Windows på en pinne?

Publicerad

Fråga


Hur gör jag en USB-sticka (eller CD) bootbar med ett äldre operativsystem? Jag vill köra ett gammalt program som inte kan installeras i Vista. Jag vill även kunna skriva ut från programmet.

De maskiner jag vill kunna köra programmet i har som operativsystem Vista eller Windows 7. De operativsystem som jag har licens för är: Windows 95B, Windows 98 och Windows XP Home.

Calle

 

Svar


Innan jag besvarar din egentliga fråga vill jag gärna peka på ett betydligt enklare sätt att åstadkomma det du vill, nämligen att installera Virtual Box eller Microsoft Virtual PC (båda gratis) och sedan installera ditt gamla operativsystem där. Då har du det i ett fönster och kan enkelt växla mellan systemen.

Utskrift kan vara ett problem om det inte finns drivrutiner för skrivaren till det gamla operativsystemet, men det gäller även om du skulle köra det från ett minne. En utväg är då att skriva ut som PDF, flytta filen till värddatorn och skriva ut den där.

Vad gäller att köra från ett USB-minne eller en CD-skiva går det, men det är inte helt trivialt. Att laborera med Windows 95 eller 98 tror jag inte är värt besväret. Chansen att det ska finnas drivrutiner som passar en modern dator med Vista eller 7 är ganska liten.  Dessutom finns en inbyggd moment 22-situation i att stödet för USB är dåligt eller obefintligt i dessa gamla system.

Windows XP, däremot, är en annan femma. Där finns dessutom redan färdiga lösningar som gör att du relativt snabbt kan komma igång utan att krångla. Jag skulle rekommendera att du använder Bart PE Builder för att skapa ett Bart PE-system av ditt Windows XP. Kravet är att du har tillgång till en licens, men så är ju fallet.  Kolla här: www.nu2.nu/pebuilder. Det är helt gratis.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015