Sandisk presenterar nya, förbättrade flash-lösningar för konsumenter på språng. Vi testar fyra av dem.

Testade Sandisk-enheter
Ultra Fit
Extreme Pro SDXC
Iexpand Flash drive go
Extreme portable SSD

Sandisk, som sedan mitten av 2016 är en del av Western Digital, har alltid varit ett företag med innovativa lösningar på flashmarknaden med produkter som spänner från enklare USB-minnen till minneskort med extrem prestanda för de mest krävande användarna. Till detta finns flera intressanta speciallösningar som tåliga bärbara SSD-enheter och Applefokuserad lagring som fungerar lika bra med mobiler som plattor eller Mac-datorer. I slutet av 2020 uppdaterades fyra av dessa produktkategorier med nya, snabbare lösningar och vi har självklart kikat närmare på samtliga.

Tillbaka
Nästa

Sandisk Ixpand Flash drive go

Ixpand
Med Ixpand får Apple-användare tillgång till en flexibel extra lagring.

Extra lagring för alla Apple-fantaster

Trots att dagens mobiler, plattor och datorer oftast har höghastighetsanslutning mot internet och online-lagring kommer vi allt som oftast till lägen då vi upplever att vi behöver frigöra utrymme på vår enhet. Allra helst om vi har en mobil eller platta med begränsat  utrymme. Använder du Apples ekosystem har Sandisk tagit fram Ixpand Flash drive do, vilket är ett USB-minne med två sidor: en med en Typ-A port och en med en Apples lightning-kontakt.

Detta gör att vi enkelt kan flytta filer mellan Iphones, Ipads och olika typer av Apple-datorer. Förutom att vara en extra lagringsenhet kommer modellen även med smarta funktioner som underlättar vår vardag. Den första av dessa är möjligheten att få våra bilder, filmer och kontakter automatiskt kopierade till minnet så fort vi ansluter enheten till vår mobil eller platta.

Med Ixpand kan vi få ytterligare 64, 128 eller 256 gigabytes lagring

Den andra är att använda Ixpand Flash drive go som primärt lagringsutrymme när vi spelar in video. För med en mobil enhet som bara kommer med basutbudet för lagring så äter filmer snabbt upp detta. Med Ixpand kan vi få ytterligare 64, 128 eller 256 gigabytes lagring och framför allt kan vi enkelt växla mellan olika minnesenheter där ett exempelvis kan fyllas med nedladdade filmer vi vill se när vi inte har internetanslutning eller befinner oss utomlands.

Inget för dig med en ny bärbar Mac

Enheten har tyvärr inte någon omvandlare som stöder senaste Typ-C-gränssnittet vilket alla nyare bärbara Macar använder. Den andra svagheten hittar vi i prestandan. Minnet toppar knappa 53 megabyte per sekund i skrivprestanda och dryga 87 megabyte per sekund i läsprestanda, värden som sjunker ner mot mellan fem till tio megabyte per sekund vid mindre filer. Vill vi flytta/kopiera 100 megabyte bilder eller annan data till Ixpand Flash drive go kommer det med andra ord att ta sin lilla tid. Till det positiva hör att enheten ligger på en bra prisnivå vilket skulle kunna vara ett argument att välja en Iphone med lägre lagringskapacitet, för att kapa kostnaderna där.

Sandisk Ixpand Flash drive go
5 / 6 Betyg
För
Enkelt att använda.
Emot
Ganska långsamt. Saknar USB-C.
Rekommenderas till
En smidig lösning för dig med ont om utrymme i din Ipad (med Lightning-anslutning) eller Iphone.

Specifikationer Sandisk Ixpand Flash drive go

Tillbaka
Nästa
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här