Samsung Galaxy Buds Live är ett par Iögonfallande in-ear-lurar med perfekt passform och aktiv brusreducering, ANC. Åtminstone för undertecknad.

När man testar produkter är det oundvikligt att ens personliga tycke och smak blandas in i resultatet. I varje fall i de lägen som den personliga smaken spelar in. När det kommer till upplevelse av komfort och likande delar är det en högst individuell känsla som ligger bakom slutresultatet. Att vi böjar med att lyfta fram detta denna gång beror på att det är sällan, om ens någon gång, vi har upplevt så vitt skilda åsikter om en produkt som Samsungs Galaxy Buds Live.

Lurar för hela dagen

Det som väckt mest känslor med Galaxy Buds Live är det bönliknande utseendet, vilket vi verkligen älskar. De mjuka formerna perfekt passar i örat. Och tack vare att vi slipper en liten tratt eller kanal som sticker in i örongången är de även helt friktionsfria och utan tryck. Många har sågat lösningen vid fotknölarna, men i mina öron passar de perfekt. Propparna är utan tvekan på topp fem-listan av samtliga jag testat när det gäller passform.

De ligger perfekt på plats och går att använda under en mössa eller ett pannband utan att det gör ont. Det är till och med så att det går att sova på örat med lurarna i utan bekymmer och detta är grymt trevligt. Men återigen till där vi började, detta gäller mina örongångar och baseras på mina preferensramar.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Ytterligare en fördel med dessa lurar hittar vi när vi kommer till samtalsljudet. Redan från start är detta riktigt bra med en ren och klar ljudåtergivning. Men vad som är än bättre är att ljudet i det närmaste är lika bra när vi har en luva eller mössa på huvudet, vilket annars brukar ge störningar.

Till att börja med är det allt för svårt att justera positionen på snäckorna utan att i samma veva stänga av musik eller lägga på ett samtal

En lika klar nackdel med designen är kontrollen som baseras på tryck på den övre delen vilket orsakar en del strul. Till att börja med är det allt för svårt att justera positionen på snäckorna utan att i samma veva stänga av musik eller lägga på ett samtal. För det andra har tryckfunktionen en viss fördröjning vilket gör att vi ibland hinner trycka flera gånger då inget hänt första trycket. För det tredje är det svårt att trycka rätt, och ska vi byta låt lite snabbt blir det lätt en del fumlande.

App-optimerat ljud

När vi kommer till ljudet i sig ger Galaxy Buds Live konstruktion en rätt flexibel hantering vilket gör att ljudbilden håller sig relativt likvärdig oavsett hur snäckorna sitter i örat, med ett litet undantag. Buds Live erbjuder en klart imponerande basnivå, men denna kommer bara till sin fulla rätt när den nedre delen av snäckan, eller bönan, skjuts in lite i örongången. I detta läge får vi dessutom en betydligt mer avskärmad ljudupplevelse.

Men oavsett vilket har dessa lurar en bred ljudbild med klara toner som sträcker sig från höga toner via ett riktigt bra mellanregister till den som sagt kännbara basen. Ljudet kan sedan justeras ytterligare via en lättanvänd equalizer i mobilen. I samma app kan vi även hantera hur tryckningen på snäckorna ska fungera, eller helt stänga av funktionen om vi hellre använder mobilen. Än bättre blir det om du använder någon av Samsungs smarta klockor där vi faktiskt får en strålande kontroll över lurarna. Dessutom finns det möjlighet att aktivera enhetenscANC. Men förvänta dig inga underverk av brusreduceringen, lösningen är bland de mest begränsade vi upplevt och skillnaden mellan av och på märks mer på ljudbilden, där diskanten förstärks, än något annat.

Galaxy Buds live fungerar bara med Bixby, inte Alexa, Siri eller Google Assistent

I applikationen ställer vi även in funktioner som röststyrning vilken så klart (tyvärr), bara är kopplat mot Samsung Bixby. Vi kan även aktivera ett spelläge som minimerar ljudlatensen när vi spelar på mobilen.

LÄS OCKSÅ: Fem headset du inte får missa

När vi inte använder lurarna placeras de i ett smidigt laddfodral som laddas via antingen en Typ-C-kabel eller trådlöst via QI-laddning. Lurarna ger på en full laddning mellan 6–8 timmars lyssning och tillsammans med ett fulladdat fodral får vi cirka 21 timmar. Och tack vare snabbladdning ger 5 minuters ”tankande” cirka en timmes musiklyssnande.

En funktion som fungerar riktigt bra, som inte är direkt kopplad till dessa lurar, är att använda Windows 10:s ”din mobil”-app och sedan länka lurarna till datorn direkt via Bluetooth. På detta sätt kan vi använda både datorns olika digitala mötesappar samtligt som vi kan sköta mobilen och samtal från datorns skrivbord.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
  • Cirkapris: 1 990 kr inkl. moms, 1 592 kr exkl. moms
  • Vikt: 5,6 gram/snäcka
  • Mått fodral: 50,2 x 50 x 27,8 mm
  • Drivenheter: 12 mm
  • Bluetooth: version 5
  • IP klassning: IPX2
  • Total batteritid inkl. laddfodral: cirka 21 timmar
  • Batteritid per laddning: dryga 6 timmar

Samsung Galaxy Buds Live
4 / 6 Betyg
1 990 krPris
För
Mycket bra passform (för undertecknad) som inte orsakar något tryck ens under långvarig användning, passar lika bra under en mössa, mycket bra samtalskvalitet, riktigt bra och komplett ljud, lättanvänd och smart applikation med enkel anpassning, bra batteritid, QI-laddning.
Emot
Bedrövlig aktiv brusreducering som även har en negativ inverkan på ljudbilden, peklösningen är allt annat än bra, vi hade gärna sett dem minst IP56-klassade.
Rekommenderas till
Galaxy Buds Live är underbart sköna lurar med bra ljud för både Android och IOS och kan du klara dig utan peklösningen som helst bör stängas av är de ett mycket bra val för all typ av användning.

Föregående artikelTest: Qnap TS-H886
Nästa artikelTest: Sony WH-1000XM4
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här