överlag, bra stereoljud, gott om prestanda och hela 12 GB RAM, mycket bra primär kamera för klassen.
Emot
Uppdateringsfrekvensen är låst vid antingen 60 eller 90 hertz och ej dynamisk, lite onödigt med monokrom sensor, inte IP-klassad, saknar trådlös laddning.
Rekommenderas till
Med Nord 2 visar Oneplus återigen upp en för prisklassen riktig toppmobil som borde tilltala en bred skara användare oavsett yrkes- och åldersgrupp.

Oneplus Nord 2 är här. Uppföljaren till förra årets succé ger oss en riktigt vass kamera och en underbar skärm. Det här är en toppenmobil.

Oneplus har äntligen släppt den efterlängtade efterträdaren till förra årets fullträff Nord. Där gick tillverkaren tillbaka till sina rötter med en av de mest prisvärda och kompletta mobilerna i mellanklassen. Efter att ha kikat på specifikationerna till uppföljaren Nord 2 var förväntningarna riktigt höga. Och vi kan redan nu avslöja att vi inte blev besvikna.

Något måste prioriteras bort – men vad?

Mellanklasssegmentet för mobiler är kanske det mest svårbemästrade då tillverkarna måste prioritera bort vissa delar för att hålla priset på rätt nivå. I en flaggskeppsmodell behöver de inte hålla tillbaka på något, utan kunderna förväntar sig bästa möjliga prestanda till ett högre pris. Att tillverka billiga ingångsmodeller är också förhållandevis enkelt eftersom kunderna prioriterar lågt pris framför funktioner.

Men i mellanklassen vill vi användare få så mycket som möjligt utan att behöva betala ett premiumpris, och det är här Oneplus hittat det perfekta receptet och skapat Nord 2.

Det första vi blir reflekterar över är att enheten inte använder sig av ett Qualcomm-chip utan att Oneplus har vänt sig till en konkurrent i form av Mediatek. Tillsammans har de tagit fram en specialversion av företagets Dimensity 1200-chip som kompletterats med olika AI-funktioner. Detta var från början ett, i varje fall för oss, osäkert kort, men oron visar sig vara obefogad. I Geekbench5 får vi nästan 40 procent mer flerkärnig prestanda ur Nord 2 än föregångaren. Däremot ligger processorn, helt naturligt, en bra bit efter Snapdragon 888.

5G-stöd, bra batteritid och riktigt snabb laddning

Vår testmodell har hela 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring och vi får även stöd för 5G. Mobilen har ett batteri på 4 500 milliampertimmar vilket vid konstant användning räcker i dryga 12 timmar. Det är klart bra. Ännu trevligare blir det. Nord 2 kommer nämligen med samma 65 watts laddning som Oneplus 9, vilket gör att vi går från ett helt tomt batteri till nästan 60 procents laddning på bara 15 minuter. Vill du tanka fullt behöver du inte ens vänta en halvtimme.

LÄS OCKSÅ
Jämförande test av smarta mobiler 2020

Men sedan kommer vi till en av de bortvalda delarna. Nord 2 saknar nämligen trådlös laddning vilket, om du sedan tidigare är van vid denna funktion, kan vara lite frustrerade. Sammantaget känns det dock som en sund uppoffring.

Nord 2 har en underbar skärm

Nord 2 mäter 158,9 x 73,2 x 8,3 millimeter och väger 189 gram. Telefonen har en 6,43 tums Amoled FHD-skärm som jobbar med en uppdateringsfrekvens på 90 eller 60 hertz. Det når så klart inte upp till toppmodellernas 120 + hertz. Dessutom ska tilläggas att frekvensen är fast och inte dynamisk.

Nord 2 - AI-skärm
OnePlus Nord 2 har en AI-optimerad skärm som är mycket behaglig att använda oavsett vad vi gör.

När det kommer till skärmen så ser vi även de försa av enhetens AI-förbättringar i form av AI färg- och AI upplösningsboost som, lite beroende på appar, verkligen lyfter helhetsupplevelsen vid exempelvis filmtittande på Youtube. Det har även har en positiv effekt när du spelar. Men också vid normal användning som surfande eller läsande av mejl måste vi säga att vi imponeras av skärmens färger och ljusstyrka med tanke på prislägen som mobilen befinner sig i.

