Close Menu
Datormagazin
    Facebook
    Senaste testerna
    • Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro
    • Test: Huawei Watch GT 3 SE
    • Test: Beoplay EX
    • Test: Sony Xperia 1 III
    • Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB
    DatormagazinDatormagazin
    • Hem
    • Nyheter
    • Tester
      1. Toppklass
      2. DMZ Rekommenderar
      3. Gaming
      4. Jämförande test
      5. View All

      Test: OnePlus Pad 3 och Smart Keyboard

      10 juni, 2025

      Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

      15 maj, 2025

      Motorola Razr 60 Ultra

      6 maj, 2025

      Test: Sennheiser HD 550

      7 april, 2025

      Test: Marshall Kilburn III

      3 juli, 2025

      Test: NZXT – en färgstark highend kombo

      2 juli, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Sennheiser TeamConnect Bar S

      26 juni, 2025

      Test: NZXT – en färgstark highend kombo

      2 juli, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025

      Test: Kioxia Exceria Plus G4

      28 maj, 2025

      Test: AOC AGON PRO AG456UCZD

      21 maj, 2025

      Test: Logitech Ergo K860 vs. Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

      19 augusti, 2021

      Vi utser den bästa multiskrivaren

      20 maj, 2021

      Test: Cooler Master Masterair MA624 Stealth och MA612 Stealth ARGB

      12 maj, 2021

      Test: Oneplus 9 Pro och Oneplus 9

      21 april, 2021

      Test: Excelram EK50480723646CD

      5 juli, 2025

      Test: Marshall Kilburn III

      3 juli, 2025

      Test: NZXT – en färgstark highend kombo

      2 juli, 2025

      Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

      28 juni, 2025
    • DMZ-riggen
    • Programtips
    • Gaming
    • Fråga experten
      • Hårdvara
      • Mjukvara
    • DMZ Retro
    • Shop
    • Om DMZ
      • Om Datormagazin
      • Annonsera
      • Nyhetsbrevet
      • Kundtjänst
      • Press & PR
    Facebook
    Datormagazin
    Hem » Artikel » Nextbase 622GW
    huvud 1
    Artikel

    Nextbase 622GW

    Patrik WahlqvistBy Patrik Wahlqvist2 juli, 20228 Mins Read
    Nextbase 622GW
    5 / 6 Betyg
    4 299 krPris
    För
    Enkel installation, tydlig och lättanvänd tre tums pekskärm, mycket bra bildkvalité på inspelat material, många extra funktioner, kan byggas ut med bakre kamera, exakt positionering, bra mörkerseende
    Emot
    Appen är inte lika stabil och in innovativ som enheten i sig, vi hade uppskattat stöd för Google assistent, vi hade gärna sett en 12V splitter för anslutning i bil, SOS kräver prenumeration
    Rekommenderas till
    För yrkesförare eller alla som spenderar mycket tid i bilen skulle vi säga att 622GW är något av ett måste för alla andra är det ett grymt användbart tillbehör både för att dokumentera resor och underlätta vid alla typer av olyckor eller skador på bilen

    Med imponerande bildkvalité och flera smarta funktioner är 622GW en av de bästa Dashcam anno 2022

    DMZ Rekommenderar
    DMZ Rekommenderar

    En produktgrupp som blivit allt större år efter år är olika typer av Dashcams eller bilkameror. Detta är, för er som inte känner till begreppet, en mindre kamera som på olika sätt fästs i bilen och som i realtid spelar in vad som händer och som vid en eventuell olycka eller annan händelse sparar videosekvenserna kring det inträffade vilket i nästa skede kan användas som underlag mot exempelvis försäkringsbolag när det kommer till ansvarsbedömning.

    Vi vill här direkt vara tydliga med att säga att användandet av Dashcam enheter delvis är kontroversiellt och trots att det i skrivandes stund är godkänt i Sverige så gäller inte detta för alla länder så ska du ut och bila i Europa är det värt att läsa på vad som gäller för respektive land. Gällande regler och lagar i Sverige så kan du läsa mer här.

