NZXT N7 Z590
4 / 6 Betyg
279 euroPris
För
Prisvärt moderkort, snygg layout, lättarbetat, stabil drift, godkänd överklockning, bra Wi-Fi, multigigs LAN-port, allt bättre Bios.
Emot
Vi saknar TB4, delvis outnyttjad IO-panel, bara fyra SATA portar, bara två M.2-platser känns lite snålt, inte senaste ljudkretsarna.
Rekommenderas till
NZXT erbjuder ett förhållandevis välbalanserat moderkort för dig som vill bygga ett system på Intels 11:e generations Core-processorer men som inte behöver det lilla extra inom några områden.

NZXT N7 Z590 är ett snyggt och välbalanserat moderkort till ett vettigt pris, som dock missar vissa funktioner.

NZXT fortsätter på inslagen väg med heltäckta moderkort då företaget uppdaterar sitt, från förra året, lyckade Z490-kort med Intels nya chip. Kortet heter inte helt oväntat N7 Z590 och stödjer så klart Intels Rocket Lake-processorer med äkta stöd för PCIe Gen 4. Kortet kommer även med en bra balans sett till nya funktioner och är precis som tidigare modeller prissatt för att tilltala en bredare skara användare.

Begränsad lagringsintegration

Som vanligt för NZXT-moderkort möter vi här dess unika design där mer eller mindre samtliga kretsar och även vissa komponenter döljs av en vit metallpanel (kortet finns även med svart panel), eller rättare sagt en större panel och mindre täckbrickor som gör att vi enkelt kommer åt underliggande delar som M.2-platser. Detta ger ett rent intryck och gör det även enklare att hantera och byta delar som instickskort samtidigt som vi kan lyfta fram ett stilrent inre när ett fönsterchassi används

LÄS OCKSÅ
Jämförande test: Z490-moderkort i toppklass

N7 Z590 kommer med en stålförstärkt PCIe Gen 4 x16-plats samt en PCIe Gen 3 x16-plats (körs i x4-läge) och tre Gen 3 x1-platser där de båda fullängdsplatserna placerats med två tomma expansionsplatser emellan för att rymma dubbla fullstora, tre-slots, grafikkort och ändå ha plats för ytterligare ett x1-kort av något slag. Under täckpanelen som ligger mellan PCIe-slotten finns dubbla M.2-platser varav en är Gen 4-baserad och en är Gen 3-baserad. Då det finns gott om utrymme under panelen kan vi tycka att det är lite synd att NZXT inte inkluderat ytterligare en Gen 3-plats.

Planera installationen

I kortets nederkant har NZXT, som vanligt, lämnat en liten rad som inte täcks av panelen och här finns kortets interna anslutningar. Värt att notera är att det, beroende på chassi, kan vara värt att ansluta vissa av dessa kontakter innan moderkortet fästs för att undvika eventuella problem med trång åtkomst. Här nere finns även anslutningar för korets RGB-hantering och vi får här totalt dubbla NZXT-anslutningar, en 5-volts aRGB- och en 12-volts RGB-anslutning. Här finns även snabbknappar för ström och reset vilket är tacksamt vid felsökning och överklockning.

N7 Z590
N7 Z590 har en heltäckande panel som ger ett stilrent intryck och som skyddar kretsarna. Tyvärr har kortet bara me två M.2-platser

På samma sätt finner vi längs den högra långsidan vinklade SATA-anslutningar vilka är fyra till antalet. Även här känner vi att det kunde varit trevligt om NZXT valt att inkludera sex portar då utrymmet finns. Bredvid dessa finner vi en USB 3-anslutning och bredvid kortets 24-pinnars EATX-kontakt finns även en frontmonterad Typ-C. I kortets övre kant hittar vi en P8- och en P4-anslutning samt anslutningar för fläktar, CPU-kylare och vattenpumpar. Samtliga av dessa är fyrapinnars anslutningar med stöd för upp till 24 watt per kanal, vilket är klart bra.

Senaste Wi-Fi och multigigs-LAN

Kortet har fyra minnesbanker och stöder upp till 128 gigabyte DDR4. Den högra av dessa minnesbanker är placerad ganska nära kortets panel vilket gör att vissa lite bredare RGB-minnen ligger kant i kant. Detta är inget problem, men vi hade gärna sett ytterligare någon millimeters spelrum.

