Diskhantering d-disk

Fråga

Jag får upprepade felmeddelanden om att min D-disk är nästan full. Jag har inte tidigare sett att det fanns en D-disk och vet inte hur den tillkommit. Trycker jag på egenskaper står det att den är NTFS med kapacitet 483 megabyte varav 41,3 är ledigt.

Jag kan inte se några filer, inte ens om jag väljer att visa dolda filer. Jag tror att det är en migrerad del från C, för maskinvaran heter samma. Vad göra? Lenovo Yoga 300.

Bo Västerstjärna

Svar

Det där är en av flera partitioner på din befintliga hårddisk. Antingen handlar det om Windows återställningspartition eller Lenovos partition för fabriksåterställning. Båda ska normalt vara dolda, men av någon anledning har din tydligen plötsligt fått en enhetsbokstav.

Partitionen ska vara kvar, du kan komma att behöva den, men du kan dölja den igen. Högerklicka på startknappen och välj Diskhantering. I nederkanten av det fönster som öppnas ser du Disk 0, som är din hårddisk, och de partitioner som finns på den. Högerklicka på D-partitionen och välj ”Ändra enhetsbeteckning och sökvägar”.

Nu kan du välja att ta bort enhetsbeteckningen och slipper sedan besväras av enheten och dess felmeddelanden.

 

 

5 KOMMENTARER

  • Konstigt att du inte kan hantera D. Men prova med Diskpart i stället, då. Starta Kommandotolken med administratörsbehörighet och skriv
   diskpart
   select disk 0
   detail disk

   Nu bör du se en lista med volymerna på disken. Den som har bokstaven D heter förmodligen Volume 1. Skriv
   select volume 1
   remove letter=D

   Förhoppningsvis fungerar detta. Om inte, prova detta program: https://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html (klicka bort Avast antivirus vid installationen). Högerklicka på partitionen, välj ”Change Drive Letter”. Ställ in ”None” och klicka på OK. Klicka på Apply uppe till vänster.

 1. Grejen är ju att, enligt bilden, så är hans D-disk en 2tb-disk.
  Och en sån ska ju inte bara dyka upp ? Inte på 2tb iaf.
  Sen har han ju oxå en E-disk på 2tb. C-disken verkar va på 120gb.
  Så om bilden är från hans system så har han 3 diskar i den.
  120gb + 2tb + 2tb.
  Eller har jag missat något ?

  Om inte bilden är från hans systen, så skippa detta…

  Mvh. Janne

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här