Fråga

Jag läste artikeln i Datormagazin nummer 7/2009 om att rädda förlorade lösenord. Hårddisken på en HP Pavillion är helt intakt vilket innebär att all information finns kvar. Dock har fel uppstått i nätdelen (på datorns moderkort) vilket gör att det inte går att starta HP-maskinen.

Jag försökte att sätta in den urtagna hårddisken i en likadan HP med den skillnaden att denna inte har WiFi. Det fungerade dock inte då ”systermaskinen” inte startade med den isatta hårddisken. Jag skaffade därför ett hårddiskkabinett (2,5″) och monterade hårddisken där.

Allt fungerar utom för en av mapparna i ”Mina dokument” som är lösenordsskyddad. Eftersom jag antar att det i artikeln rekommenderade programmet ”Offline NT Password….” bara fungerar på C-diskens systeminfo (i registret), undrar jag hur man gör för att komma åt den enda mappen på den urtagna hårddisken – alltså den som är lösenordsskyddad. Vid start av Windows (XP Home) får den externa disken (den forna c-disken) enhetsbokstav e:

Svar

Jag antar att du med lösenordsskyddad menar att mappen är krypterad med Windows inbyggda EFS (Encrypted File System)? Då ligger du lite illa till om du inte har sparat krypteringsnyckeln. Du måste nämligen vara inloggad som den ursprungliga användaren för att komma åt filerna.

Din enda utväg är nog att prova programmet Advanced EFS Password Recovery från Elcomsoft som nämns i artikeln.

Alternativet är att trots allt försöka få igång ”systermaskinen” med den aktuella hårddisken. Att flytta en systemdisk från en dator till en annan kräver normalt en reparationsinstallation av Windows för att få igång den. Du behöver alltså en komplett installationsskiva för Windows XP, inte den återställningsskiva du troligen har fått från HP.

1 KOMMENTAR

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här