Huawei Watch GT Runner
5 / 6 Betyg
2 990 krPris
För
Mycket bra positionering och pulsmätning, extremt lätt klocka med riktigt bra passform, tydlig och lätthanterad skärm, smart återkoppling vid löpträning, lättanvänd, bästa tänkbara batteritid.
Emot
Klockan har inte funktioner som olika betallösningar, vi får inte alla sensorer som i Pro-modellen, klent utbud av appar jämfört med andra plattformar.
Rekommenderas till
Om du tränar, framför allt löpning, och vill ha full koll på både aktiv och loggade träningspass samt kroppens återhämtning för optimal träning har vi svårt att hitta en mer komplett klocka i prisklassen.

Med grym positionering och övertygande pulsmätning tar Huawei Watch GT Runner löpningen till nästa nivå. Det här är tillverkarens bästa springklocka någonsin.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Då vi under de senaste fem till sex åren blivit bortskämda med att våra smarta klockor kommer med allt fler funktioner och i många fall nästan kan ses som en schweizisk fällkniv så tenderar vi att glömma bort de olika typer av användare som inte nöjer sig med en klocka som är bra på det mesta men inte bäst på något. Men i den lilla gruppen specialklockor som tar just det där lilla extra steget mot perfektion inom ett visst område kan vi placera in Huawei med sin nya löparklocka GT Runner, en klocka med huvudsakligt fokus på allt som rör löpning och löpträning där övriga smarta funktioner kommer i andra hand.

Låg vikt

När vi packar upp klockan ser den ut som vilken smart klocka som helst, men när vi lyfter upp den ur förpackningen är det första som slår oss den låga vikten. För trots att Watch GT Runner mäter 46,4 x 46,4 x 11 millimeter väger den bara 38,5 gram (utan armbandet) vilket kan jämföras med 63 gram för Watch 3 Pro. En anledning till den låga vikten är att klockan har en stomme i polymerfiber som både är tåligt och lätt. Dessutom har Huawei lyckats slimma till de yttre måtten där vi trots ett mindre yttre mått jämfört med 3 Pro får en 1,43 tums AMOLED-skärm med 466 x 466 pixel.

Även klockans armband, som i vårt testexemplar är svart, är både lätt och följsamt rund handleden där klockan sitter ordentligt fäst utan att på något sätt vara obekväm. Att klockan ska sitta så nära huden som möjligt har en direkt avgörande roll för klockans precision vid mätningar och då framför allt när vi använder den under lite svettigare löppass. Med bättre förutsättningar för mätningar kan även klockans batteritid optimeras jämfört med modeller som måste ”mäta om” när resultaten blir fel.

Huawei Watch GT Runner – profil
Watch GT Runner har slimmade former och väger bara 38,5 gram utan armband vilket gör den mycket bekväm att bära.

När vi ändå pratar batteri, som alltid varit en av Huaweisklockornas stora säljargument kommer klockan med ett Li-Po-batteri på 455 milliampertimmar. Detta ska enligt Huawei ge upp mot 14 dagars batteritid, självklart beroende på användning. Under vår testperiod som omfattade 20 dagars användning laddades klockan två gånger, förutom den initiala laddningen vilket ger oss i snitt knappa sju dagar. Men då ska tilläggas att vi dels installerade appar och funktioner, uppdaterade klockas firmware och använde samtliga av dess övervakningsfunktioner både under daglig träning som motsvarade ett snitt på 90 minuter och under övrig tid. Så batteritiden är definitivt i en klass för sig när det gäller smarta klockor med denna precision.

LÄS OM FLER SMARTA KLOCKOR

AI-utveckling i Finland

Inför testandet av GT Runner fick vi möjlighet att prata närmare med, Principal Research Scientist Ph.D. Petri Wilund som är ansvarig för forskning och utveckling (FoU) av AI-algoritmer för Huaweis smarta klockor, en utveckling som faktiskt genomförs och bedrivs i Finland sedan 2012.

– Sedan starten har vi fortlöpande jobbat med att förbättra mätningarnas precision och algoritmer oavsett om det gäller GPS-signalen eller puls och syresättning eller andra värden. Vi har ett avancerat labb med state-of-the-art-teknik och över 300 medarbetare som förutom att arbeta med utvecklingen av våra program även tränar i vårt labb. Detta gör att vi direkt kan testa nya program och algoritmer i verkliga scenarion inte bara basera dessa på datasimulering, säger Wilund.

Men trots att de hela tiden blir bättre och får mer precisa värden finns det alltid delar att jobba vidare med för att kommande modeller och programversioner ska bli bättre.

