v Annons av TechWarn Media. Foto: James Fitzgerald v


Genom pandemin har våra arbetsplatser utvidgats och förflyttats från kontor till vardagsrum, caféer och sommarstugor. Företag och organisationer som tidigare aldrig haft en anställd arbetandes hemifrån har nu fått uppleva att ha halva styrkan eller mer på distans. Vissa har anpassat sig med enkelhet medan det för andra, både i ledarpositioner och som anställd, har blivit en ansträngande resa.

Oväntade anpassningar av arbetsplatsen

Att jobba på distans innebär flera utmaningar, som involverar allt från att hitta en bekväm arbetsplats hemma till att utsätta den personliga datan och företagets data för cyberattacker. Många som valt eller varit tvingade att arbeta hemifrån har även upptäckt hur svårt det är att stänga av och lämna arbetsplatsen i slutet av arbetsdagen, har börjat arbeta mer oregelbundet och har även delat upp arbetet mellan olika mer eller mindre personliga enheter. Även stabil uppkoppling har varit en utmaning för många, till exempel om man valt att isolera sig på landstället utan pålitligt wifi.

Kriminella har utnyttjat pandemin genom att bland annat rikta in sig på de som jobbar på distans och utsatt gruppen för phising och malware-attacker i långt högre grad sen innan pandemins början. Ofta är dessa mejlkampanjer som på något sätt är relaterade till coronapandemin och får den inte ont anande oroliga privatpersonen att interagera med skadliga mejl, som till exempel kan installera spårningsappar på enheten som mejlet öppnas från.

För att skydda sig och sitt företag från dessa cyberattacker har vi sammanställt en lista med fem effektiva metoder som gör dig bättre förberedd när det kommer till hot online under pandemin. Men låt oss först titta närmare på vilka skadliga programvaror och cyberhot man ska se upp för under dessa ovanliga tider.

Olika sorters malware

Ransomware

Denna sorts malware förhindrar den utsatta från att få tillgång till data innan en viss summa betalats. Vissa ransomware-attacker inkluderar även hot gällande att dela konfidentiell information om inte lösensumman betalas inom en viss tidsram.

Spyware

Som namnet avslöjar samlar denna skadliga programvara in information och delar med en tredje part, ett spionage för att på något sätt skada den utsatta.

Adware

Denna reklambaserade programvara har som syfte att sända dig till skadliga webbplatser eller att samla in din data och dela med tredje part. Adware-fönster hoppar upp främst när man installerar ny programvara och kan försöka få dig att installera ytterligare program.

Trojanska hästar

Trojanska hästar är skadliga program som ser ut som oskyldiga filer. Att de ser oskyldiga ut får användaren att ladda ner filerna och på detta sätt skapa en väg för hackare att utnyttja data, spionera på användaren och få tillgång till nätverk.

5 sätt att öka ditt skydd mot malware

 1. Använd programvara mot malware
  Så kallad anti-malware är en programvara som skyddar mot malware som ransomware och spyware. Antivirusprogram är främst utformade för att skydda mot just virus, medan anti-malware blockerar både virus och malware.
 2. Använd en VPN
  Du kan även använda en VPN för att surfa publika nätverk på ett säkrare sätt. Appens funktioner gör det möjligt att dölja IP-adressen, surfa privat och krypterar privata uppgifter för att ge dig större säkerhet. Detta är av högsta vikt när man använder delade nätverk som i köpcentrum eller caféer, där hackare annars med enkelhet sprider malware.
 3. Använd programvara för mejl
  Att jobba på distans innebär att vara mycket beroende av mejlkontakt i avsaknad av den personliga kontakten. Kriminella har utnyttjat detta under pandemin genom att så kallade phising-kampanjer då man sänder mejl med skadliga länkar. När länken, bilden, eller annan bifogad fil har klickats på kommer skadlig programvara automatiskt laddas ner till användarens enhet.För att förhindra detta är det viktigt att noga kontrollera allt innehåll i varje mejl från okända kontakter. Programvara som skannar mejl filtrerar ut och blockerar misstänkta mejl. Kom även ihåg att noga kontrollera avsändaren och ta det säkra före det osäkra.
 4. Håll dina enheter uppdaterade
  Att se till att dina enheter är uppdaterade med den senaste programvaran kommer även det förstärka skyddet mot malware. Programvara som uppdateras förhindrar läckor och fel i skyddet som programmerar upptäckt sen den senaste installationen. Dessa svagheter kan annars snabbt upptäckas och utnyttjas av cyberkriminella som sprider malware.
 5. Använd en brandvägg
  En brandvägg skyddar dig genom att förhindra obehöriga från att få tillgång till ditt privata nätverk. Med detta skydd blir det svårt för inkräktare som har som mål att sprida skadlig programvara att hitta vägen in till ditt nätverk.

Förutom ovan säkerhetstips måste de som jobbar på distans även hålla sig uppdaterade när det kommer till trender inom cybersäkerhet. På detta sätt håller man sig uppdaterad när det kommer till alla de fula knep som används av kriminella och sedan skydda sig därefter.

Kontakta annons@datormagazin.se för mer information kring annonsering på Datormagazin.se respektive i tidningen.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här