Ovanligt snabb och dessutom utrustad med miljövänlig och energisnål teknik, ska D-Links nya 802.11n-router vara.

DIR-855 Quadband Wireless N Router kallar D-Link produkten som kommunicerar över fyra frekvensband och som ska ha kapacitet till trådlös överföring på upp till 600 megabit per sekund via 802.11n-gränssnittet.

Den högsta överföringshastigheten uppnås via samtidig trafik i frekvensbanden 2,4 och 5 gigahertz. Enheten tillåter även att 2,4- och 5-gigahretzbandet används för olika uppgifter. Exempelvis kan 2,4-gigahertzbandet användas för e-posthantering och surfande på webben, medan 5-gigahertzbandet får ta hand om IP-telefoni och överföring av tunga datafiler.

Miljöaspekterna har D-Link ägnat en tanke åt genom att för första gången använda Green Ethernet-teknik i en trådlös router. Via tekniken känner routerns fem Ethernet-portar av om en dator i nätverket är påkopplad och aktiv och den skickar ingen ström till en frånslagen och inaktiv dator. Med Green Ethernet-tekniken kan även strömmen justeras för olika kabellängder för att inte mer ström än nödvändigt ska förbrukas.

Till DIR-855 tillhandahåller D-Link en USB-adapter som tillbehör. Adaptern är optimerad för de nya trådlösa frekvensbanden och bakåtkompatibel med 802.11a/g-gränssnittet.

Den trådlösa routern DIR-855 och USB-adaptern DWA-160 ska finnas tillgängliga på marknaden i maj med rekommenderade cirkapriser på 1 995 respektive 595 kronor inklusive moms.

Av: Mats Andersson

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här