Ett delvis pressat Intel slår tillbaka med en ny toppmodell i form av Intel i9-9900K. Därmed känns det som om de har återtagit kommandot, men processorn har en ganska saftig prislapp.

Det fanns en tid när Intel var det givna valet för alla konsumentorienterade system. Men så hände något och företaget tappade tempo, samtidigt som AMD lanserade sina Ryzen-modeller. Nu har Intel emellertid lanserat nionde generationens Core-processorer, och vi har testat toppmodellen i9-9900K. Kortfattat känns det som om de har återtagit kommandot, men tyvärr kostar den en bra slant och använder 14-nano meters litografi istället för planerade 10 nanometer.

Processorn bygger på den andra generationens 1151-sockel och har åtta kärnor med 16 trådar. Den körs i en basfrekvens på 3,6 gigahertz medan turbofrekvensen beror på antalet kärnor, enligt följande: 1-2 kärnor – 5 GHz, 4 kärnor – 4,8 GHz och 8 kärnor – 4,7 GHz.

K-märkt och enkel att överklocka

Processorn är K-märkt och mycket tacksam att överklocka. Det enda som känns som en begräsning under våra korta tester är att moderkortet måste kunna hantera en stabil strömförsörjning samt att du kommer att behöva en kraftfull vattenkylning.

Går vi över till prestandan ser vi att Intel i9 9900K passerar Ryzen 2700X i de flesta sammanhang, både i singel- och multitrådskörning. Det är dock ganska jämnt inom vissa områden och stundtals ligger AMD något före. Sett till helheten skulle vi emellertid säga att Intels processor presterar cirka tolv procent bättre.

När vi byter till uppgifter för renodlade arbetsstationer (som Blender, Creo3 eller Solidworks) blir skillnaden än större till Intels fördel. Det gäller även för spel, där processorn toppar alla våra tester.

Intel i9-9900K får sägas vara den i skrivande stund kraftfullaste konsumentprocessorn

Men så kommer vi till det som inte är lika imponerande. Effektförbrukningen är riktigt hög. Den är högre än för vår AMD Ryzen 2700X oavsett om det handlar om system i vila eller vid full belastning. När vi dessutom adderar våra extrema Burn in-tester blir effektförbrukningen nästan dubblerad. Detta ställer som sagt krav på rätt och kraftfull kylning.

Intel i9-9900K får sägas vara den i skrivande stund kraftfullaste konsumentprocessorn, men den kostar en slant och är effekthungrig.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Intel i9-9900K
4 / 6 Betyg
För
Hög prestanda överlag, hög överklockningspotential.
Emot
Dyr, hög effektförbrukning, blir extremt varm vid överklockning, 14-nanometers litografi.
Rekommenderas till
Ett självklart val om du vill ha det snabbaste - och har bra kylning

Tillverkare: Intel, www.intel.com

Cirkapris: 5 914 kr inkl. moms, 4 731 kr exkl. moms

Kärnor/Trådar: 8/16

Frekvens, bas/turbo: 3,6 GHz/5 GHz

TDP: 95 W

Minnesstöd: DDR4-2666


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här