Oneplust 6T
Oneplus 6T är en riktigt bra mobiltelefon med en attraktiv prislapp.

Skärmintegrerad fingeravtrycksläsare, förbättrat batteri och mycket annat bjuds av Oneplus nya mobiltelefon. Den imponerar och får anses vara en av de bästa flaggskeppsmodellerna.

Det är inte många tillverkare som lanserar dubbla flaggskeppsmobiltelefoner under ett år, men Oneplus har alltsedan lanseringen av sin 3T fortsatt denna policy. Detta genom att lansera en helt ny modell på våren, som sedan till hösten uppdateras med den senaste hårdvaran och får ett T som slutändelse. Nu har de kommit till Oneplus 6T, och efter att ha testat den måste vi säga att den innebär ett sådant steg att den lika gärna hade kunnat ha beteckningen 7.

Laddad med Snapdragon 845

Oneplus 6T mäter 157,5 x 74,8 x 8,2 millimeter och väger 185 gram. Vår testenhet hade åtta gigabyte LPDDR4X-minne och 128 gigabyte UFS2.1-lagring. Som processor finner vi en Qualcomm Snapdragon 845, vilken har åtta kärnor och baseras på tio nanometers arkitektur, och den kompletteras med en Adreno 630 GPU.

För att få rum med den högre batterikapaciteten har de tagit bort 3,5-millimetersanslutningen

Det nya batteriet är på 3 700 milliamperetimmar och ger oss gott och väl en dags användning. Enheten har stöd för Oneplus snabbladdning Dashcharge. För att få rum med den högre batterikapaciteten har de tagit bort 3,5-millimetersanslutningen för ljud; dock medföljer en adapter från Typ C till 3,5 millimeter.

Blixtsnabb fingeravtrycksläsare – i skärmen

När det gäller ljudåtergivningen har enheten nya dubbla nedåtriktade högtalare. Dessa ger ett bättre och mer homogent ljud än föregående modell. Oneplus 6T har dessutom stöd för både Dirac HD Sound och Dirac Power Sound. En annan av de stora nyheterna är att skärmen har integrerad fingeravtrycksläsare. Under lanseringen avslöjade Oneplus att tekniken var klar redan till tidigare modeller, men att de väntade då de ville få upp prestandan. Efter ytterligare tid med optimering och finjustering kan de nu erbjuda den i särklass snabbaste inloggningen i skrivande stund. Nästan omedelbart går vi från låst skärm till färdig inloggning. Denna inloggningsmetod kompletteras även med ansiktsinloggning.

LÄS VÅRT TEST AV ONEPLUS 7T

När det gäller anslutningsmöjligheterna är Oneplus 6T försedd med DL 5C A /256 QA M LT E för Cat16 respektive Cat13 (nedladdning respektive uppladdning). Denna kompletteras med 2 x 2 AC-baserad Wi-Fi och Bluetooth av version 5 med stöd för aptX och aptX HD.

Smarta kameror

Bildskärmen är på 6,41 tum med en upplösning på 2 340 x 1 080 pixel (402 ppi) och har ett bildförhållande på 19,5:9. Skärmen är en optisk Amoled med stöd för sRGB och DCI-P3. Utan direkta belägg för det känns det som att skärmen är ett lyft från föregående modell, med klara färger och en bildåtergivning som passar lika bra till arbete som för spel och annan underhållning.

Oneplus 6T kameror
Oneplus 6T har dubbla bakre kameror kan levererar foton i hög kvalitet. Åtminstone så länge du inte zoomar.

Ett klart plus är att Oneplus har valt en minimal ”notch” i skärmens överkant för den främre kameran. När vi så pratar om kamera är denna på 16 megapixel med f/2.0, baserad på Sony IMX 371. Kameran har stöd för HDR och ger en riktigt bra bild. Däremot upplever vi vissa bekymmer med att kameran ibland har svårt att fånga rätt ljus, vilket kan leda till felaktig exponering och ljusgenomsläpp. Samma sak gäller just HDR-funktionen, som inte är lika bra som de bakre linserna.

På baksidan hittar vi dubbla linser. Den primära baseras på Sony IMX 519 och är på 16 megapixel med f/1,7. Den kompletteras med en sekundär lins baserad på Sony IMX 376K, vilken är på 20 megapixel med f/1,7. Dessa jobbar tillsammans med en integrerad AI-lösning som optimerar bilden baserat på olika scener.

Bra lösning för att fota i mörkret

När det kommer till bilder tagna med zoom, Oneplus 6T har stöd för 8x, blir dessa bilder riktigt svaga med mycket brus. Förmodligen har det med mjukvaran att göra, för de bilderna var bättre med föregående modell. Däremot var kvaliteten riktigt hög på alla andra bilder. Framför allt vill vi lyfta fram enhetens lösning för att ta bilder i mörker. Då tar kameran flera HDR-bilder som sedan sammanfogas till en bild. Lösningen ger både bra och snabba bilder. Det senare är extra viktigt nattetid om det ska bli bra.

Oneplus 6T ovan- och undersida
På undersidan av Oneplus 6T hittar vi dubbla högtalare och en USB-C-anslutning.

Oneplus Oxygen gör Android bättre

Slutligen kommer vi till operativsystemet, som baseras på Android 9 Pie men som inbegriper Oneplus eget skalsystem Oxygen. Deras tillägg gillar vi verkligen, ur mer eller mindre alla aspekter förbättrar det vår användarupplevelse och trycker inte på oss en massa onödigt trams. Ett exempel är de gestbaserade funktionerna, som vi verkligen älskar.

Kort och gott är Oneplus 6T en riktigt bra telefon med mängder av funktioner och finesser som vi normalt bara hittar i dyrare modeller. Självklart kan vi inte få allt, och bland  annat saknar vi fortfarande trådlös laddning och en IP68-klassificering.

Av Patrik Wahlqvist

Oneplus 6T
5 / 6 Betyg
För
Bra skärm, snabb fingeravtrycksläsare, bra kamera under rätt förhållanden, bra ljud, underbart skalsystem.
Emot
Kamerans zoomfunktion är inte bra, ingen trådlös laddning, saknar IP-klassning, frontkameran är ojämn.
Rekommenderas till
En av de bästa flaggskeppsmodellerna i sin prisklass om du inte kräver den absolut bästa kameran.
 • Tillverkare: Oneplus, www.oneplus.com
 • Cirkapris: 6 290 kr inkl. moms, 5 032 kr exkl. moms
 • Annons: Se aktuellt pris på Netonnet
 • Minne: 8 GB
 • Lagring: 128 GB
 • Kamera: 16 + 20 Mpx
 • Frontkamera: 16 Mpx
 • Chipset: Snapdragon 845
 • Skärm: 6,41 tum, 19,5:9
 • Mått: 157,5×74,8×8,2 mm
 • Vikt: 185 gram
 • Batteri: 3 800 mAh
Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här