Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Nya Imac är efterlängtad och bjuder på flera godbitar. För dem som gillar Apple och har snålt med skrivbordsutrymme lär den vara ett givet val.

Cirka två år efter föregående lansering kommer nu den nya serien av stationära datorer från Apple. Under en tid har vi haft möjlighet att titta närmare på den mindre modellen (21,5 tum).

Uppgraderad hårdvara

Det har hänt en del med hårdvaran, fram för allt på den mindre modellen. En del av er kanske kommer ihåg att Apple valde femte generationens Core-processor till 21,5-tumsmodellen, medan den på 27 tum fick sjätte generationens. De nya modellerna har dock uppgraderats till Kaby Lake. Vårt testexemplar har en fyrkärning Core i5:a som körs i 3,4 gigahertz, med en toppfrekvens på 3,8 gigahertz.

När det gäller internminnet, eller rättare sagt maximal mängd minne, gäller det att vara observant. Samtliga 21,5 tums konfigurationer kommer i grunden med åtta gigabyte DDR4 som körs i 2 400 megahertz. Beroende på skärmtyp har de dock olika maxbegränsning. För basmodellerna, med en LED-bakbelyst FHD-skärm, är den maximala mängden begränsad till 16 gigabyte, medan vi med den Retinabaserade 4k-skärmen kan uppgradera till 16 eller 32 gigabyte. En intressant nyhet är att vi nu kan uppgradera internminnet i efterhand. 21,5-tummaren får uppgraderas på en auktoriserad Apple-verkstad medan du kan uppgradera minnet i 27-tummaren på egen hand.

 

De enklare modellerna använder antingen Intel Iris Plus Graphics 640 eller Radeon Pro 555

 

Den interna grafiken skiljer även den  mellan modellerna, vårt testexemplar har ett diskret Radeon Pro 560 med fyra gigabyte VRAM. De enklare modellerna använder antingen Intel Iris Plus Graphics 640 eller Radeon Pro 555 med två gigabyte VRAM. När vi jämför det med föregångarens Intel Iris Pro Graphics 6200, innebär grafiken ett stort lyft.

Vår dator har en Fusion-disk på en terabyte. Du kan även välja en SSD på 256, 512 eller 1 024 gigabyte. De enklare modellerna har en mekanisk hårddisk på en terabyte. Efter att ha testat mellanmodellen blir vår rekommendation att satsa på en SSD om du tänker arbeta med bilder eller film.

Blandade anslutningar

På baksidan hittar vi samtliga anslutningar. I mitten, med en snygg utfasning i skärmfoten, finns strömanslutningen. På höger sida om denna finner vi en hörlurs utgång och en SDXC-kortplats. Den senare har riktigt bra prestanda med jämna överföringshastigheter på dryga 125 megabyte per sekund vid både skrivning och läsning. Bredvid sitter fyra USB 3-portar samt två Thunderbolt 3/USB-C-anslutningar. Slutligen finns även en RJ-45-anslutning.

Tittar vi kort på anslutningsmöjligheterna för externa skärmar kan vårt testexemplar kombinera den integrerade skärmen med en extern 5k-bildskärm vid 60 Hz och stöd för en miljard färger. Ett annat alternativ är två externa bildskärmar med 3 840 × 2 160 pixel vid 60 Hz. Det tredje alternativet är två externa bildskärmar med 4 096 × 2 304 pixel vid 60 Hz och stöd för miljontals färger.

Förutom ovanstående anslutningar finns ett Wi-Fi-gränssnitt, baserat på 802.11ac, som håller godkänd prestanda. Dock är det lite synd att Apple fortfarande inte har en lösning för att bundla de två nätverksanslutningarna för högre överföringshastighet. Dessutom har de valt att hålla fast vid den äldre versionen av Bluetooth (4.2).

 

En liten sak som innebär underverk vad gäller produktiviteten.

 

Nya Imac innebär också att vi äntligen får se ett Magic Keyboard med numerisk del. Det ger oss navigeringstangenter för dokument samt piltangenter i full storlek. En liten sak som innebär underverk vad gäller produktiviteten. Förutom detta medföljer även Magic Mouse 2.

