Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    • Test: Huawei Mate 40 Pro
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: G.Skill Trident Z5 CK F5-8200C4052G24GX2-TZ5CK 48 GB

      27 mars, 2025

      Test: Sony WF-C710N

      10 maj, 2025

      Test: Sandberg Laptop Powerbank 27000 PD100W

      9 maj, 2025

      Test: Google Pixel 9a

      20 april, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      Test: Cooler Master Masterliquid 360 ION & Hyper 612 APEX

      18 april, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: MSI Z890 moderkort

      6 april, 2025

      Test: G.Skill Trident Z5 CK F5-8200C4052G24GX2-TZ5CK 48 GB

      27 mars, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Kan röstkommandon ersätta manuellt klickande i online slots?

      15 maj, 2025

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Test: Sony WF-C710N

      10 maj, 2025

      Test: Sandberg Laptop Powerbank 27000 PD100W

      9 maj, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Fråga experten » Säkerhetskopieringsdilemma
    Fråga experten

    Säkerhetskopieringsdilemma

    redaktionenBy redaktionen28 juni, 20107 Mins Read

    Fråga

    Jag kör Windows 7 och mitt problem gäller ultimat och framtidssäkrad organisering av data på familj- och småföretagsdatorer. Frågan om hur man ska undgå att förlora familjens fotosamling eller sitta med en kraschad hårddisk på familjeföretagets dator blir mer och mer akut. Detta är speciellt viktigt om vissa medlemmar av familjekollektivet är totalt oförstående för datateknikens begränsningar (du måste ha kunskap och tålamod) eller regler (du maskar med att göra backup) och dessutom totalt otåliga.

    Datormagazin har skrivit om delar av denna problematik, men jag tror det behövs en helhetslösning som klarar diskkrascher, hårdvaruuppgraderingar, automatiska rutinbackuper och virusskydd, allt på ett helt uppenbart enkelt och flexibelt sätt.

    Jag var just på väg att springa åstad och sätta upp RAID 1 eller RAID 5 på alla familjens datorer när allehanda varningar kom från höger och vänster:

    – Tro inte att RAID ersätter säkerhetskopiering, det är helt olika saker.

    – Vill du sätta upp en RAID måste du ha en ”riktig” RAID-controller, inte något av de moderkortsintegrerade alternativen.

    – Att migrera RAID är en mardröm om du ska uppgradera din dator.

    Vad jag förstått av RAID 5 är att det är columbi ägg för hårddiskar: snabbare, säkrare och om en hårddisk kraschar har jag ett tag på mig att köpa en ny, installera och synkronisera. Men det är bäst att ha ett Intel moderkort. Deras RAID-controllers är bättre än AMD:s har man sagt mig. Men vadan detta om ”riktiga” RAID-controllers då? Och hur vet jag att en av hårddiskarna i RAID 5- eller RAID 1-uppsättningen har pajat?

    Men kan man starta Windows från RAID-disken? Verkar mysko. Jag lutar mer mot operativsystemet på en SSD-hårddisk och data på en exporterad ”My Documents”-mapp som ligger på en RAID 5- eller RAID 1-disk. För att sedan säkra SSD-disken kan en säkerhetskopia göras regelbundet från den till RAID-disken med ett program som Norton Ghost till exempel. Om SSD:n kraschar en dag, kan jag boota fran Ghost-kopian?

    Förresten, att separera data och program för att göra en SSD nästan helt statisk verkar ju så gott som helt omöjligt. Om man försöker flytta hela ”Users”-mappen så verkar det som om det inte finns någon garanti för att Windows fungerar. Jag skulle också vilja separera ”Program Files”-mappen för allt som inte är specifikt för datorn, så att alla icke operativsystemsprogram blir oberoende av Windows.

    Och så var det där med Linux, jag skulle ju vilja ha en dual boot med Ubuntu också. Med program på SSD-disken och data på RAID-uppsättningen. Det blir komplicerat att installera Ubuntu som dessutom insisterar på att lägga in sin egen bootloader och Windows 7:s bootloader som inte vill känna igen något annat än Windows.

    Om jag lyckas med allt detta kanske jag kan glömma någon månatlig säkerhetskopiering som ända aldrig blir gjord? En kopia av några hundra gigabyte till DVD är ju bara att glömma. En säkerhetskopiering via USB till en inköpt extern hårddisk borde också vara ganska jobbig. När jag gör det på jobbdatorn med 80 gigabyte via USB tar det en hel natt. Inte konstigt att jag gett upp. Förresten, hur återskapar jag en dator efter en hårddiskkrasch? Sätter in en ny, tom, hårddisk. Men hur ska jag starta datorn?

