Motorola Edge 30 Pro
5 / 6 Betyg
7 990 krPris
För
Prisvärd toppmobil, gott om lagring och RAM, kameralösning med potential, trevlig skärm med snabb uppdatering, snabb laddning.
Emot
Saknar vattentät klassning, kameran är aningen ojämn och lite ”trög”, inte bästa Gorilla Glass-skydd, inte adaptiv uppdateringsfrekvens på skärmen.
Rekommenderas till
Motorola Edge 30 Pro är en allsidig mobil för både underhållning i alla former och vardagligt arbete som tack vare bra batterihantering och snabb laddning borde tilltala de flesta användargrupper

Det finns mycket att gilla med Motorola Edge 30 Pro – en allsidig topptelefon med en prislapp som snarare tillhör en mobil i mellanklassen.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Motorola är knappast det märke som gemene man lyfter fram när vi pratar om flaggskeppsmobiler, trots att företaget gjort ett flertal unika och smarta modeller. Vi tänker bland annat på företagets lösning med olika moduler som gjorde att du kunde förändra telefonens funktioner baserat på behov, tycke och smak.

Men det är först nu med Edge 30 Pro som företaget verkligen tar upp kampen med de stora, etablerade tillverkarnas topptelefoner.

Laddad med den senaste tekniken

Edge 30 Pro påminner i det stora hela om Edge 30 som lanserades tidigare, men med ett par förbättringar. Enheten mäter 163 x 75,9 x 8,8 millimeter och väger 196 gram. I detta får vi en 6,7 tums P-OLED-skärm med 20:9-förhållande och en upplösning på 2 400 x 1 080 pixel. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 144 hertz vilket gör den följsam och snabb både när vi skrollar eller spelar spel. Tyvärr är inte uppdateringsfrekvensen  dynamisk utan ligger på samma nivå hela tiden, vilket så klart har en viss negativ inverkan på batteritiden.

Motorola Edge 30 Pro
Motorola Edge 30 Pro har en snabb, 144 Hz 6,7 tums OLED-skärm som passar perfekt för både spelande och andra former av underhållning.

Nu verkade det senare inte vara något större bekymmer då mobilen trots detta utan problem tar oss genom en full arbetsdag. Det 4800 milliampertimmar kraftiga batteriet ger oss strax över elva timmars användning. När det sedan kommer till laddningen stöder mobilen 68 watts turboladdning vilket fyller halva batteriet på bara 15 minuter. Vi får även en trådlös laddning på 15 watt.

Skärmen i sig erbjuder i övrigt bra färger med en tydlig mättnad i nyanser och kontrast som passar för både alla former av underhållning och digitala möten eller arbete. Det vi reagerar lite på är användningen i dagsljus som upplevs aningen sämre jämfört med olika alternativa toppmobiler.

Tre Motorola Edge 30 Plus – visar fram- och baksida
Mobilen, som finns i två färgval, kommer med den senaste hårdvaran och generöst med både RAM och lagringsutrymme.

Ser vi till hårdvaran i övrigt får vi senaste processorn, Snapdragon 8 gen 1. Denna kompletteras med 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagring. Tyvärr finns inte stöd för mSD-kort. Vi saknar även möjligheten att använda eSIM, men vi får däremot dubbla fysiska SIM-kortplatser.

I övrigt har mobilen så klart stöd för 5G och kommer med stöd för Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.2. På ljudsidan har mobilen utrustats med dubbla högtalare som förstärkts med Dolby Atmos. Ljudet är rent och tydligt men aningen oproportionerligt med ett märkbart övertag på den djupare sidan.

Selfiekamera med hybris

Ser vi till mobilens yttre så upptäcker vi en av anledningarna till att Motorola kan hålla priset nere. Till skillnad från många andra toppmodeller som använder någon form av metallram så har Edge 30 Pro en stomme i plast där framsidan sedan skyddas med Gorilla Glass 3 och baksidan med Gorilla Glass 5. Även dessa versioner kan ses som en besparing då Gorilla Glass 6 lanserades 2018 och den tuffaste modellen Gorilla Glass Victus kom 2020.

Dessutom är Edge 30 Pro bara IP52-klassificerad vilket innebär att den är vattentålig men inte vattentät, något vi nästan förutsätter av en toppmodell anno 2022. Motorola har även valt att fortsätta använda en sidoplacerad fingeravtrycksläsare.

