MasterLiquid PL360 Flux
4 / 6 Betyg
2 045 krPris
För
Lätt installation, passar de flesta plattformar, effektiv kylning, snygg aRGB med egen kontrollerbox, 0-rotationsläge.
Emot
Vi hade gärna sett att kontrollboxen även hanterade fläktarna, bra men inte bäst på något, lite högt pris.
Rekommenderas till
Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux är en effektiv kylare som passar för alla riggar som ska överklockas eller jobbar långa tider under hög belastning.

MasterLiquid PL360 Flux är en snygg, effektiv vattenkylare som passar de flesta system.

Cooler Master har en lång erfarenhet av slutna vattenkylare där MasterLiquid-serien tillhör deras flaggskeppsmodeller.  PL360 Flux är företagets senaste, en modell där Cooler Master designat om stora delar av enheten med en ny pump, nygamla fläktar och en högeffektiv kopparplatta som tillsammans kan kyla mer eller mindre alla moderna plattformar.

Kontrollbox för RGB

Modellen finns som antingen 240 eller 360 millimeters enheter där vi testat den sistnämnda. Basen i denna är precis som namnet antyder en 360 millimeters radiator med låg profil som utrustats med högeffektiva fenor som snabbt fördelar värmen för att i nästa läge transportera bort den av fläktarna. Då anslutande vattenrör är anslutna på kortsidan blir radiatorns mått, utan fläktar, 394 x 119,6 x 27,2 millimeter.

När det kommer till fläktarna har Cooler Master låtit företagets tidigare toppmodell Air Balance göra comeback, men i ett nytt utförande. De vinklade vingarna mynnar nämligen ut i en yttre ring som håller samman vingarna för att skapa bättre stabilitet vid hård belastning samtidigt som lufttrycket mot radiatorn kan ökas för maximal kylprestanda. Fläktarna har ett mått på traditionella 120 x 120 x 25 millimeter med en rotationshastighet på 0–2 300 varv per minut med ett högsta luftflöde på 72,4 kubikfot per minut.

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux – RGB-fläkt
Radiatorn kyls med tre 120 millimeters aRGB-fläktar vilka roterar mellan 0–2300 varv per minut.

Varje fläkt har dessutom försetts med ett integrerat aRGB Gen 2 LED vilka styrs av en medföljande kontrollbox och ett lättanvänt program. Tyvärr kan vi inte koppla och styra fläktarna via samma box och mjukvara, utan här måste vi förlita oss på moderkortets egen lösning. Detta är inte något större problem då samtliga större moderkorttillverkare har program för detta, men vi är inte helt förtjusta i att behöva använda olika lösningar och program för saker som hör ihop.

Tvåkammars pump

I kanten på radiatorn sitter anslutningen till vattenrören. Dessa består av en inre, stabil men lättrörlig gummerad tub som på utsidan har en vävd strumpa som ger ett stilrent intryck. Dessa fäster sedan i en förhållandevis slimmad pump som bara mäter 89 x 75 x 40 millimeter. Även pumpen är utrustad med RGB-belysning i form av en mittplacerad Coolermaster logga samt en RGB-ring runt den yttre delen. Vi får alltså inte den allt vanligare LCD-integrationen, på ont och gott, men lösningen är utan tvekan stilfull och ger en snygg effekt som kan matchas mot exempelvis RAM-minnen eller moderkortsbaserad RGB.

LÄS OCKSÅ: FLER TESTER AV VATTENKYLNING

Pumpen är en av de stora nyheterna till denna modell då vi här får en nyutvecklad tvåkammarslösning som drivs av en keramiskt kullagerbaserad impeller som forcerar vattenflöden genom de båda kamrarna över en likaledes nyutvecklad, eller snarare förfinad, kopparplatta med flera fenbaserade kanaler som tillsammans snabbt för bort värmen från processorn.

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux – vattenpump i genomskärning
Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux har en nyutvecklad pump med dubbla kammare och en ny fenbaserad kopparplatta.

Kylaren har stöd för mer eller mindre samtliga nyare Intel- och AMD plattformar, vilket är bra. Det inkluderar stöd för tolfte generationens Core-processorer och Threadripper. Själva monteringen av systemet är klart enkel, om du har gjort en likande installation förut. För tyvärr är manualen/installationsbeskrivningen aningen omständlig. Det gäller framför allt monteringen och inkopplingen av fläktarna. Men om du tänker efter lite innan du skrider till verket är det nästan enklare att installera kyllösningen utan att använda manualen.

