Fråga

Jag har två NUC-datorer bestyckade med Intel i5 4250U samt Intel i7 5557U. Den ena har Intel AC7260 Wi-Fi 5-nätverkskort och den andra en Intel AC7265 dito med Wifi 5.

Jag skrev till Dustin och frågade om deras Intel Wifi 6 AX200 2230-nätverkskort, det vill säga om det går att byta mina befintliga nätverkskort mot Wifi 6-kortet och om det då skulle fungera i mina NUC.

Svaret kom i dag att det inte går, eftersom andra komponenter också måste bytas ut. Jag läste på nätet om andra som hade installerat Wifi 6-kortet i befintliga datorer och det fungerar bra, samt fick man Bluetooth 5 på köpet.

Eftersom jag litar mera på ’Experten’ än på Dustins personal vill jag gärna höra om detta stämmer. Jag har precis fått en Sagem Wifi 6-router från Comhem. Är tacksam för ’Expertens’ råd.
Ilias

 

Svar

Dustin har rätt i det avseendet att det inte bara är att sätta i kortet (jag förutsätter att det finns en M.2 2230-plats att sätta det i?) och räkna med att det fungerar. Det beror nämligen på datorn i övrigt.

Det som krävs är att datorn stöder CNVi (Intel Integrated Connectivity I/O interface), en relativt ny Intel-standard som innebär att en hel del av nätverkskortets funktioner flyttats till processor och chipset. Det är också skälet till att Wifi 6-kortet är så billigt som det är, ett par hundra kronor.

Detta kan du säkert kontrollera i datorns specifikationer, men min bedömning är att det inte kommer att fungera. CNVi introducerades för stationära datorer 2017 och för mobila plattformar (till vilka NUC:en räknas) 2018. Båda dina processorer är äldre än så.

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Förutsatt din NUC har NGFF (m.2) för Wifikort så hade jag testat att sätta i ett AX200 och se om det fungerar, med tanke på den låga kostnaden för kortet.
    Jag bytte själv till ett AX200 i min Acer Predator PH517-61 som bygger på AMD Ryzen 2:nd gen och det fungerar utmärkt där.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här