Även kamerauppsättningen är lite annorlunda jämfört med alternativa lösningar. På baksidan finner vi tre linser/sensorer uppdelade på en 50 megapixels huvudkamera med f/1.8 som använder en Quad Pixel-teknologi och optisk bildstabilisator. Till denna får vi en likaledes 50 megapixels ultravidvinkel på f/2.2 samt en tvåmegapixels djuplins med f/2.4.

Motorola Edge 30 Pro – kameror i närbild
Edge 30 Pro kommer med tre bakre kameror som tillsammans ger skarpa och bra bilder men vars färger blir aningen ”överdimensionerade” i vissa lägen.

Tillsammans ger dessa linser bilder som i dagsljus är klara och tydliga med en aning för starka färger, vilket ger en upplevelse av att de är bildbehandlade redan från start vilket inte alltid är önskvärt.

Den stora behållningen får vi vid närbilder och makrofotografering där bilderna får en mer äkta färgåtergivning och mycket bra skärpa. När ljuset går mot mörker växlar kameran över till nattläge vilket inte heller är helt perfekt. Det känns mer som att mobilens mjukvara snarare ljusar upp bilderna än att ta in mer ljus från start vilket gör att de tenderar att bli för gryniga. Detta gör att det många gånger är bättre att använda det ordinarie fotoläget och sedan i efterhand, manuellt, justera ljuset vilket i dessa fall faktiskt gett ett bättre resultat.

På framsidan har vi sedan, som vanligt, mobilens selfiekamera som faktiskt är en 60 megapixles lösning. Även denna lins är en Quad pixelmodell som kombinerar fyra 15 megapixels bilder för att skapa en skarpare och bättre slutprodukt. Lösningen är både lyckad och inte lyckad. Under rätt förhållanden får vi bra bilder med bra färghantering och skärpa, men ibland verkar det ta för lång tid mellan bildsammansättningen vilket ger en viss oskärpa. Ett plus med lösningen däremot är att den faktiskt hanterar fotografering i sämre ljus riktigt bra. Men hade vi fått önska så hade vi nog hellre sett en 15 megapixels lösning med lägre f-värde.

Edge 30 Pros selfiekamera
Mobilens selfiekamera är en Quad-lösning för bilder med en upplösning om totalt 60 megapixel. Lösningen ger riktigt bra bilder men är bitvis lite ojämn.

 

Motorola har prioriterat rätt med Edge 30 Pro

För att kort sammanfatta Motorola Edge 30 Pro var vår första tanke att mobilen är lite av det som en gång i tiden gjorde OnePlus till vad företaget är idag. Vi får här en premiummobil med den senaste hårdvara och en fullt godkänd kameralösning till ett pris på cirka 8000 kronor, vilket är en bra bit under konkurrenterna. Vi kan även tycka att de prisbesparande eftergifterna är motiverade och vi skulle gissa på att vissa av de delar som inte fungerar optimalt gällande kameralösningen kommer att bli bättre med kommande firmwareuppdateringar

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Motorola, www.motorola.com
 • Cirkapris:  7 990 kr inkl. moms, 6 392 exkl. moms
 • CPU: Snapdragon 8 gen 1
 • RAM: 12 GB
 • Lagring 256 GB
 • SIM: 2 st nano-SIM
 • Batteri: 4 800 mAh
 • Laddning: 68 watt + 15 watt trådlös, 5 watt Powershare
 • Skärm: 6,7 tum, 2 400 x 1 080 pixel OLED
 • Uppdateringsfrekvens : 144 Hz
 • Mått:  163,06 x 75,95 x 8,79 mm
 • Vikt: 196 gram
 • Vattenskydd: IP52
 • Kamera: 50+50+2 +60 megapixel
 • Ljud: Stereo med Dolby Atmos
Motorola Edge 30 Pro
5 / 6 Betyg
7 990 krPris
För
Prisvärd toppmobil, gott om lagring och RAM, kameralösning med potential, trevlig skärm med snabb uppdatering, snabb laddning.
Emot
Saknar vattentät klassning, kameran är aningen ojämn och lite ”trög”, inte bästa Gorilla Glass-skydd, inte adaptiv uppdateringsfrekvens på skärmen.
Rekommenderas till
Motorola Edge 30 Pro är en allsidig mobil för både underhållning i alla former och vardagligt arbete som tack vare bra batterihantering och snabb laddning borde tilltala de flesta användargrupper

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här