Fråga

Jag har nyligen köpt en bärbar Acer Aspire V17 Nitro, VN7-791G-54MT. Den har ett stort tangentbord med en separat numerisk del liksom alla 17,3-tums bärbara. Den har egenheten att starta utan att Num Lock är aktiverat.

Det är naturligtvis önskvärt att det är så på en mindre bärbar med det numeriska tangentbordet integrerat i bokstavtangentbordet, men jag upplever det irriterande på en dator med separat numerisk del.

Det är naturligtvis väldigt enkelt att aktivera Num Lock då jag startat och loggat in, men jag hade uppskattat om jag slapp det momentet. Det finns säkert någon inställning som fixar problemet men jag har inte hittat den och skulle verkligen uppskatta hjälp med det.

Christer Löfgren

Svar

Denna inställning görs normalt i BIOS, men tyvärr är bärbara datorers BIOS ofta väldigt begränsade jämfört med stationära. Det finns helt enkelt inte lika många inställningsmöjligheter.

Jag vet inte om det går att göra i din dator – jag har inte hittat något i manualen. Du får helt enkelt leta själv. Håll ned F2 när datorn startar för att komma till inställningarna och titta runt efter denna inställning.

Finns den inte blir det nödvändigt med en lösning i Windows. Det finns en del registerinställningar som påstås hjälpa, men tyvärr gör de sällan det.

Det går dock att lösa det hela med ett annat litet trick. Ladda ned programmet Numlock här: www.rjlsoftware.com/software/utility/numlock/download.shtml. Packa upp numlock.exe och placera filen på lämpligt ställe.

Starta sedan Schemaläggaren och skapa en ny standardaktivitet. Sätt utlösaren till ”När datorn startas” och ange ”Starta ett program” som åtgärd. Bläddra sedan fram numlock.exe som det program som ska startas och slutför.

Nu ska numlock.exe slå på ditt numeriska skiftlås nästa gång. Om detta inte räcker eller fungerar som det ska, högerklicka på aktiviteten och välj Egenskaper. Markera ”Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte” på fliken Allmänt eller prova med andra utlösare på fliken Utlösare.

2 KOMMENTARER

  1. Tack för tipset!
    Jag hittade ingen sådan inställning i BIOS utan har använt NumLock i Schemaläggaren ungefär enligt din beskrivning. Vi är flera användare på datorn och bara jag är administratör. Det kan kanske vara en anledning till att jag inte fick det att fungera med ”Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte” vid systemstart då de andra användarna startar datorn. Det fungerar däremot alldeles utmärkt om jag väljer utlösaren ”Kör vid inloggning” och skapar en standardaktivitet för varje användare. Nackdelen med den lösningen är att jag själv inte kan logga in med PIN-kod och då använda det numeriska tangentbordet, men det står jag ut med. Det går kanske att lösa för ”Kör vid systemstart” också, men det kräver fler försök och tester. Jag är nöjd med att det fungerar vid inloggning.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här