Med mindre transistorer och rekordmånga kärnor höjer Intel prestanda- och prisribban för konsumentprocessorer.

Först nu tar entusiastplattformen, med sockel LGA-2011v3, steget ner till 14 nanometer i form av Broadwell-E. En äldre arkitektur finns i grunden, men målet är ändå att slå nya hastighetsrekord. Detta då den mindre tillverkningstekniken, i kombination med den större tillgängliga kretsytan, låter Intel trycka in rekordmånga transistorer på samma yta som föregångaren Haswell-E. Resultatet är Core i7-6950X. Lär känna Intels första konsumentprocessor med tio kärnor.

Mindre och fler

Broadwell-E är helt pinn-kompatibel med Haswell-E. Därför kan användare som redan har ett X99-moderkor byta till de nya processorerna efter en UEFI-uppdatering.

Sett till arkitekturen är det också ytterst lite som har uppdaterats sedan Haswell E. Den största skillnaden utöver tillverkningstekniken ligger i att Broadwell-E har en snabbare minneskontroller (upp till DDR4-2400) och något effektivare spänningsreglering.

Toppmodellen Core i7-6950X har totalt tio kärnor och 20 trådar via Hyper-threading. För varje kärna finns 2,5 megabyte cacheminne, vilket ger hela processorn totalt 25 megabyte L3-cache.

Basfrekvensen ligger på 3,0 gigahertz. Turbofrekvensen kan sträcka sig till 3,4 gigahertz vid entrådsbelastningar. En jämförelse med förra generationens toppmodeller till samma sockel visar att TDP-värdet är oförändrat på 140 watt.

Brutal flertrådsprestanda

Först låter vi processorn dra nytta av samtliga trådar genom att komprimera filer med 7zip. Här sopar Intels nya toppmodell banan med både konkurrenter och föregångare. Den tar sig igenom komprimeringen med 52 928 miljoner instruktioner per sekund (mips). På andra plats ligger den åttakärniga föregångaren Core i7-5960X med 38 746 mips, medan Skylake-flaggskeppet Core i7-6700K ligger på 25 147 mips med sina fyra kärnor och åtta trådar.

Genom att låsa testprocessorernas klockfrekvens till samma nivå (2,9 giga hertz) stryker vi frekvens och turbosteg ur ekvationen och kan istället låta processorerna tampas helt med antal kärnor och arkitektureffektivitet. När samma komprimeringstest körs tar sig det tiokärniga flaggskeppet igenom komprimeringen med 41 299 mips, medan Core i7-5960X levererar 32 241 mips och Core i7-6700K ligger på 18 869 mips.

Därefter vill vi få en bättre bild av hur väl den nya arkitekturen har optimerats, kärna för kärna, genom att stryka även antalet kärnor ur ekvationen. Detta genom att fortsätta köra processorerna i samma klockfrekvens på 2,9 gigahertz men denna gång använda ett enkeltrådat prestanda test – i det här fallet Mozilla Kraken.

Broadwell-E-baserade Core i7-6950X kör ovannämnda testberäkning på 1 140,3 millisekunder, medan Haswell-E-baserade Core i7-5960X kör samma beräkning på 1 285,3 millisekunder. Det är ingen enorm skillnad men visar tydligt viss förbättring. Samtidigt märks det att Skylake är en vassare arkitektur i grunden, då Core i7-6700K toppar listan med en beräknings tid på 1 083,9 millisekunder.

Intel Core i7-6950X har en upplåst frekvensmultiplikator för att underlätta överklockning. Därför passade vi på att göra ett enklare överklockningstest med vanlig luftkylning. För vår del kunde vi nå en maximal stabil frekvens på 4,3 gigahertz på samtliga kärnor med en kärnspänning på 1,35 volt. Det bör gå att nå högre frekvenser än så med högre spänningar, men då kommer det att krävas mer avancerade kylmetoder.

Dyraste någonsin

Core i7-6950X och Broadwell-E som processorfamilj innebär ett intressant prestandakliv ur en rent teknisk synvinkel. Prestandan per klockcykel har förbättrats något från föregående generation. När processorn får dra nytta av alla sina trådar sopar den också banan med alla andra konsumentprocessorer på marknaden med god marginal.

Samtidigt höjer Core i7-6950X också prisribban avsevärt. Ett svenskt riktpris på cirka 15 700 kronor innebär att detta är Intels dyraste konsumentprocessor någonsin. Prestanda finns så det räcker och blir över, men vi har svårt att se att någon konsumentmålgrupp skulle ha tillräcklig nytta av prestandan för att motivera en sådan prislapp.

Carl Holmberg
Test: Intel Core i7-6950K
4 / 6 Betyg
För
Oerhört bra flertrådsprestanda. Energieffektiv vid flertrådsarbeten. Snabb minneskontroller. Gott om PCI Express-kanaler.
Emot
Mycket dyr. Långsammare än billigare modeller när inte alla trådar kan användas. Saknar integrerad grafikkrets. Hög total effektförbrukning.
Rekommenderas till
Den kraftfullaste konsumentprocessorn för flertrådsarbeten på marknaden, men den kostar också därefter.

Tillverkare: Intel, www.intel.com
Cirkapris: 15 690 kr inkl. moms, 12 552 kr exkl. moms
Kärnor: 10 st
Trådar: 20 st
Frekvens: 3,0 GHz bas, 3,4 GHz turbo
L3-cache: 25 MB
PCI Express: 40 kanaler PCIe 3.0
Minne: DDR4-2433, fyra kanaler
TDP: 140 W
Sockel: LGA-2011v3

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här