Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

En NAS med plats för två lagringsenheter, med fokus på det mindre företaget. Den kan vara klockren som enkel server för olika ändamål.

Nu förknippas nog mindre NAS-enheter av många med hemmiljöer, men i takt med att hårddiskarnas lagringskapacitet ökar börjar vi få se enheter med två diskplatser även för mindre företag. Ett av de senaste tillskotten är Netgear Ready NAS 422, eller kort och gott RN422.

Enheten, som mäter 239 x 135,5 x 194 millimeter och väger 3,53 kilogram, är konstruerad precis på samma sätt som sina större syskon. Den har ett svart chassi och en frontpanel som rymmer en tvåraders display samt en panel med knappar. Samtliga knappar är försedda med blå LED-belysning, vilket gör det enkelt att hitta rätt även när belysningen inte är optimal.

Strömsnål hårdvara

Börjar vi med att titta under huven finner vi här Intels Atom C3338. Det är en serveroptimerad tvåkärnig processor som jobbar med en frekvens mellan 1,5 och 2,2 gigahertz. Processorn har fyra megabyte cache och har stöd för såväl VT-x och VT-d som VT-x och AES. Då den har låga nio watt i TDP är den optimal för mindre enheter. Det ska även tilläggas att Netgear använder Bit-root-skydd på sina nyare modeller.

Som internminne finns två gigabyte DDR4, med stöd för upp till 64 gigabyte. Placeringen på sockel innebär att du kan uppgradera vid behov.

Denna NAS-enhet har alltså plats för två lagringsenheter. Dessa kan vara på 2,5 eller 3,5 tum och du kan använda mekaniska hårddiskar eller SSD-enheter. Lagringsenheterna är lodrätt placerade i verktygsfria kassetter och kan bytas under drift. Då det även finns en extern ESATA-port kan du antingen ansluta en extern disk eller ett EDA500, som är ett externt kabinett med plats för ytterligare fem diskar.

Ser vi till övriga anslutningar finns här dubbla USB 3, en fram och en bak. Du får även dubbla gigabit LAN-portar, även dessa placerade baktill. Dessa nätverksportar kan du, efter behov, välja att konfigurera för redundans, för lastbalansering eller för att ansluta till olika subnät. Slutligen finns här även en Micro-USB-anslutning, vilken används för att ansluta enheten till en konsol.

 

RN422 rear
Enheten har en fläkt på dryga 9 centimeter i diameter.

 

Kylningen sköts av en fläkt på 92 millimeter. Den drar luft över diskarna och ser till att enheten hela tiden hålls sval. Fläkten är dessutom sensorstyrd, vilket gör att den inte brukas i onödan, något som i sin tur skapar en tystare enhet.

Företagsanpassad användning

Som tydligt framgår är detta en enhet för företag, vilket innebär att tjänsterna har optimerats för detta. Detta är inte en enhet du väljer för att strömma film. Enheten har visserligen stöd för att agera DLNA-server, men detta skulle vi säga är mer av en sekundär funktion som bäst passar för musik. Det som finns är istället väl fungerande molnintegration, ett dataskydd som inbegriper obegränsat antal ögonblicksbilder, en lättanvänd och kraftfull ISCSI-integration samt ett mycket bra realtidsskydd mot virus. Du kan också konfigurera meddelanden och larm, det är enkelt att styra vilken typ av händelse som ska generera detta och vem som ska få informationen.

Detta gör RN422 till en perfekt kompanjon för säkerhetskopior. Det vi vill lyfta fram är snabb och smart replikering på blocknivå och sekundär backup mot molntjänster som Dropbox eller Amazon. Enheten är även VMware Vsphere ESXi 6-certifierad, med avseende på virtualisering. Bra integration med Dropbox innebär i sin tur att det är enkelt att konfigurera utökad synkronisering mellan de anställdas olika enheter. Dessutom kan du sätta upp ett eget privat moln, där data länkas mellan den privata och den publika sidan.

Några konfigurationstips

Beaktat två lagringsenheter skulle vi rekommendera att dessa konfigureras i en speglad konfiguration och att data som är extra viktiga antingen replikeras till en annan NAS eller säkerhetskopieras till en molntjänst eller extern lagring. Skulle du däremot använda enheten för att spela in data från övervakningskameror, RN422 ska klara upp till 32 stycken, skulle vi istället satsa på en stripe-konfiguration. Ett alternativ till det sistnämnda är att lagra data på SSD för att inte tappa bildrutor under inspelning. Det viktigaste rådet vi kan ge är dock att redan från start välja vilka tjänster som ert företag behöver, för RN422 är inte en enhet som klarar att köra alla tjänster och servrar simultant, i varje fall inte med den ursprungliga minneskonfigurationen.

Totalbetyget blir att Netgear Ready NAS 422 fyller sitt syfte på ett sådant sätt att den får utmärkelsen Datormagazin rekommenderar. Den är intressant på många sätt, bland annat för att den riktar sig till en målgrupp som tidigare har fått hålla till godo med dyrare alternativ.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Netgear RN422
5 / 6 Betyg
För
Smidig och har alla tänkbara serverfunktioner, tyst. Enkel hantering, hög säkerhet och privat molnlösning.
Emot
Den borde ha minst fyra gigabyte internminne från start och gärna en M2-enhet.
Rekommenderas till
En klockren lösning för ett mindre företag eller ett utlokaliserat kontor.

Tillverkare: Netgear, www.netgear.com

Cirkapris: 5 585 kr inkl. moms, 4 468 kr exkl. moms

Mått: 135,5 × 194 × 239 mm

Vikt: 4,53 kg

Antal diskar: 2 st

Antal USB 3-portar: 2 st

Antal LAN-portar: 2 st (gigabit)

Internminne: 2 GB DDR4

CPU: Intel Atom C3338

Övrigt: Kan expanderas

Föregående artikelProgramtips: Bootable USB Test 1.3.0
Nästa artikelTest: Bragi the Dash Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här