    Kompakt huvudenhet

    Nextbase grundades 1999, då med fokus på olika former av bilunderhållningssystem. Tio år senare så tog företaget fram sina första Dashcams enhter och idag, 2022, är företaget världens största tillverkare av just Dashcams.

    Företaget har i dag en bred portfölj av modeller från enklare instegslösningar till avancerade toppmodeller som 622GW som vi testat denna gång. Till detta så erbjuder Nextbase även flera typer av tillbehör som extra kameror som även låter oss filma bilens bakre synfält vilket tillsammans med vidvinkel linser nästan ger oss en 360 graders täckning.

    Vi börjar med att titta till enhetens yttre där vi får en avlång kompakt enhet som mäter 5,31 x 9,3 x 4,5 centimeter och bara väger cirka 80 gram. På framsidan, den del som pekar mot motorhuven på bilen, så finner vi enhetens lins som är en 140 graders vidvinkel med f/1.3 och som har integrerat polariserade filter.

    lins
    Kameran har en mycket bra lins med med hög ljuskänslighet samt en graders vidvinkel för att fånga hela fältet framför bilen

    Bredvid linsen finns ett lock som döljer fästpunkten för det medföljande så kallade klick and go fästet vilket vi med hjälp av en mycket effektiv tejp fäster på framrutans insida och som sedan med neodymmagneter håller kameradelen på plats även under riktigt guppiga bilfärder.

    faste
    Enheten fästs på framrutans insida med hjälp av ett stabilt fäste och en magnetbaserad hållare i kamerans framsida

    Vi ansluter kameran på undersidan via ett vanligt 12–24 volts biluttag med den medföljande fyra meter långa kabeln. Här hittar vi även en av de delar som vi hoppas att Nextbase till kommande modeller tar till sig. För merparten av bilar har bara ett ladduttag placerat i främre delen av bilen och med denna kamera inkopplad så kan möjligheten att ladda mobiler tappas.

    Nu finns det så klart olika typer av splitters och det är här vi vill se en lösning från Nextbase. Merparten av de splitters som finns ute har nämligen en begränsad strömmatning vilket gör att om i de lägen som vi ansluter både kamera och extra laddare kan få en kamera som är instabil, framför allt om vi adderar extra tillbehör som en bakåtriktad kamera. Så om Nextbase kunde ta fram ett eget tillbehör som klarar dessa krav skulle flera potentiella problem kunna undvikas.

    På kamerans vänstra sida så finns plats för ett mSD kort samt en strömknapp medan vi på kamerans högra sida hittar en USB port. Denna ska däremot inte misstas som en laddport utan denna används för att ansluta någon av Nextbase olika bakåtriktade kameramoduler. Det finns modeller som antingen placeras direkt i huvudenheten eller som med hjälp av en längre kabel fästs på den bakre rutan. I det senare alternativet så kan denna kamera även använda som hjälpmedel när vi backar eller parkerar.

    mSD
    på enhetens vänstra sida så finns plats för ett mSD kort. För att dra full nytta av kamerans fulla kapacitet så bör ett kort som minst uppfyller U3 standarden användas

    Tydlig skärm

    På kameralinsens motsatta sida, den del vi ser från förarplatsen så hittar vi enheten skärm. Trots att vi är vana vid stora skärmar från våra mobiler så måste vi säga att vi blir förvånade över hur bra Nextbase tre tum stora pekskärm är. Vi får en lösning som både är ljusstark nog att i alla lägen ge oss en perfekt bild och som även erbjuder en bra respons och hög precision när vi använder fingrar för att navigera på skärmen.