Effektiv men inte ljudlös

Som alltid när det kommer till en vattenbaserad CPU-kylare är det först vid tyngre belastning vi ser den verkligen vinningen när det kommer till kylprestanda och vi får många gånger även en negativ effekt sett till ljudnivån på vägen till högsta belastning jämfört med topprankade luftkylare som Noctuas NH-D15. Detta fenomen ser vi även ett tydligt exempel på med just PL360 Flux. Vid låg belastning har fläktarna ett noll-läge vilket gör att de är helt tysta, men när vi ökar fläktarnas belastning till 50 procent är faktiskt denna lösning en av de mer högljudda 360-modeller vi testat med en ljudnivå på strax över 25 decibel vilket är 1,4 decibel över snittet.

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux – Radiator och vattenpump
MasterLiquid PL360 Flux tillhör topp fyra, fem av kyllösningarna vi testat i alla mätningar, men når aldrig ända till toppen.

Nu kanske vi tänker att det sällan är så att fläktarna behöver jobba med 50 procents belastning, men detta beror så klart på just din dator. Enligt vår erfarenhet köper en användare sällan denna typ av kylare för att jobba med enkla Office-program, utan det är till riggar som kommer att gå varma större delen av tiden – många gånger överklockade – och i detta läge börjar vi få trevligare resultat, rent ljudmässigt.

För vid en snittbelastning över en dags normalanvändning med gaming och lite kraftfullare grafiskt arbete hamnar ljudnivån på 30,5 decibel vilket är högre än vid 50 procents belastning, men även 0,2 decibel under snittet av samtliga 360-kylare vi testat.

Vi kliver så vidare och maximerar fläktarnas arbetsbelastning och mäter igen. Nu ligger vårt system på 35,8 decibel vilket är det fjärde lägsta värdet av totalt 18 olika 360-kylare.

Vänder vi på detta och tittar på kylprestandan i vår testrigg baserad på Asus ROG Maximus Z690 Extreme med en Intel i9-12900K där vi körde samtliga prestandakärnor i fem gigahertz kan vi köra fläktarna på lägre varvtal än maximalt under hela testet. Med fläktarna roterade med 65 procents kapacitet ligger temperaturen på 73 grader vilket även är det ungefärliga snittet på övriga modeller vid samma belastning (snitt 73,3 grader). När vi sedan låter fläktarna snurra med sin högsta hastighet sjunker temperaturen till 48 grader vilket är dryga 1,5 grader under snittet. Det är bra men inte bäst.

Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux – delar som följer med för installation i olika system
Kylaren passar med de flesta modernare konsumentplattformar och är lätt att installera, även om manualen inte är någon höjdare.

Med tanke på att modellen ligger i det övre prisspannet och kostar cirka 2000 kronor blir det mycket upp till vilka funktioner i övrigt som spelar in när det kommer till kylning och vilket val som är bäst för dig. Men oavsett detta är Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux en effektiv, lättmonterad kylning som passar alla moderna konsumentsocklar och som erbjuder en snygg RGB-integration som framför allt kommer till sin rätt frontmonterad i ett lite större chassi.

MasterLiquid PL360 Flux
4 / 6 Betyg
2 045 krPris
För
Lätt installation, passar de flesta plattformar, effektiv kylning, snygg aRGB med egen kontrollerbox, 0-rotationsläge.
Emot
Vi hade gärna sett att kontrollboxen även hanterade fläktarna, bra men inte bäst på något, lite högt pris.
Rekommenderas till
Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux är en effektiv kylare som passar för alla riggar som ska överklockas eller jobbar långa tider under hög belastning.

SPECIFIKATIONER Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux:

 • Tillverkare: Coolermaster, www.coolermaster.com
 • Cirkapris:  2 045 kr inkl. moms, 1 636 kr exkl. moms
 • Radiatormaterial: Aluminium
 • Radiatormått: 394 X 119,6 X 27,2 mm
 • Pumpmått: 89 x 75 x 40 mm
 • Pump ljudnivå: 15 decibel
 • Pumpanslutning: 4-pin
 • Pump strömförbrukning: 6 watt
 • Fläktar: 3 st 120 mm aRGB
 • Fläkthastighet: 0–2300 rpm
 • Max luftflöde: 72,37 cfm
 • RGB kontroll: Medföljande kontrollbox

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här