En epok går i graven nästa år. Många är vi som använt tjänsten Dyndns genom åren men den sista maj nästa år är det slut med det.

Dyndns har under drygt 15 år varit en populär tjänst för att skapa ett värdnamn på Internet och koppla detta till en dynamisk, publik IP-adress. År 2016 köpte databasjätten Oracle företaget Dyn, som låg bakom Dyndns, och nu drygt tre år senare meddelar Oracle att de lägger ned den dynamiska DNS-tjänsten.

Oracle avser istället migrera in övriga tjänster från Dyn i sitt molnerbjudande, Oracle cloud infrastructure, och därmed blir dessa tjänster endast tillgängliga för betalande användare av Oracles molnplattform.

De funktioner som än så länge inte stöds i Oracles ”uppgradering” av tjänsten är, ironiskt nog, den dynamiska DNS-tjänsten, ompekning av webbsidor, zonöverföringar till externa namnservrar och DNSSEC. Dyndns-tjänsten har sedan många år varit behäftad med en prislapp. Denna höjde Oracle programenligt med 120 procent tidigare i år men om det var ett försök att skrämma bort kunder från tjänsten eller att försöka få den mer lönsam är oklart.

Den 31 maj år 2020 stängs den dynamiska DNS-tjänsten av för gott vilket ger alla användare god tid att migrera över till en annan tjänst om de mot all förmodan inte redan gjort det.

Föregående artikelVärmeproblem
Nästa artikelWikipedias årliga konferens kommer till Stockholm
Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

5 KOMMENTARER

 1. Jag har aldrig gillat Larry Ellison (även om han väl dragit sig tillbaka). Han har alltid varit en högljudd kritiker av främst Microsoft, men när man läst mellan raderna i det han sagt har i alla fall jag alltid fått intrycket att han egentligen själv velat bli ensam herre på täppan för att i stället kunna dominera marknaden med Oracle-produkter.
  Jag visste inte om att Oracle tagit över DynDNS, men det förvånar mig inte alls att man vill göra sig av med de små användarna. Oracle är mycket medvetet om ”the almighty dollar”, i ännu högre utsträckning än tex MS.
  Pengar, pengar, pengar.

  Detta är förstås bara mina privata intryck av det jag sett/hört av Ellison, deras produkter är säkert bra och med många användare. Jag tycker bara inte om företaget.

 2. Annars fick vi ett mail idag ”Your organization has the right to access and use DynDNS Pro/Remote Access. This product will continue to be available from Oracle without any disruption of service and no action is required on your part at this time. ”

 3. Jag har själv nyttjat DynDNS i många år för min domän.
  Fick igår mailet ifrån Oracle gällande detta också (och att de just nu inte har stöd för Dynamic DNS), så jag har påbörjat transfer av domänen till NO-IP istället som kan erbjuda samma funktioner som jag haft tidigare hos DynDNS.

 4. Använder DynDNS för att peka på mina burkar hemma och kan konstatera (efter sökning i mail att jag gjort så i 9 år). Innan dess DNS2GO från Deerfield som jag fasade ut när dom började ta betalt. Jag var uppenbarligen inte lika priskänslig när Dyn började kräva det samma).

  Vad rekommenderas att man byter till? Jag har en miljö med en ASUS router och en QNAP NAS – båda har mjukvara att agera klient för dynamisk DNS.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här