Fråga

Jag har köpt en Asus blu-ray-spelare till min dator. Problem dök upp när jag ville spela upp blu-ray-filmer på den. VLC skulle klara av det om man lägger in två filer för att kunna tolka filmen. Det gick så där, jag kunde spela upp den första Hunger games filmen, men efter att jag installerat Java, då programmet sa att det behövdes för menyerna, slutade det att fungera.

Nästa program jag hittade var Leawo Blu-Ray Player, även det fritt. Det fungerade utomordentligt tills jag ville se på Game of Thrones, då tackade det för sig. När jag fortsatte leta så fann jag Cyberlink PowerDVD 19. Där Essential ska vara fritt medan det finns två vassare produkter.

Mitt problem är att jag inte hittar något sätt att installera Essential, utan jag måste installera den vassaste produkten som har en testtid på 30 dagar. Jag tror att Essential kommer att fungera när tiden gått ut, men vad är det extra man får med Standard, Pro respektive Ultra?

Hittills är detta det program som fungerat perfekt för mitt ändamål. Programmet fungerar så bra att jag gärna betalar för det, men vad får jag extra förutom det som verkar ingå i Essential om jag inte vill spela upp det jag har på min TV eller möjlighet att hyra molnutrymme?

Eftersom jag tror att detta är en av de bästa Blu-Ray spelarna (kanske gratis) för dator så vore det intressant om ni testade sådana spelare. Ni får mycket gärna tala om för mig vad jag går miste om när jag inte använder Ultra, Pro eller Standard.

Det blev mer text än jag tänkt från början. Tack för en bra tidning, och svar som jag fått från er tidigare.

Lgo

Svar

Windows 10 har ingen inbyggd funktion för att spela blu-ray-skivor, eftersom Microsoft skulle behöva betala en licensavgift för att inkludera detta. Det skulle öka kostnaden för varje kopia av Windows 10. Eftersom de flesta datorer inte ens har blu-ray-spelare erbjuder Microsoft helt enkelt inte denna funktionalitet.

PowerDVD är ett mycket välrenommerat program som funnits i många år och det anses vara ett av de bästa. Det är riktigt att det installeras som Premium och sedan återgår till Essential efter 30 dagar om du inte betalar för det.

De funktioner som försvinner är bland andra möjlighet att spela iso-filer och Youtube, strömning till Chromecast och liknande, molnlagring och vissa förbättringar av ljud och bild. Ingenting som det låter som om du inte kan klara dig utan. Men det lär du ju märka efter 30 dagar. En komplett lista finns här: www.cyberlink.com/downloads/trials/powerdvd-ultra/download_en_US.html.

Sedan finns det förstås också skillnader mellan Standard-, Pro- och Ultra-versionerna. Du hittar en jämförelsetabell här: www.cyberlink.com/products/powerdvd-ultra/compare-versions_en_US.html.

Du kan faktiskt också hitta appar för att spela blu-ray i Microsoft store. Det finns flera, av vilka Blu-ray Pro verkar mest intressant och kan testas gratis.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

3 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här