Fråga

Hej! Jag har ett problem med en Acer Aspire 5672 bärbar installerad med XP vid leveransen. För en tid sedan kom vid start följande felmeddelande och det kommer efter detta varje gång vid jag startar:

ERROR

Resource Conflict – PCI on Motherboard
    Bus:0A, Device:09, Function:00

ERROR

Resource Conflict – PCI Serial Bus Controller on Motherboard
    Bus:0A, Device:09, Function:01

ERROR

Resource Conflict – PCI Mass Storage Controller on Motherboard
    Bus:0A, Device:09, Function:02

ERROR

Resource Conflict – PCI on Motherboard
    Bus:0A, Device:09, Function:03

Jag kommer vidare genom att trycka F1 och datorn fungerar normalt. Från Acers support fick jag rådet att göra en fabriksåterställning men det löste inte problemet. Jag har även installerat Windows 7 men det påverkar som väntat inte problemet.

Jag tycker att det luktar fel i någon hårdvara som jag inte använder. I Enhetshanteraren visas en varning vid ”Styrenhet för masslagringsenhet” och man får veta att drivrutiner inte är installerade. Windows hittar ingen drivrutin och inte heller programmet ”Driver Detective”.

Tacksam för tips om hur jag kan komma ifrån detta extra besvär vid start. 

Åke Sandström

 

Svar

Jag upphör aldrig att förvånas över den idiotiska hjälp många av er får från era leverantörers support. Detta är felmeddelanden från BIOS och har ingenting med operativsystemet att göra. Så hur skulle en fabriksåterställning kunna hjälpa?

Det här problemet är hårdvarurelaterat. Jag antar att datorn är för gammal för att ha någon garanti kvar? Annars ska du lämna in den.

Men om du i stället för F1 trycker på F2 kommer du in i BIOS-inställningarna. På en bärbar dator brukar de vara ganska begränsade, men kolla om du kan hitta någon möjlighet att återställa dem till sina standardvärden (default). Leta också efter om det finns något som handlar om ACPI och se till att detta är aktiverat.

Vidare gäller det att lista ut vilken enhet som är ansluten till Bus 0A, Device 09. Det kan inte vara något kritiskt, eftersom datorn startar. Masslagringsenhet är inte särskilt tydligt, men det kan ju inte vara hårddisken och jag antar att DVD-läsaren fungerar? Min gissning är att det är minneskortläsaren. Testa om den går att använda. Kolla också om det finns några inställningar för den i BIOS.

Om den inte fungerar är det förmodligen så att den gått sönder eller att moderkortet är skadat. Den billigaste lösningen är nog i så fall att strunta i den. Om möjligt stänga av den i BIOS, men annars fortsätta leva med att trycka på F1 och köpa en extern kortläsare för någon hundralapp.

Återkom gärna om det visar sig vara någon annan enhet som är felaktig och du kan identifiera vilken det är.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här