Skärm och användning

När vi växlade från granskning till användning blev vi faktiskt förvånade. Föregående Imac i mellanklassen gav ett intryck av att passa för enklare kontorsbruk, att den inte var tänkt för tyngre upp gifter. Detta har dock förändrats med årets upplaga. Lite förvånade blev vi alltså när det gick att köra samtliga program som vi annars hade kört på den kraftfullare enheten. Detta utan bekymmer. Och utan störande ljudnivå. Trots långvarig, hög belastning var datorn i det närmaste helt tyst. Extra imponerande är kylningen, beaktat datorns format. Den mäter bara 52,8 x 45 x 17,5 centimeter, inklusive stativet. Skärmens kant är bara fem millimeter tunn. Enheten väger dessutom blott 5,66 kilo.

En annan noterbar förbättring jämfört med föregående modell är ljusstyrkan, som numera är på 500 nits, vilket ska vara en förbättring med 43 procent. Framför allt märks detta vid de tillfällen solljuset når skärmen. På föregående enheter var det då svårt att urskilja innehållet på skärmen, vilket var ansträngande för ögonen. Numera reflekterar vi knappt över detta. Skärmen har även stöd för P3-färgskala och med över en miljard visningsbara färger får du otroliga nyansövergångar som skapar liv åt bilder och som tar filmredigering till nya nivåer. Dessutom blir textbaserad grafik extremt skarp, en skärpa som bibehålls även om du kraftigt zoomar in.

Att grafiken har uppgraderats märker vi även när vi jobbar med Final Cut Pro X. Det gick att arbeta med fyra löpande 4k-videoströmmar i full upplösning. Du får också stöd för VR-lösningar, som arbete med HTC:s VR-glasögon inom både Final Cut och i diverse spel. Dock måste vi säga att 21,5 tum är aningen för lite för att verkligen kunna vara effektiv i Final Cut eller Adobes program.

Vi testar prestandan

För att mäta prestandan använde vi olika benchmarks. Först ut är Geekbench 4 där vi i single core-läge når upp till 4 855 poäng och i multi core-läge 14 087. När vi sedan går över till hårddisktesterna blir resultaten varierande. Fokus lades på den genomsnittliga datagenomströmningen under skrivning och läsning från disk, och detta över ett stort antal filtyper och filstorlekar. Sammanlagt blev genomsnittet 137,4 megabyte per sekund i läsprestanda och 122,8 megabyte per sekund i skrivprestanda. Dessa värden innebär att lagringsenheten håller fullt tillräcklig prestanda för alla former av tyngre arbete. Däremot blir skillnaderna mellan topp- och bottenvärdena förhållandevis stora, vilket troligen kommer sig av Fusion-dis kens dubbla natur. För en jämn, hög nivå i alla lägen blir rekommendationen att istället satsa helt på flashlagring. Vi testade även ett par spel. Dels Warhammer Total War, dels F1 2016. Båda uppvisade förbluffande realism. Skuggor och reflexer återges på ett extremt verklighetstroget sätt. Det gick till exempel att följa solens brytningar i vattendropparna när vi susade fram i 200 kilometer per timme. Detta är definitivt något som inte var möjligt med föregående modeller.

Precis som vi skrivit i andra sammanhang stundar även nästa version av Mac OS, kallad High Sierra. Denna version är optimerad för Kaby Lake och har även många andra uppdaterade funktioner. Redan bra kommer alltså att bli än bättre.

Det finns alltså några få nackdelar med nya Imac, men desto fler fördelar. Främst i form av bättre prestanda och tystare kyllösning. Därför får Apple Imac också utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

Läs också:
Test: Dell XPS 27 (7760)
Surface Studio till Sverige
Test: Apple Imac
5 / 6 Betyg
För
Mycket kraft beaktat formatet. Grym grafikprestanda. Kan delvis uppgraderas efter köp.
Emot
En SSD är nästan ett måste. Senaste versionen av Bluetooth saknas och vi hade gärna sett en teamfunktion för nätverksgränssnitten.
Rekommenderas till
För dem som gillar Apple och har snålt med skrivbordsutrymme är den ett givet val.

Tillverkare: Apple, www.apple.com

Cirkapris: 17 995 kr inkl. moms, 14 396 kr exkl. moms

Mått: 52,8 x 45 x 17,5 cm

CPU: Intel Core i5 – 3,4 GHz

Internminne: 8 GB DDR4 – 2 400 MHz

Lagring: 1 TB Fusion

Grafik: Radeon Pro 560, 4 GB

Skärm: 21,5 tum, 4k Retina

USB 3: 4 st

Thunderbolt: 2 st

Föregående artikelProgramtips: Wireless Network Watcher 2.12
Nästa artikelSaknad fil i Windows 10
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här