Internet Explorer 9 snart här

Internet Explorer 9 snart här

Publicerad

Nu kan du ladda ned en Release Candidate av Internet Explorer 9. Den sista testversionen innan webbläsaren lanseras fullt ut.

Tanka själv:
RC versionen av
Internet Explorer går
att ladda ned från:
www.beautyoftheweb.com
www.microsoft.com/ie9
Betaversionen av Internet Explorer 9, IE 9, släpptes i september förra året och har laddats ned 25 miljoner gånger. Många av förändringarna, och förhoppningsvis förbättringarna, i Release Candidate-versionen (RC) baseras på cirka 17 000 kommentarer från tusentals användare och utvecklare, uppger Microsoft. Joakim Karlén vid Microsoft berättar att prestandan förbättrats med 35 procent jämfört med den förra versionen. Det ska snabba upp användningen av webbplatser som exempelvis Gmail och Office Web Apps.

Analyserar hårdvaran
Och enligt Microsoft är senaste versionen av den nya Javascriptmotorn Chakra snabbare än samtliga konkurrenter enligt Sunspider Benchmark. Webbläsaren har stöd för hårdvaruaccelererad grafik, men i IE9 RC aktiveras endast funktionen om användarens grafikprocessor är ett snabbare alternativ än den mjukvarubaserade accelerationen. Dessutom använder RC-versionen ofta mindre minne än betan, uppger Microsoft.

Mer yta åt sidan
Även gränssnittet har förändrats en aning jämfört med tidigare. IE9 RC ger webbplatserna mer utrymme eftersom ramen är mindre än tidigare. Storsurfare med mängder av öppna sidor kan flytta ned tabbarna, från att ligga till höger om adressfältet till en egen rad. På så sätt får man alltså plats med fler öppna tabbar, något som åtminstone 3 procent av användarna lär uppskatta. 
Microsoft uppger nämligen att 97 procent av betatestarna av IE9-betan hade upp till fem tabbar öppna samtidigt. Till skillnad från tidigare kan man nu stänga ned enskilda tabbar utan att först aktivera dem, ungefär som i Chrome.

Den som värnar om sin personliga integritet kan aktivera funktionen "Tracking protection" som ser till att användarens webbhistorik inte skickas vidare till tredje part, utanför webbplatsen man besöker.

Du som använder betaversionen av Internet Explorer 9 får den nya uppdateringen automatiskt. Och när den slutgiltiga versionen väl lanseras skickas även den ut per automatik.

Andra nyheter i Internet Explorer 9 RC:

 • Nedladdningshanteraren visar aktuell hastighet.
 • Kortkommandot "Klistra och navigera" (Ctrl+Shift+L) gör att användaren kan klistra in en webbadress för att komma till sidan utan något tryck på entertangenten.
 • Tydligare utseende på den aktiva tabben.
On
Off

8 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015