Låt oss presentera en ny mesh-router som också kan agera nav i det smarta hemmet: TP-Link Deco M9 Plus.

Deco M9 Plus utgörs av ett paket med tre runda enheter som mäter 144 millimeter i diameter och 64 millimeter i höjd. På varje enhet finns dubbla LAN-portar vilka kan användas för att ansluta direkt till enheter – en switch, en router, eller för att sammanlänka två eller fler enheter med varandra. Du kan även länka samman flera TP-Link Deco M9 Plus för att uppnå den täckning som du behöver i just din miljö. Enheterna har även en USB-port, men denna kan i skrivande stund  inte användas utan är reserverad för framtida bruk.

Enkel installation via Bluetooth

Lösningen arbetar via tre band, ett på 2,4 gigahertz och två på 5 gigahertz. Det finns även stöd för Bluetooth 4.2, vilket primärt används för den initiala installationen via en mobilapp.

Annons: Se aktuellt pris hos Netonnet
Annons: Se aktuellt pris hos Kjell & Company

Du får även stöd för Zigbee Ha 1.2, så här handlar det om mer än ett vanligt meshnätverk. Lösningen är nämligen optimerad för att hantera smarta enheter. Enheter som var för sig inte kräver så mycket bandbredd, men som sett till antalet snabbt kan ställa högre krav. Integrationen innebär även att vi inte behöver de för Zigbee så vanliga hubbarna.

Bland annat kan Deco M9 Plus användas tillsammans med både Alexa och IFTTT

Och det finns fler smarta lösningar. Bland annat kan Deco M9 Plus användas tillsammans med både Alexa och IFTTT för en mer automatiserad hantering. Det ingår dessutom integrerat virusskydd från Trend Micro, en licens på 3 år. Skyddet är välkommet då det säkrar samtliga anslutna enheter.

Självklart används WPA PSK/WPA2-PSK och det finns integrerad SPI-brandvägg. För att ytterligare höja säkerheten kan du aktivera gästnätverk via 2,4 eller 5 gigahertz.

Mängder av antenner klarar mängder av enheter

För att hantera alla dessa trådlösa anslutningar har varje enhet hela åtta antenner. Och det trådlösa är en stor styrka hos Deco M9 Plus. Du når inte några extrema hastigheter, men enheterna klarade att hantera samtliga våra 67 anslutna enheter, samtidigt som vi kunde använda det trådlösa nätverket för backuphantering och strömmande av diverse media från olika NAS-enheter och onlinetjänster.

Av Patrik Wahlqvist

Test: TP-Link Deco M9 Plus
4 / 6 Betyg
För
Enkel installation, bra täckning, bra hantering av många anslutna enheter, integrerat virusskydd.
Emot
Lite klent med bara två LAN-portar, saknar USB-funktionalitet.
Rekommenderas till
Ett prisvärt alternativ för det moderna hemmet med många trådlöst anslutna enheter.

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här