Tillsammans med Mittuniversitet har Telia invigt norrlands första 5G-nätverk. Syftet med nätet är att möjliggöra för partners erbjuds att ”utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G”.

Det dröjer fortfarande ett tag innan Telia lanserar 5G för allmänheten. År 2020 är det tänkt att tekniken ska göras tillgänglig och på så sätt erbjuda snabbare överföringshastigheter till både mobila enheter och fasta installationer. Tillsammans med Mittuniversitetet har Telia installerat Norrlands första 5G-nätverk inom ramen för Telias 5G-partnerprogram. I detta program ska olika partners få möjligheten att testa enheter, tjänster och mjukvaror för att vara förberedda för en bredare lansering nästa år.

– Det här är en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT tillsammans med Mittuniversitetet. Genom att skapa nya applikationer i en dynamisk testmiljö kan storföretag, entreprenörer, forskare och studenter i samarbete bidra till att Sverige ligger i framkant när 5G rullas ut kommersiellt, säger Mats Lundbäck, Teknisk chef på Telia Sverige.

Läs också: Google lägger ny atlantkabel

Fokus på arbetet med Norrlands första 5G-nät som ska genomföras inom partnerprogrammet ska enligt pressmeddelandet bland annat ligga på Internet of things, Iot, för industriell användning samt system för miljömätningar.

Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här