– Dessutom jobbar vi även med att inkludera fler faktorer när våra algoritmer tas fram vilket gör att det alltid handlar om ett pågående arbete, säger Wilund.

Förbättrade funktioner

Som nämnts inledningsvis är klockans primära fokus riktad mot löpning och då framför allt utomhus. För att löpträning ska bli så bra den kan bli krävs en så exakt positionering som möjligt, i realtid, en positionering som hela tiden uppdateras för att hitta rätt väg. För att göra en redan bra positionering från tidigare modeller än bättre har Huawei till GT Runner ett par optimeringar.

Den första av dessa gäller antennerna som till denna modell lyfts ut från huset och nu placerats, dolda, i den yttre delen av klockan. Detta ska dels minska eventuella störningar från övrig metall inne i klockan och ge en bättre mottagning. Nästa steg är ett utökat stöd av satellitsystem där klockan nu hanterar hela fem olika system: GPS + Beidou + GLONASS + Galileo och QZSS. Till detta används ett tvåbands GNSS vilket innebär att eventuella störningar kan korrigeras i realtid. Dessutom använder klockan en ny AI-algoritm som gör att den med större säkerhet kan ”se” hur vi rör oss även om klockan för en kort stund skulle tappa synken.

Tack vare vår egenutvecklade AI funktion, Truspeed, lär sig klockan under tiden du använder den bland annat din steglängd och mäter här avstånden som vi tillryggalägger under tiden vi har full GPS-mottagning. När vi sedan kommer i lägen där satellitmottagningen försvinner av någon anledning, det kan vara att vi springer genom en tunnel eller där byggnader eller skog tillfälligt blockerar signalen, kommer klockan trots detta att kunna hålla koll på vår hastighet och plats på ett helt nytt sätt, säger Petri Wiklund.

För att testa dessa egenskaper har undertecknad sprungit ett antal olika vägar, som normala smartklockor kan ha problem med att korrekt identifiera. Det rör sig primärt om skogsvägar där många mindre stigar löper nära och även korsar varandra samtidigt som det finns många störande objekt i närheten. När vi testat andra klockor, även tidigare Huawei-modeller, händer det med jämna mellanrum att klockan tappar position och även att den när signalen återupptas synkar över på fel väg, vilket i sin tur ger fel data som återkopplas. I värsta fall kan en runda som stäcker sig cirka 4,5 kilometer uppfattas som bara knappa två kilometer vilket så klart inte är önskvärt.

Huawei Watch GT Runner – knyter skor med klocka på armen
Huawei Watch GT Runner har en hög precision sett till positionering och den 1,43 tum stora skärmen är tillräckligt ljusstark för att vi ska få en tydlig bild i alla lägen.

Dessa problem var helt som bortblåsta med GT Runner som i alla lägen hittade rätt väg och vid våra synkade mätpunkter, där undertecknad sedan tidigare mätt ut exakta kilometermarkeringar, var inom ett steg helt identiska varje gång som markeringarna passerades vilket är klart imponerande.

Ny hjärtslagsmätning i Watch GT Runner

Som med all träning är vi alla olika hur och i vilka former vi vill ha återkoppling. GT Runner kan konfigureras för att ge oss tydlig feedback på allt från tempo på senaste kilometern, snitthastighet och puls med mera. Antingen via klockas egna högtalare eller via blåtandsanslutet headset. Vill vi ta detta ytterligare en nivå så erbjuder klockan flera olika nivåer av löpningscoachning som hjälper oss hålla uppsatta mål och som via en länkad hälsoapp ger oss en än mer detaljerad information om träningen.

Här hittar vi även nästa markant förbättrade funktion i form av pulsmätningen. Då undertecknad oftast springer på puls och har fasta nivåer beroende på omgivning, är korrekta värden väsentligt för att träningen ska bli så bra som möjligt. Till GT Runner får vi nya TruSeen 5.0+ som utökar antalet pulsmätpunkter från fyra till åtta och inkluderar en ny AI-motor för att garantera att mätningarna är mer precisa och uppdaterade. I verkligheten innebär det att vi kan få fortlöpande uppdateringar gällande pulsen som på ett helt nytt sätt ger omedelbar feedback.

Huawei Watch GT Runner – baksida
Tack vare ett utökat antal pulsmätpunkter (från fyra till åtta) får vi en mer precis återkoppling.

Som jämförelse kan nämnas att när en alternativ klocka användes simultant rapporterades en pulsnivå som motsvarade 120 – 120 – 120 – 120, medan GT Runner rapporterade 119 – 122 – 123 – 121 – 120 – 118 – 120 – 123 – 120 under samma intervall. Det vill säga, vi fick mer frekventa mätningar som direkt reagerade på förändringar. Detta spelar mindre roll om du ska springa till bussen, men om du planerar ett marathon eller annat längre löppass kan detta vara avgörande fakta.