    Kanske sätta in hårddisken i en annan dator, återskapa innehållet från min säkerhetskopia, installera disken i den kraschade datorn och försöka starta? Det blir väl som vanligt. När det händer har man antagligen tur och det fungerar eller också…

    Till slut, nar jag vill uppgradera datorn och behålla mjukvaran, kommer Windows att acceptera detta? Vad jag förstått tar jag gamla starthårddisken, sätter in i den nya hårdvaran (moderkort) och försöker starta. Sedan kommer HAL (från filmen 2001) in och börjar bråka. Då gäller det att ta på astronautdräkten och börja plocka ut kristaller ur centralenheten – och håll handen för munnen. Nej, stoppa in Windows-skivan, eller Windows-USB stickan och gör en ”reparationsinstallation”. Men fungerar detta verkligen, eller kommer HAL (Microsoft) in igen och börjar krångla?

    Och nästa till slut. Om jag har en ADSL-router med brandvägg och är försiktig med mysko program (maximalt tio stycken hackade eller webbladdade program per dag) borde väl Windows säkerhetsprogram räcka, eller?

    Svar

    Det var ju en lång och invecklad frågeställning. Men dina undringar är intressanta. Dock har de flesta frågorna inga entydiga svar – när det gäller säkerhetskopiering finns det som du redan märkt många åsikter. Jag kan bara ge mina egna och kommer säkert att mötas av protester från en del av läsekretsen¿

    Personligen anser jag, precis som du är inne på, att säkerhetskopiering måste vara så enkel som möjligt och helst sköta sig själv för att över huvud taget bli gjord. Detta innebär också att det inte är någon större idé att försöka rädda hela operativsystemet. Koncentrera dig i stället enbart på dokumenten och var beredd på att installera om resten den dag någonting totalkraschar. Det inträffar trots allt inte så ofta och vid det laget finns det säkert nya versioner av operativsystem och program i alla fall.

    Jag skulle satsa på någon av de onlinetjänster för säkerhetskopiering som finns. Se till att dina viktiga data och dokument kopieras helt automatiskt, så har du dem säkra för nedladdning igen den dag det behövs. Operativsystemet är det enklare att installera om efter en krasch, något som dessutom ger en oftast välbehövlig städning och rensning. Det är visserligen en omständlig procedur som tar en bra stund, men jämför med det ständiga arbetet att upprätthålla en aktuell kopia av hela hårddisken.

    Om det trots allt är det du vill ha är nog det bästa en regelbunden avbildning av hela hårddisken till en extern disk med hjälp av något program som Norton Ghost, Acronis True Image eller liknande. För att också besvara din fråga om detta ger alla sådana program också möjlighet att starta från cd-skivan och sedan återställa diskavbilden.

    RAID är mycket riktigt inte en metod för säkerhetskopiering, utan ett system som ger feltolerans i viktiga system som ständigt måste vara igång. Om en disk kraschar kan den normalt bytas utan att systemet stoppas. Som säkerhetskopiering skyddar detta enbart mot just diskproblem – vid en förlust av hela datorn på grund av brand eller stöld står du där utan dina data.

    Dina övriga RAID-frågor kan jag inte besvara. Att exempelvis Intel skulle vara bättre än AMD eller för den delen något annat märke är ingenting jag är bekant med eller har hört talas om.

    Men tanken om en SSD-disk som startdisk är inte ny. Idén bakom detta har dock oftast ingenting med säkerhetskopiering att göra, utan det handlar om att snabba upp systemet och starten. Eftersom en sådan disk ofta är rejält mycket snabbare än en vanlig hårddisk finns det stora prestandavinster att göra.

    Att flytta Windows Users-mapp är dock som du konstaterat lite knepigt, men det går och du kan hitta beskrivningar på nätet. Vad gäller att flytta programinstallationer är det ganska enkelt – de flesta installationsprogram låter dig installera var som helst. Detta gör dock inte programmen oberoende av Windows. Så gott som alla program använder sig av inställningar i systemregistret, så om Windows installeras om måste även programmen det.

    Vid uppgradering av datorns hårdvara är det vissa komponenter, som moderkort och processor, som framtvingar en reparationsinstallation av Windows. Detta fungerar normalt helt problemfritt, men ibland krävs ett samtal till Microsoft för omaktivering av Windows.

    Din sista fråga är väl inte helt allvarlig? En router ger inget skydd mot att du frivilligt släpper in farliga program i datorn och att något specifikt antal av dessa skulle vara säkert faller på sin egen orimlighet. Nej, undvik sådana program och kör någon välrenommerad säkerhetsmjukvara, så är du säker.

    operativsystem
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Fråga experten

    Konvertera till Windows 11

    8 november, 20211 Min Read
    linuxtips

    Minitips – Fånga ett fönster som rymt

    22 oktober, 20211 Min Read
    Linux

    Whonix, systemet för dig som månar om din integritet

    13 september, 20213 Mins Read
    Fråga experten

    Hur får jag Wi-Fi genom betongvägg?

    26 augusti, 20212 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Många Svenska företag lever inte upp till sina visioner gällande hållbarhet.

    21 augusti, 2024

    Nya Philips 49B2U6903CH – en skärm för ”den moderna arbetsplatsen”

    28 juni, 2024

    Toppklass

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023

    Test: Turtle Beach Stealth Pro

    20 april, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.