    Skarm
    622GW kommer med en tre tums stor pekskärm som underlättar såväl navigering i menyerna samtidigt som vi får en bra bild över vad som fångas på kameran

    För förutom att visa vad som kameran fångar i realtid eller som inspelat material så använder vi även skärmen för att utföra olika konfigurationsinställningar eller för att aktivera olika funktioner. För här kommer vi till nästa del som vi hoppas att Nextbase vidareutvecklar till kommande modeller. Som till alla Dashcams så erbjuder även Nextbase en app som vi kan använda för att göra konfiguration, uppdatera firmware och se på inspelat material med mycket mera. Tyvärr så är denna app inte lika intuitiv och smidig som kameran i sig och vi upplever klara eftersläpningar och en seghet i kommunikationen som ibland till och med gör att vi tror att appen låst sig.

    Nu är inte detta något större problem då vi sällan behöver använda mobilen men vi skulle gissa på att funktionen skulle användas mer frekvent med en bättre app. Framför allt skulle vi kunna tänka oss att koppla enheten mot en platta för att här kunna granska inspelat material på en större skärm. För som det är nu så föredrar vi faktiskt att använda skärmen direkt och detta fungera som sagt extremt bra och vi skulle nog vilja säga att detta är den bästa skärm vi använt sett till en Dashcam.

    En insides GoPro

    Vi kommer så till enhetens kvalité gällande bilder och film. 622GW kan spela in material i upp till 4K med 30 bilder per sekund eller, om vi önskar högre bildhastighet så kan vi även välja 1440 vid 60 bilder per sekund eller 1080 med hela 120 bilder per sekund. Till detta så erbjuder kameran även en riktigt bra bildstabilisator som ger jämn film även när vi kör på mer gropiga grusvägar.

    upplosning e1656770516852
    622GW kan filma i upp till 4K @30fps med en mycket hög detaljrikedom i bilderna

    Förbättrat till denna modell jämfört med tidigare enheter är filmande i sämre ljus eller så kallat nattläge. Under sommaren så är detta sällan något problem men som alla vet så har vi en lång period där ljuset lyser med sin frånvaro och i dessa lägen så måste vi säga att kameran gör att mycket bra arbete.

    Till detta så har Nextbase även utvecklat en AI motor som optimerar bilden vid dimma. Något som kanske kommer från den kända Londondimman men som oavsett gör att kameran fångar upp viktiga delar som nummerplåtar och bilar även när vi själva kan ha svårt att urskilja dessa.

    Med tanke på dessa funktioner och den höga bildkvalité som enheten erbjuder så har faktiskt undertecknad även använt kameran som ett komplement till en GoPro där vi kunnat fånga riktigt trevliga naturfilmer i lägen som annars skulle gått förlorade. Ska vi vara lite kinkiga på detta område så blir inte färgsättningen lika naturlig som just jämfört med GoPro men detta är inte heller syftet.

    Vi avslutar med att lyfta fram ett par mycket uppskattade funktioner som helt klart motiverar den högre priset som 622GW håller. Den första av dessa är en funktion som Nextbase kallar för What3words och som är en integrerad funktion ger dig dina exakta koordinater inom en tre meters fyrkant. Koordinater som sedan enkelt kan delas med exempelvis räddningstjänst om något skulle hända eller bara för att tala om för vänner exakt var vi befinner oss.

    parkering
    Tack vare funktionen what3words får vi exakta koordinater inom en tre meters fyrkant

    Denna funktion kan sedan utökas med en prenumerationstjänst som kallas Emergency SOS. Om vi väljer att aktivera denna tjänst så kommer enheten att, vid en olycka där vi som förare inte reagerar, larma räddningstjänst om vår exakta plats. I denna tjänst finns även möjlighet att från start komplettera med uppgifter som vilken blodgrupp vi har, eventuella sjukdomar och mediciner med mera, allt för att underlätta för räddningstjänsten när de kommer till platsen.

    SOS
    Med den utökade prenumerationen så kan vi även automatisera anrop till SOS i fall olyckan skulle vara framme

    Nästa smarta funktion är Nextbase parkeringsläge som direkt reagerar på eventuella stötar från krockar eller inbrottsförsök och som i detta läge kan konfigureras för att spela in händelsen.