Du som vill se aktuell status visuellt får en mycket tydlig och informativ återkoppling. Skärmen, som från början var lite av Huaweis svaghet är riktigt bra med tydlig och logisk struktur. Vi kan som alltid navigera med fingrar på skärmen eller via enhetens två sidoplacerade knappar. Den övre av dessa är ett klassiskt rullhjul som snabbt låter oss bläddra mellan data och hantera olika appar.

Imponerande uträkning av syresättningen

Huawei Watch GT Runner – framsida
Vi kan som alltid styra vilken typ av urtavla vi vill använda och i samtliga av dessa så får vi en tydlig bild över de värden vi eftersöker.

En minst lika viktig funktion som pulsmätningen är syresättningen och tillhörande så kallade VO2 max-beräkningar. VO2 max är, enkelt förklarat, den maximala volymen syre mätt i milliliter som vi kan konsumera per minut och per kg kroppsvikt vid maximal prestation. Detta innebär även att när vi förbättrar våra VO2 max-värden så är detta tydliga indikationer på att vår kondition förbättras. Till Watch GT Runner har algoritmen för att beräkna detta värde också förbättrats och ger en mer exakt återkoppling.

Huawei Watch GT Runner – exempel på hur olika mätvärden presenteras
Genom att bläddra mellan olika mätvärden får vi fram både statisk och direkta mätvärden för varje träningspass.

– Till Watch GT Runner kombineras flera olika mätvärden som sedan bearbetas av vår AI-algoritm för att ge en så pass exakt VO2 max-återkoppling som möjligt. Vad som är viktigt att tänka på är att dessa värden lär sig med tiden och att de blir mer precisa efter ett flertal, gärna lite längre, löppass, säger Petri Wiklund.

Huawei Watch GT Runner bjuder på både Android- och IOS-stöd

Watch GT Runner kommer så klart även med andra förprepparerade träningsprogram av olika slag för både inom- och utomhusaktiviteter och tack vare att klockan är vattentät kan den även användas när vi simmar. Och med fyra gigabytes lagring är det även möjligt att ladda ned låtar och på detta sätt använda klockan tillsammans med ett par trådlösa lurar utan inblandning av en mobil.

Ser vi sedan till den senare delen stöder klockan både Android och IOS, men då den baseras på tillverkarens eget HarmonyOS 2.1 är det dessa appar som måste användas lokalt på klockan. Då Huaweis eget appbibliotek fortsätter växa så finns här lösningar för det mesta, även om undertecknad tycker att klockan i det närmaste fungerar bäst som den är ”out of the box”.

Som vanligt erbjuder klockan även flera hälsofunktioner som syresättning, sömnövervakning och hantering av menscykler med mera. Vi kan också använda klockan för att styra delar av vår mobil som hantering av samtal, se meddelanden och justera låtval om vi väljer att spela upp musik från mobilen. Så även om vi inte får alla funktioner och sensorer som Pro-varianten erbjuder så skulle vi säga att, för en träningsorienterad löpare är detta den bästa klockan som Huawei tagit fram till dags dato.

Huawei Watch GT Runner
5 / 6 Betyg
2 990 krPris
För
Mycket bra positionering och pulsmätning, extremt lätt klocka med riktigt bra passform, tydlig och lätthanterad skärm, smart återkoppling vid löpträning, lättanvänd, bästa tänkbara batteritid.
Emot
Klockan har inte funktioner som olika betallösningar, vi får inte alla sensorer som i Pro-modellen, klent utbud av appar jämfört med andra plattformar.
Rekommenderas till
Om du tränar, framför allt löpning, och vill ha full koll på både aktiv och loggade träningspass samt kroppens återhämtning för optimal träning har vi svårt att hitta en mer komplett klocka i prisklassen.

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Cirkapris:  2 990 kr inkl. moms, 2 392 kr exkl. moms
 • Mått: 46,4 x 46,4 x 11 mm
 • Vikt: 38,5 gram
 • Display: 1,43 Tums AMOLED
 • Upplösning: 466 x 466 @326 PPI
 • Sensorer: Acceleration, Gyro, Geomagnetisk, Optisk hjärtfrekvens, barometer
 • Minne: 4 GB ROM, 2 GB RAM
 • Laddning: Trådlös
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Anslutning: Bluetooth 5.2
 • Batteritid: från ca 7 dagar till 14 dagar beroende på läge och användning

 

prisjämförelse presenteras av PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här