TicWatch Pro 3 Ultra GPS
4 / 6 Betyg
2 990 krPris
För
Mycket behaglig att bära och att växla mellan vått och torrt vid träning, bra batteritid, tydlig skärm, bra utbud av välkända appar, lättanvänd, bra höjdmätare
Emot
GPS delen är inte exakt, pulsmätningen har vissa släpningar, trots bättre batteri så når det inte upp till exempelvis Huaweis modeller
Rekommenderas till
Detta är utan tvekan en av de bättre Google WearOS klockorna som med ett uppdaterat OS som ska lanseras mycket snart, troligen blir än bättre

Samma bas men nya funktioner och mer slimmad design

Med Mobvois Ticwatch Pro 3, som lanserades i början av 2021, så fick Google äntligen en klocka som drog full fördel av plattformen Wear OS och som tillförde lite nytänkande i form av en unik skärmlösning. Nu lanseras uppföljaren Ticwatch Pro 3 Ultra som bygger vidare på samma plattform och hårdvarubas men som bland annat tillför nya hälsofunktioner.

Andra generationens dubbelskärm

Klockan är som sagt väldigt lik sin föregångare med ett mått av 47x48x12,2 millimeter och en vikt på cirka 42 gram. I denna så får vi en 1,4 tums Retina AMOLED FSTN skärm med en upplösning på 454 x 454. TicWatch Pro 3 Ultra drivs av samma Qualcomm Snapdragon Wear 4100 Platform som sin föregångare vilken komplettera med en gigabyte ram och åtta gigabyte rom. Detta är en stabil plattform som ger grunden för effektiv batterihantering.

Just batteritiden är något som har optimerats till denna modell och klockans 595 millimampertimmars ger oss upp till 72 timmars användning i det så kallade Smart modeläget och hela 45 dagar i Essential läget. Det förstnämnda läget använder klockans skarpa skärm och alla funktioner och sensorer medans det essentiella läget begränsar både skärm och bara använder de nödvändigaste sensorerna som dessutom inte uppdateras lika regelbundet.

Som armband så hittar vi en utbytbar 22 millimeters silikonlösning som ger en nära men samtidigt mycket bekväm känsla vilket optimerar mätresultat från sensorer och hela tiden sitter perfekt oavsett vilka aktiviteter vi utför.

Vi kommer så till den unika skärmen som har en tvålagerslösning. Överst så finns en mer grundläggande låg strömkonsumtions skärm som bara visar de viktigaste funktionerna utan några effekter och med en svagare bakgrundsbelysning. Under denna så hittar vi så den klara och automatiskt ljusjusterande AMOLED skärmen som erbjuder alla effekter och utbytbara visningslägen med mera. Klockan växlar mellan dessa två lägen automatiskt baserat på vad vi gör vilket ger en optimerad batteritid. Tyvärr är det lite synd att vi inte själva kan styra vilket läge vi vill använda i olika situationer. Exempelvis kan lågenergiläget som primärt används vid löpning göra det mycket svår att avläsa skärmen på när vi springer under mörkare tider av dygnet och här skulle vi själva kunna vilja konfigurera detta.

dubbla
Klockan använder en unik lösning med dubbla skärmar, en yttre enklare och en undra Amoled modell

Nya mätvärden

Det viktigaste delen för många när det kommer till en smart klocka är de olika hälso- och träningsrelaterade mätfunktioner som klockan erbjuder och här ser vi den största förbättringen till Pro 3 Ultra. Bland de nyheter som vi nu erbjuds finner vi bland annat realtids stressmätning vilket sker genom övervakning och analysering av variationen i vår hjärtrytm.

Om klockan upptäcker att vi är stressade så får vi nästa nya funktion i TicBreathe som guidar oss till en korrekt och avslappande andning. Nästa nya funktion är realtidsanalysen av omgivande ljud som ligger mellan 30 och 120 decibel för att här upptäcka och varna vid ljudnivåer som kan vara skadliga för oss. Självklart finns även sömnövervakningen från föregående modell men med nyheten att denna nu även är aktiv i Essential mode vilket gör att klockan sparar batteri.

stress
Med nya funktioner som stressmätning och integrerad andningsövningar så hjälper klockan till att öka vårt välbefinnande

På hälsosidan så kompletteras numera pulsmätaren med möjlighet att mäta syresättning. Den senare håller samma standard som vi hittar på merparten av nyare klockor däremot så upplever vi att pulsmätaren inte riktigt håller samma nivå. Vid en jämn pulsnivå som vid kontinuerlig löpning eller träning så fungerar klocka mycket bra men när vi kör exempelvis intervaller med snabba pulsväxlingar eller styrketränar med hög-låg intensitet så får vi en störade eftersläpning som vi inte vill se.

Träning och appar

TicWatch Pro 3 GPS är IP68 klassificerad och passar därför lika bra på land som i simbassängen eller när vi är ute och springer i ösregn. Bland sensorerna så finns bland annat en fullt godkänd altimeter som loggar höjdskillnader i våra träningspass eller som även användas för att bara ha kontroll hur högt vi befinner oss under vandringar i mer kuperade områden. Vi får även ett integrerat GPS system som använder  GPS,  Beidou, Glonass, Galileo och QZSS för en stabil mottagning och bästa precision. Men av någon anledning så är vi inte helt överens med hur klockan hanterar denna då vi, om vi springer exakt samma rutt med samma start och stoppunkter kan få en kilometernotifiering som diffar upp mot 50 meter mellan rundorna.

traning
TickWatch 3 Ultra kommer med över 100 olika träningsprogram och vi får även en regelbunden pulsmätning för att optimera träningen

En av klockans stora fördelar är det utmärkta stödet för appar som Goggles ekosystem borgar för. Vi kan direkt använda de appar och funktioner som finns vi är vana vid som Androidanvändare i form av bland annat Spotify, Google fit, Four square, Strava och så klart Googles assistent för röststyrning.

appar
Tack vare att klockan baseras på Googles Wear OS får vi tillgång till ett stort utbud av appar

Vi kan dessutom enkelt anpassa klockans utseende genom att välja bland hundratals olika mallar som sedan kan anpassas ytterligare för att få exakt de funktioner som vi önskar och för att kunna styra klockan på det sätt som vi vill där vi kombinerar touchen på skärmen med klockans två fysiska knappar.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Mobvoi, www.mobvoi.com
  • Cirkapris:  2 990 kr inkl. moms, 2 392 kr exkl. moms
  • Mått: 47x48x12,2 mm
  • Vikt: 41,9 gram
  • Skärm: 1,4 tums Retina Amoled + FSTN
  • CPU: Qualcomm snapdragon Wear 4100
  • Minne: 1 GB Ram + 8 GB Rom
  • Batteri: 595 mAh
  • Vattenskydd: IP68
  • GNSS: GPS+Beidou+Glonass+Galileo+QZSS
TicWatch Pro 3 Ultra GPS
4 / 6 Betyg
2 990 krPris
För
Mycket behaglig att bära och att växla mellan vått och torrt vid träning, bra batteritid, tydlig skärm, bra utbud av välkända appar, lättanvänd, bra höjdmätare
Emot
GPS delen är inte exakt, pulsmätningen har vissa släpningar, trots bättre batteri så når det inte upp till exempelvis Huaweis modeller
Rekommenderas till
Detta är utan tvekan en av de bättre Google WearOS klockorna som med ett uppdaterat OS som ska lanseras mycket snart, troligen blir än bättre

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här