Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Lenovo Thinkpad X1 Extreme är utan tvekan en av de bästa bärbara datorer som vi har testat, och den passar lika bra för arbete som underhållning och spel. Men även solen har sina fläckar.

Få tillverkare har en bredd som kan mäta sig med Lenovo när det kommer till bärbara datorer. Vi har haft förmånen att testa den bästa av de bästa, detta i form av den tekniskt fullspäckade Lenovo Thinkpad X1 Extreme.

Kvalitet i alla led

Datorns yttre är konstruerat i svart kolfiber, vilket ger både stabilitet och ett elegant utseende. Längs den högra sidan sitter det två stycken USB 3.1-portar och en SD-kortläsare. Den sistnämnda har mycket hög överföringsprestanda, med ett genomsnitt på över 85 megabyte per sekund vid både läsning och skrivning till minneskort. Här sitter också ett Kensington-lås, vilket kanske känns lite onödigt. Datorn har även en smartkortsläsare.

På motstående sida finns två stycken Thunderbolt 3-portar, en HDMI-port samt Lenovos egen laddningsanslutning. Här finns dessutom en specialport anpassad för en RJ45-adapter och ett hörlursuttag. Samtliga portar har en bra bredd mellan sig, vilket gör det enkelt att nyttja dem alla på en gång.

Riktigt bra pekplatta

Lyfter vi på locket, som tack vare sin centrala fästpunkt är mycket stabilt, möts vi av en mattsvart yta som är mycket behaglig att vila handlederna på samtidigt som den absorberar omgivande ljus på ett sätt som lyfter skärmen. Tack vare att vi pratar om en 15,6-tums enhet finns här gott om utrymme, vilket Lenovo har valt att använda till bland annat en stor pekplatta med tre ovanförliggande knappar. Denna erbjuder hög precision och är extremt tacksam att jobba med. Till höger finner vi en fingeravtrycksläsare som även denna är både snabb och exakt.

När vi kommer till tangenterna skiljer sig dessa lite från andra modeller. De har lite rundade och skålade former och ett lite styvare nedslag än vad vi är vana vid, men efter någon timme är vi frälsta och kan skriva riktigt fort.

Magisk skärm

Vi lyfter blicken och fokuserar på skärmen. Denna jobbar med en upplösning på 3 840 x 2 160 pixel och är försedd med HDR. Den är också tryckkänslig och har på den punkten riktigt hög precision. Det blir alltså otroligt smidigt att arbeta med penna och virtuella verktyg direkt på skärmen. Bildskärmen har otroligt hög detaljrikedom och levande färger samt en färgrymd som täcker 186 procent av sRGB-skalan. Kort sagt passar den lika bra för arbete med Adobes program och 3D- eller CAD-program som för de senaste spelen. Det här är en av de bästa bildskärmarna vi någonsin har testat på en 15,6-tums bärbar dator.

Kameran håller en förvånansvärt hög kvalitet och fungerar perfekt för både arbete och samtal

Lenovo Thinkpad X1 Extreme har en relativt tunn ram som i ovankanten rymmer både en 720p HD-kamera med Think shutter-sekretesslås och en IR-kamera för Windows Hello. Kameran håller en förvånansvärt hög kvalitet och fungerar perfekt för både arbete och samtal.

När vi går över till insidan hittar vi en Intel Core i7-8750H-processor som arbetar med upp till 4,1 gigahertz. Till denna får vi 32 gigabyte DDR4 RAM, en M.2-lagringsenhet på 1 024 gigabyte med stöd för Opal och ett GTX1050Ti-grafikkort med fyra gigabyte GDDR5-minne. Som komplement  till RJ45-adaptern finns naturligtvis stöd för trådlöst nätverk, i form av ett Intel Wireless 9560 (2×2 AC).

För ljudet används en Dolby Audio Premium-lösning med stöd för Dolby Atmos över headset och dubbla 360-graders fjärrfältsmikrofoner för perfekt ljudupptagning. Lösningen är klart godkänd för både in- och uppspelning av alla former av ljud, men tillhör du den lite mer kräsna lyssnarskaran är en extern lösning att föredra.

Har massor av kraft under skalet

Lenovo Thinkpad X1 Extreme är ett allsidigt kraftmonster, märkte vi när vi testade prestandan. Det spelade ingen roll vad vi lastade på för tester, om det var benchmarkprogram eller skriptade körningar av program från Adobe. Detsamma gällde 3D Studio eller spel. Kort sagt presterade Lenovo Thinkpad X1 Extreme i topp. Och när den inte placerade sig i topp, så var den i alla fall i topp 3 i samtliga tester jämfört med alla de bärbara datorer som vi har testat under 2018. Det är otroligt imponerande. Framför allt märker vi en enorm fördel vid användning av diskintensiva program, då tronar Lenovo Thinkpad X1 Extreme i ensamt majestät i toppen.

Men så finns det vissa delar som inte är lika roliga. För det första, och detta är väntat, är enheten dyr. Däremot hade vi inte förväntat oss att fläktarna skulle varva upp så snabbt och att de skulle vara högljudda. Inte heller att batteriet bara skulle klara knappa sex timmar under våra tester. Samtidigt är det ett välbyggt kraftmonster, så en utmärkelse blir det.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Lenovo Thinkpad X1 Extreme
5 / 6 Betyg
För
Mycket bra skärm, extrem prestanda, tålig design, skönt tangentbord, gott om anslutningar, extremt stabil.
Emot
Fläktarna låter mycket och ofta, begränsande batteritid, det integrerade ljudet är bra men inte komplett, nästan larvigt dyr.
Rekommenderas till
Lenovo Thinkpad X1 Extreme är utan tvekan en av de bästa bärbara datorer som vi har testat, och den fungerar lika bra för arbete som under hållning och spel.

Tillverkare: Lenovo, www.lenovo.com

Cirkapris: 37 171 kr inkl. moms, 29 737 kr exkl. moms

Minne/lagring: 32 GB/1 TB

CPU: Intel i7-8750H

Skärm: 15,6 tum, 3 840 x 2 160 pixel

Thunderbolt: 2 st

Kortläsare: Ja

Grafikutgång: HDMI

Grafik: GTX1050Ti 4 GDDR5

Wi-Fi: 2×2 AC


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här