Svenska Xtrfy ger sig in på ljudmarknaden med sitt första headset. Xtrfy H1 erbjuder balanserat ljud och komfort snarare än estetik och mängder av funktioner.

Svenska Xtrfy profilerar sig i första hand som tillverkare av speltillbehör, och det headset vi granskar i den här artikeln är inget undantag. Xtrfy H1 är företagets  första headset, framtaget i samarbete med e-sportslaget NIP. Företaget har tidigare i första hand satsat på utrustning som möss och tangentbord, vilket gör just steget in på ljudmarknaden desto mer intressant. De uppger även att designen är deras egen, att de inte har köpt licens på en helt färdig modell från en annan leverantör.

Xtrfy H1 är ett traditionellt trådbundet headset, utan löstagbar kabel. Kabeln i fråga mynnar ut i en traditionell lösning med dubbla 3,5-millimeterskontakter: en för hörlurarna och en för mikrofonen. För den som använder en dator med kombinationsport medföljer även en adapter till 4-pols 3,5-millimeterskontakt i lådan. Det medföljer även en förlängningskabel på två meter, vilket är ett trevligt tillskott.

Headsetet är helt analogt och saknar därmed USB-ljudkort. Däremot finns ett enkelt volymreglage inbyggt i kabeln.

Välbalanserad ljudbild

Designen är förhållandevis enkel i svart och grått, med heltäckande kåpor. Därmed påminner headsetet starkt om modeller som Kingston Hyperx Cloud, men med något större kåpor som hyser större element. Färgmässigt är det den tygklädda kabeln som sticker ut mest, med sina gula detaljer. Konstruktionen består i övrigt huvudsakligen av aluminium och gummerad plast, vilket gör att headsetet känns robust och stryktåligt.

Kåporna innehåller högtalarelement på 60 millimeter, i kontrast till bland annat Kingston Hyperx Cloud och Qpad QH90 som har element på 40 millimeter. De har ett frekvensomfång på 5 till 30 000 hertz (Hz) och har en impedans på 35 ohm. Det  finns ingen aktiv brusreducering, men den tjocka vadderingen på kåporna bidrar till att stänga ute mycket bakgrundsljud.

Under våra tester undersöker vi ljudbilden vid både musik, film och spel. För att vara ett spelanpassat headset ger Xtrfy H1 ett gott intryck vid musiklyssnande. Det är bastungt men inte till den grad att det tenderar att bli för dominant. Detta medan mellanregistret och diskanten upplevs som väldefinierade, och de dränks aldrig av basen. Just basen gör sig bättre till film och spel. Den ger ljudet en tydlig textur och ger därmed också en tydlig återkoppling från ljud som explosioner, kollisioner och dylikt. Det är alltid att rekommendera att du själv provlyssnar ett par hörlurar innan köp för att säkerställa att ljudbilden passar din preferens, men vår upplevelse är att H1 har ett välbalanserat ljud som bör passa de flesta, både för musik och film. När det gäller spel upplevde vi det dock som något svårt att positionera ljudkällor, vilket är eftertraktat inte minst av FPS-spelare.

Mikrofonen har i sin tur ett frekvensspann på 40 till 20 000 Hz och levererar ett bra resultat, även om det så klart inte är jämförbart med en bra bordsmikrofon. Vi noterar ett lätt brus i bakgrunden men inte till den grad att det är påtagligt under ett röstsamtal. Mikrofonen har en formbar arm och kan helt plockas bort från headsetet vid behov.

Tuff konkurrens

Xtrfy har lyckats bra med komforten, främst tack vare vadderingen på de rejäla kåporna. Då minnesskum används ger det en bra kombination av ljudisolering och komfort. Däremot kan konstlädret runt minnesskummet bli något varmt efter längre stunders användning. Där hade tyg gett bättre ventilation och komfort, men då så klart på bekostnad av ljudisoleringen.

Prislappen på cirka 1 400 kronor för ett analogt och trådbundet headset innebär dock att ribban ligger mycket högt. De största styrkorna hos Xtrfy H1 är den välbalanserade ljudbilden och den förhållandevis goda ljudisoleringen, men i förhållande till priset är det inte tillräckligt för att leda till en självklar rekommendation.

För dig som lyssnar mer på musik och deltar i röstsamtal än vad du spelar kan H1 vara intressant just för sin ljudbild och sina heltäckande kåpor.

Prioriterar du komfort under längre sessioner, en bättre mikrofon eller tydligare ljudpositionering finns det dock bättre alternativ från konkurrenter som Qnap och Kingston i liknande prisklass. I den här prisklassen hade vi även gärna sett en löstagbar kabel.

Av Carl Holmberg

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: Xtrfy H1
4 / 6 Betyg
För
God kvalitetskänsla, balanserad ljudbild, medföljande 4-polsadapter och förlängningskabel, avtagbar mikrofon.
Emot
Ej löstagbar kabel, blir varmt vid längre användning, något oprecis ljudpositionering, lätt brus i mikrofonen.
Rekommenderas till
För dem som vill ha ett heltäckande headset med balanserad ljudbild.

Tillverkare: Xtrfy, www.xtrfy.com

Cirkapris: 1 390 kr inkl. moms

Design: Heltäckande

Anslutning: 2 x 3,5 mm

Frekvensomfång: 5-30 000 Hz

Mikrofon: Löstagbar

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här