Som komplement får vi klart bra integrerade stereohögtalare som både erbjuder en tydlig dialog och ger såväl spel som filmtittande ett lyft. I skärmens vänstra övre kant hittar vi Sonys IMX615-sensor på 32 megapixel, vilken ger oss godkända bilder med en bokeh-hantering som är bland de smidigare vi testat. Däremot saknar vi den ultravidvinkel som fanns på första Nord-modellen, vilket gjorde det enklare att klämma in hela kompisskaran på en selfie/groupie. Bilderna blir aningen ljusa och ibland kan de nästan upplevas som solblekta.

Har tre bakre kameror

På baksidan hittar vi tre linser placerade i vänster kant. Överst finner vi den primära linsen och Sonys IMX766-sensor på 50 megapixel med f/1.88. Det är samma sensor som Oneplus använder i modell 9, men som här kompletterats med optisk bildstabilisering vilket nästan är ett måste för en primär karmera. Bilderna blir klara och tydliga med minimalt brus. Det enda vi inte gillar är att bilderna brister lite i är färgrikedom och att vi inte riktigt når den bredd av nyanser som vi delvis hoppats på. Något som däremot förbättrats markant jämfört med den första modellen är bilder tagna under sämre ljusförhållanden, där Nord 2 nu levererar i det närmaste samma bildkvalitet som modell 9.

Det kan vi däremot inte säga om ultravidvinkelslinsen på åtta megapixel med f/2.25. Den gör ett mycket bra jobb dagtid, men som snart det blir mörkare blir bilderna snabbt gryniga. Slutligen finns här även en monokrom lins med f/2.25 och en sensor på två megapixel. Vi gissar att den även används tillsammans med den primära linsen för att skapa en bättre dynamik, för som singellins känns den nästan onödig och vi hade hellre sett en renodlad makrolins i stället. Inte för att bilderna på något sätt blir dåliga, utan mer för att vi via mer eller mindre vilken app som helst idag kan omvandla vanliga bilder till svart-vita. Dessutom med högre upplösning.

Oneplus kommer att byta bort sitt skaloperativsystem – tyvärr

Som du kanske känner till kommer Oneplus att gå över till Oppo’s ColorOS vilket gör att Nord 2 kan vara den sista mobilen från tillverkaren som använder deras OxygenOS som i skrivande stund är upp i version 11.3. Vi låter det vara osagt hur det blir med detta byte, men vi tycker spontant att det skulle vara tråkigt då vi anser att just OxygenOS är ett av de renaste och mest effektiva skaloperativsystem till Android som används.

Sammantaget presterar Oneplus Nord 2 riktigt bra och det är svårt att hitta en direkt konkurrent sett till helheten i denna prisklass. Vi ska avslutande även tillägga att mobilen inte är IP-klassad och även om Oneplus säger att den är stänksäker kan detta vara värt att vara observant på.

Oneplus Nord 2
4 / 6 Betyg
5 290 krPris
För
Mycket trevlig skärm, bra batteritid, snabb laddning, tilltalande layout överlag, bra stereoljud, gott om prestanda och hela 12 GB RAM, mycket bra primär kamera för klassen.
Emot
Uppdateringsfrekvensen är låst vid antingen 60 eller 90 hertz och ej dynamisk, lite onödigt med monokrom sensor, inte IP-klassad, saknar trådlös laddning.
Rekommenderas till
Med Nord 2 visar Oneplus återigen upp en för prisklassen riktig toppmobil som borde tilltala en bred skara användare oavsett yrkes- och åldersgrupp.

Oneplus Nord 2 - baksida
På baksidan hittar vi trippla linser varav den primära imponerar både i dagsljus och under sämre ljusförhållanden.

SPECIFIKATIONER Oneplus Nord 2:

 • Tillverkare: OnePlus, www.oneplus.com
 • Cirkapris:  5 290 kr inkl. moms, 4 232 kr exkl. moms
 • CPU: Mediatek Dimensity 1200
 • Lagring: 256 GB
 • Ram: 12 GB
 • Mått: 158,9 x 73,2 x 8,25 mm
 • Vikt: 189 gram
 • Skärm: 6,43 tum
 • Upplösning: 2 400×1 080 pixel, 410 ppi
 • Skärmtyp:  AMOLED
 • Batteri: 4 500 mAh
 • Kamera: 50 MP + 8 MP + 2 MP, 32 MP front
 • Wi-Fi: 2×2 MIMO Wi-Fi 6
 • Bluetooth: v5.2 med aptX, aptX HD, LDAC, AAC

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här