Kortet har en mycket bra minneshantering och samtliga av våra testminnen identifierades korrekt. Kortet stöder upp till 4 600 megahertz-minnen vid överklockning och vi hade inga problem med att ta samtliga av våra testminnen upp till 4 400 megahertz, med mindre justering av spänningsmatningen. Det är ett klart lyft jämfört med föregående modell.

Samma del gäller processorn som har en fullt godkänd överklockningspotential där vi lyckades köra vår Intel Core i9 11900K i 5,1 gigahertz med full stabilitet under burn-in tester.

LÄS OCKSÅ
Test: MSI MEG Z490 GODLIKE

N7 Z590 är utrustat med Intels uppdaterade dual band Wireless-AX210 Wi-Fi 6E-anslutning som trots att den inte är den snabbaste vi testat håller en stabil överföring och direkt anslutning. Till denna får vi även en uppdaterad Bluetooth av version 5.2.

Bjuder bara på standardljud

Vi kommer så till ljudet som tyvärr fortfarande baseras på Realteks ALC1220-chip med stöd för åttakanlers HD audio. Detta ger oss ett rent och bra standardljud för både spel, underhållning och alla former av arbete, men här hade vi verkligen hoppats på en uppdatering då vi sett lyftet som Realteks senast chip ger.

Vi går vidare med kortets IO-panel som är fast monterad, även den har fått ett litet lyft. Panelen börjar med anslutningar för antennerna tillsammans med en Clear Cmos-knapp. Härefter följer en HDMI-port och dubbla USB 2-portar. Sedan följer två USB 3.2 Gen 2 varav en är en Typ-C-port som även uppdaterats till USB 3.2 Gen 2 x2. Tyvärr är det relativt tomt ovanför dessa portar och här hade vi gärna sett en TB 4-anslutning eller varför inte en Displayport. I nästa led kommer fyra USB 3.2 Gen 1-portar följt av en 2,5 gigs LAN-port baserad på Realteks RTL8125BG-chip och ytterligare dubbla USB 3.2 Gen 2-portar. Panelen avslutas med fem analoga och en digital audioport.

N7 Z590 - bakpanel
Kortet har fått en uppdaterad IO-panel med senaste Wi-Fi och USB 3.2 Gen 2 x2, men fortfarande saknas TB-anslutning.

Mjukvaran blir allt bättre

Nästa del där NZXT fortlöpande förbättrats gäller Bios och företagets enhetliga programvara CAM som ger oss ett gränssnitt för allt från datorns hälsa, överklockning, RGB-hantering och fläktar med mera. Trots att CAM inte ger samma möjligheter som vissa andra tillverkares motsvarigheter är lösningen lättanvänd och tydlig även för den ovane. Gällande Bios har även dessa inställningar blivit allt mer kompletta och vi får en bra möjlighet att här finjustera mer eller mindre varje del.

NZXT N7 Z590
4 / 6 Betyg
279 euroPris
För
Prisvärt moderkort, snygg layout, lättarbetat, stabil drift, godkänd överklockning, bra Wi-Fi, multigigs LAN-port, allt bättre Bios.
Emot
Vi saknar TB4, delvis outnyttjad IO-panel, bara fyra SATA portar, bara två M.2-platser känns lite snålt, inte senaste ljudkretsarna.
Rekommenderas till
NZXT erbjuder ett förhållandevis välbalanserat moderkort för dig som vill bygga ett system på Intels 11:e generations Core-processorer men som inte behöver det lilla extra inom några områden.

SPECIFIKATIONER NZXT N7 Z590:

 • Tillverkare: NZXT, www.nzxt.com
 • Cirkapris:  279 euro inkl. moms, 223 euro exkl. moms (svenska priser saknas i skrivande stund
 • Minne: 4 banker DDR4@4600 MHz
 • Minnesmängd: 128 GB
 • Expansionsplatser: 1 st PCIe Gen 4 x16 + 1 st PCIe Gen 3 x16@x4 +3 st Gen 3 x1
 • Lagring: 1 st Gen 4 M.2 + 1 st Gen 3 M.2 + 4 st SATA 3
 • Raidstöd: 0,1,5,10 via SATA
 • USB:1 st USB 3.2 Gen 2 x2 + 4 st USB 3.2 Gen 2 + 6 st USB 3.2 Gen 1 + 8 st USB 2
 • Realtek ALC1220 Codec
 • Lan: 2,5 GbE
 • Trådlöst: Intel AX210 + Bluetooth 5.2

i samarbete med PriceRunner

 

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här