Fråga

Jag kommer inte åt nätverksdisken. Det kanske är senaste Windowsuppdateringen som ändrat något. Jag använder en Buffalo NAS. Det är möjligt logga in för att läsa hårddisken med webbläsaren, men mycket besvärligt att göra ändringar. Är det några inställningar som måste ändras. Jag kan inte hitta något.

Svenne H

Svar

Om din Buffalo är av lite äldre årgång är det mycket möjligt att den inte stöder SMB V2 eller högre (Server Message Block, ett nätverksprotokoll). Det ursprungliga SMB V1 är mycket gammalt och anses vara osäkert, varför Microsoft stänger av det i senare uppdateringar av Windows.

Kontrollera först om det finns någon firmwareuppdatering till din NAS som ger stöd för nyare protokoll. Kontrollera också att minst SMB V2 är aktiverat i NAS:ens inställningar. Om det inte går, blir du nog tvungen att aktivera SMB V1 i Windows igen för att få åtkomst via nätverket.

Gå till Inställningar och välj Appar. Rulla allra längst ned och klicka på ”Program och funktioner”. Klicka på ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” till vänster. Bocka för ”Stöd för SMB 1.0/CIFS-fildelning” och stäng med OK.

Se även denna fråga.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här