Med ett allt bredare ekosystem fortsätter Chrome OS att plocka marknadsandelar från bärbara datorer med Windows eller Mac OS. Men kan en liten, enkel och förhållandevis billig chromebook verkligen ersätta en traditionell laptop? Ja, åtminstone för väldigt många.

AV PATRIK WAHLQVIST

Tillbaka
Nästa

Samsung Chromebook 4

Samsung Chromebook 4
Samsung Chromebook 4 är en prismässigt intressant modell med en allt för dålig skärm för att den ska vara ett bra alternativ.

Vi avslutar detta test med en lite enklare enhet från Samsung med det likaledes enkla namnet Chromebook 4. 

Chromebook 4 är testets minsta dator med ett yttermått på 288 x 202 x 16,7 millimeter och en vikt på 1,2 kilo. Trots den låga vikten uppfyller enheten kraven för MIL-STD-810G inom åtta områden i form av transportfall, vibrationer, höga temperaturer, kraftiga temperatursvängningar, kyla, damm, fuktighet och lågt tryck. Datorn har rundade hörn och en lätt rundad baksida där Samsung dolt skruvarna som håller samman underdelen bakom gummeringar som ser till att datorn står stabilt även på sluttande underlag. 

Bärbar DVD-känsla 

Skärmen mäter 11,6 tum med en upplösning på 1 366 x 768 pixel. Den omges av en relativt tjock ram vilket direkt för tankarna till de bärbara DVD-spelare som bland annat användes i bilar för cirka ett decennium sedan. Hade Samsung valt att utnyttja den totala ytan i locket hade de troligen fått rum med åtminstone en 12,5-tummare i samma chassi.  

Skärmen i sig är inte lika optimerad som vi är vana vid med enheter från Samsung. Ljusstyrkan känns på tok för klen och går dessutom inte att justera. Om det beror på vår testdator eller enhetens antireflex-skydd låter vi vara osagt, men oavsett är datorn svår att jobba med i starkare omgivande ljus. 

Chromebook 4 dras med eftersläpningar

Problemen fortsätter med kontrasten där vi ofta upplever släpningar eller lämningar av ljusare eller mörkare toner när skärmen snabbt ska växla bild, vilket i vissa lägen är riktigt irriterade. Tittar vi sedan till färghanteringen är även denna lite flummig och det känns nästan som att vi fått en felaktig skärm då både bilder och filmer eller spel i vissa lägen får en onaturlig färgsammansättning, nästan på samma sätt som när vissa bläckstråleskrivare blöder igenom på vissa papper. Det komiska är att det inte är ett konstant problem utan bara uppstår med oregelbundna mellanrum. Skärmen saknar även pekstöd vilket är ett minus, men då vi ändå inte kan rotera runt skärmen till ett plattläge gör det inte lika mycket. 

det optimala är helt klart att använda ett separat headset. Däremot är den interna mikrofonen desto bättre

I den övre ramens mitt hittar vi en standardkamera som är fullt duglig för digitala möten eller enklare bildtagning utan att bilderna blir för gryniga. 

Till denna får vi även två mindre 1,5 watts högtalare vilka framför allt hanterar mellanregister och diskant bra men utan att ha den rätta ljudnivån för att användas som primära underhållningshögtalare. Dessutom är basen märkbart svag så det optimala är helt klart att använda ett separat headset. Däremot är den interna mikrofonen desto bättre och vi kan enkelt kommunicera med Goggles assistent.

För enklare uppgifter

Vi går över till insidan som har sin bas i en Intel Celeron C4020-processor. Detta är en tvåkärnig processor som körs mellan 1,1 och 2,8 gigahertz vid låga sex watts TDP. Med en lägre TDP kommer även en lägre grafikfrekvens. Här levererar Intels UHD 600-krets en maxfrekvens på 650 megahertz. Detta kompletteras med fyra gigabyte LPDDR4-minne och en 32 gigabytes eMMC-disk vilket blir en relativt klen och begränsad kombination som i första hand passar för enklare uppgifter eller multitasking mellan få, inte allt för krävande, appar. Modellen har även en mSD-läsare som tyvärr inte håller samma prestanda som andra lösningar i testet.

Som nätverk hittar vi en godkänd Wi-Fi 5-lösning som är snabb på att ansluta till accesspunkter men som har en noterbar fördröjning vid växling mellan 2,4- och 5-gigahertz-bandet. Det är till och med så att vi vissa gånger helt tappar anslutningen. Enheten saknar både nätverksport och en mobil anslutning. 

Har få anslutningar

På anslutningssidan får vi nöja oss med en USB-C- och en USB-A-anslutning vilket vi tycker är på tok för begränsat, framför allt som de jämntjocka sidorna har gott om plats för ytterligare anslutningar. 

Vi kommer så till tangentbordet som trots att enheten är relativt slimmad rymmer fullstora, lätt skålade tangenter som ger en bra respons utan att erbjuda något extra. 

Vi får till detta även en liten pekplatta som håller bra precision och ger snabb respons. Batteriet är på 39 wattimmar vilket ger oss dryga tio timmars användning. Detta kan låta helt okej men vi hade förväntat oss mer med tanke på den begränsade hårdvaran och svagare/mindre skärmen. Enheten stöder dock USB-C-laddning upp till 65 watt vilket ger oss snabba laddtider.

Samsung Chromebook 4
3 / 6 Betyg
3 495 krPris
För
Låg energiförbrukning och sval drift, tålig konstruktion, rent ljud, bra kommunikationslösning, godkänd prisbild, lätt att bära med.
Emot
Hårdvaran är begränsande, ont om anslutningar begränsat Wi-Fi, trist skärm, ingen pekskärm.
Rekommenderas till
Samsungs chromebook är ett godkänt val för användare som bara behöver jobba med enklare uppgifter typ surf och ordbehandling.

Specifikationer Samsung Chromebook 4

 • Tillverkare: Samsung, www.samsung.com
 • Cirkapris: 3 495 kr inkl. moms
 • Skärm: 11,6 tum, 1 366 x 768 pixel
 • CPU: Intel C4020
 • RAM: 4 GB
 • Lagring: 32 GB eMMC
 • Batteritid: 10 timmar
 • Mått: 288 x 202 x 16,7 mm
 • Vikt: 1,18 kg
 • Wi-Fi: AC
 • Anslutningar: 1 st USB-C + 1 st USB-A + 3,5 mm + mSD
Tillbaka
Nästa

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här