Författare: Andreas Bergström

Inledde sitt digitala äventyr en Intel 486 och Windows 3.1. Sedan dess har det växelvis använts Windows, Linux och Mac. Har synts i Datormagazin sedan 2009 och jobbar till vardags som utvecklare.

Trenden med mjukvara i separata userspaces, så kallade containrar, har knappt börjat ersätta traditionell virtualisering förrän nästa trend kan urskiljas. Det handlar om mjukvara med inbyggda kärnor. Precis som tekniken utvecklas allt snabbare, så förändras verktygen för att utveckla för den. De utvecklare som vill ligga i framkant måste hålla ett öga på nyheterna nästan dagligen. Det handlar om bland annat programmeringsspråk, bibliotek, utvecklingsverktyg, databassystem och metodik. Till detta kommer sedan hela maskineriet för att hålla igång systemen, där ”devops”-rörelsen har ökat takten. Virtualisering började ta form under 60-talet när hypervisorn gjorde sitt intåg i IBM:s stordatorsystem. Fram till dess…

Läs mer

För att effektivt kunna försvara dig mot överbelastningsattacker behöver du känna till deras syfte och hur de går till. Ett hett ämne på senare tid, i och med att det skett många uppmärksammade attacker. Överbelastningsattacker klumpas ofta ihop med virus och sårbarheter i media. På samma sätt benämns de som står bakom dessa attacker som något slags ”hackare”. Fast i verkligheten har överbelastningsattacker få likheter med skadlig mjukvara och säkerhetshål. Och den som utför en överbelastningsattack behöver inte vara någon expert på området. Det räcker med att följa några enkla instruktioner i färdiga program eller så köper de tjänsten över…

Läs mer

Om du har en Raspberry Pi är sannolikheten hög att du kör ett Linuxbaserat operativsystem. Men även Windows finns faktiskt för enkortsdatorer, och det är både gratis och olikt alla andra system. Sedan den första enheten med namnet Raspberry Pi lanserades 2012 har konstruktionen uppdaterats några gånger och är nu uppe i version 3. Ubuntu, Fedora och de andra vanliga Linuxdistributionerna har versioner för ARM-arkitekturen och Raspberry Pi. Sedan förra året finns även Windows bland alternativen. Redan på utvecklarkonferensen Build våren 2014 presenterades Windows for Devices, en avskalad version av Windows 8 för Arduino och Intels Galileo. Vid 2015 års…

Läs mer

TCP/IP är något som alla kommer i kontakt med dagligen. Ändå är det få som kan förklara hur det fungerar. Gör dig själv till expert med vår djupdykning i ämnet. Hur kan flera uppkopplade enheter dela på en publik IP-adress? Varför består IP-adresser av nummer upp till 255? Vad är egentligen en ”subnetmask”? De flesta med tekniskt intresse har någorlunda god uppfattning av hur datorns hårdvara samspelar och flyttar data mellan sekundärminne, primärminne och processorns register. Men beskriva hur data flyttas över nätverk är det långt färre som kan. Kanske har du stött på begrepp som netmask eller subnetmask när du konfigurerat…

Läs mer

Li-Fi är spännande men det pågår även mycket intressant utveckling inom Wi-Fi. Bland annat experiment med att låta mobila enheter strömförsörjas av den lilla mängd energi som Wi-Fi-routrar sänder ut. Konceptet kallas Powifi och utsågs till förra årets största innovation av tidsskriften Popular Science. De flesta accesspunkter avger cirka en watt i radioenergi men tanken är att kunna skruva upp detta till fem watt vilket räcker för att strömförsörja en nyare mobiltelefon eller så kallade wearables. Samtidigt börjar Wi-Fi Direct på allvar utmana Bluetooth med betydligt högre överföringshastighet och räckvidd. Dessutom har Wi-Fi Direct blivit enklare att komma igång med…

Läs mer

Versionshanteringsverktyget Git släpptes häromdagen i version 2.8. Bland nyheterna finns både nya funktioner och buggfixar. Framförallt har stödet på Windows blivit betydligt bättre och framöver ska utvecklingen ske i samma takt på de olika plattformarna. I  det officiella nyhetsinlägget nämns ett typiskt exempel på när utvecklarna måste anpassa Git för olika plattformar. På Windows är det nämligen relativt kostsamt att starta upp nya processer, men Git består i hög grad av olika skript som startar i isolerade processer. I denna version har därför Git för Windows gjorts om så att dessa skript istället är skrivna direkt i C, med effektivare exekvering som följd.…

Läs mer

CES, LAS VEGAS: Kameramarknaden har länge, till mångas förtret, handlat nästan uteslutande om antalet pixel. På årets CES hittar vi dock ett par intressanta produkter som helt ändrar hur visuella intryck fångas och spelas upp. Vi har alla stått med blicken på kamerasökaren, tryckt av för att i efterhand se att delar av motivet ändå inte kom med. Tänk om vi istället kunde ta en perfekt panoramabild i 360 grader och i efterhand se oss omkring som om vi vore på plats. Enklare panoramaPanoramafotografering är en tydlig trend hos de kameraprodukter som visas upp här på CES-mässan i Las Vegas.…

Läs mer

CES, LAS VEGAS: Är du inte längre lika imponerad över din platt-TV som hänger på väggen, trots att det är en full-HD-modell med massor av tum? På CES finns tekniken du suktar efter. Branschen har länge gett ledtrådar om att nästa upplösningsstandard efter full-HD är på ingång. På CES visas nu de första konkreta produkterna upp. 8K heter formatet som rymmer 33 177 600 pixel (7 680 x 4 320) och är 16 gånger mer detaljerat än 1080p, alltså full-HD. Sharp visar upp vad de påstår är den första skärmen med 8K som är av rejäla proportioner. Bjässen är 85 tum stor…

Läs mer

Datorer som är en hybrid mellan bärbar dator och datorplatta är ett av samtalsämnena på CES. Här är Lenovo Yoga. CES, LAS VEGAS: Årets upplaga av konsumentelektronikmässan CES drog igång på allvar under tisdagen. Precis som väntat är det molntjänster och Intels ultrabooksatsning som dominerar i spektrumet. Men bland båsen hittar vi även andra spännande nyheter. Även om molnet har varit ett hett samtalsämne på företagssidan länge, har det blivit ännu hetare när nu även konsumentmarknaden får sina molntjänster. Varje datortillverkare verkar försöka rulla ut en egen tjänst, som ett sätt att knyta kunderna till varumärket mer långsiktigt. Istället för att…

Läs mer