    Dessutom så har modellen full integration med Alexa vilket gör att vi kan hantera många funktioner med rösten. Tyvärr, för oss i Sverige där Alexa inte är lika utbyggt, så kan vi inte växla och använda Google vilket blir vårt sista önskemål om förbättring till kommande modeller.

    SPECIFIKATIONER:

    • Tillverkare: nextbase, www.nextbase.eu
    • Cirkapris:  4 299 kr inkl. moms, 3 439 exkl. moms
    • Mått: 5,31 x 9,3 x 4,5 cm
    • Vikt: 80 gram
    • Lagring: mSD
    • Överföring: WiFi, BT5, USB
    • Lins: f/1.3 140 grader
    • Upplösning: 4K @ 30fps 1440 @ 60fps 1080p HD @ 120fps
    • Bildstabilisator: Ja
    • Parkeringsläge: Ja
    • SOS tjänst: Ja-prenumeration
    Nextbase 622GW
    5 / 6 Betyg
    4 299 krPris
    För
    Enkel installation, tydlig och lättanvänd tre tums pekskärm, mycket bra bildkvalité på inspelat material, många extra funktioner, kan byggas ut med bakre kamera, exakt positionering, bra mörkerseende
    Emot
    Appen är inte lika stabil och in innovativ som enheten i sig, vi hade uppskattat stöd för Google assistent, vi hade gärna sett en 12V splitter för anslutning i bil, SOS kräver prenumeration
    Rekommenderas till
    För yrkesförare eller alla som spenderar mycket tid i bilen skulle vi säga att 622GW är något av ett måste för alla andra är det ett grymt användbart tillbehör både för att dokumentera resor och underlätta vid alla typer av olyckor eller skador på bilen

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    Missa inte

    Tester

    Test: Excelram EK50480723646CD

    5 juli, 20254 Mins Read
    Tester

    Test: Marshall Kilburn III

    3 juli, 20255 Mins Read
    DMZ Rekommenderar

    Test: NZXT – en färgstark highend kombo

    2 juli, 202518 Mins Read
    Tester

    Test: Kingston FURY Renegade G5 SFYR2S/2T0

    28 juni, 20255 Mins Read
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Senaste kommentarerna
    • Andreas Rejbrand om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Petter om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders Öhman om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Tobias om Test: Samsung Galaxy watch 7
    • Anders om Test: HP Envy X360
    Fler nyheter

    Öka cybersäkerhetsmedvetenheten under cybersäkerhetsmånaden

    22 oktober, 2024

    Glorious Gamings Pro-möss lanseras i vit

    25 september, 2024

    Gen Z och kvinnor väljer mobilen framför sex

    25 september, 2024

    Många Svenska företag lever inte upp till sina visioner gällande hållbarhet.

    21 augusti, 2024

    Toppklass

    Test: Huawei Watch 5 & Fit 4 Pro

    15 maj, 2025

    Test: OnePlus 12

    23 februari, 2024

    Test: Philips Evnia 49M2C8900

    7 januari, 2024

    Test: Corsair Dominator Titanium DDR5

    28 september, 2023
      Kontaktinformation
      Kontaktinformation

      Omsoc Publishing AB
      Datormagazin
      Box 440 73
      100 73 Stockholm
      Sweden

      Telefonnummer: +46 8–208 118
      E-post: datormagazin@datormagazin.se

      Missa inte

      M.2 optimerad NAS-prestanda

      2 september, 2024

      WiFi 7 – När, var, hur & varför

      23 augusti, 2023

      TCS digitala tvillingar och deras prediktiva kraft.

      4 juli, 2023
      Datormagazin
      Facebook YouTube RSS
      • Om cookies
      • Hantering av personuppgifter
      • Köpvillkor www.datormagazin.se
      © 2025 Datormagazin/Omsoc Publishing AB, org-nr: 559034-9014 – Ansvarig utgivare: Anders Öhman

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.