Vid ett evenemang tisdagen den 10 september presenterade Apple två nya Iphone, Iphone 5S och Iphone 5C, färgglada telefoner med en en del nyheter.

Iphone 5C är en helt ny lågprisvariant som tillverkas i fem olika färger, har ett plasthölje i stället för metall, och har ett innehåll som i stort liknar det som finns i Iphone 5. Iphone 5S är däremot en uppdatering till Iphone 5, som Apple själva säger kanske är den mest framåttänkande telefon de någonsin har gjort. Den levereras i metalliska färger, har ett förbättrat kamerasystem och en fingeravtrycksläsare inbyggd direkt i hemknappen.

C i namnet på den billigare telefonen står för colour och i övrigt har den en fyratums retinaskärm med upplösningen 1 136 x 640 pixel. Processorn är en A6 som i gamla Iphone 5 och för bilderna står en förbättrad åttamegapixelkamera. Allra mest intressant är ett utökat stöd för 4G som klarar alla de frekvenser vi använder i Sverige.

5S har ett aluminiumhölje i färgerna grått, silver eller guld och ståtar med en likadan skärm som 5C. Däremot har den fått världens första 64-bitsprocessor i en telefon, en Apple A7, vilket enligt Apple innebär att telefonen är dubbelt så kraftfull som gamla Iphone 5, men ändå behåller samma batteritid. Kameran har fått ett lyft även i denna modell och den har också fullt 4G-stöd.

Sverige verkar inte finnas med bland de första länderna för distribution av de nya Iphone-modellerna, men före jul borde vi definitivt ha dem här.

Apple meddelade också att IOS7, som först presenterades i början av sommaren, kommer att släppas den 18 september.

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här