Fråga

Hej Experten! Jag har ett problem som gäller ett program som inte fungerar korrekt i Windows 7 Home Premium, men fungerar i Windows 7 Ultimate.  Programmet skapar XML-filer och ska namnge filerna enligt YYYY-MM_DD.xml. Detta fungerar i Ultimate.

I Home Premium kan jag se i en logg att programmet i stället använder formatet MM/DD/YYYY vid sina försök att skapa filerna och det misslyckas ju då förstås beroende på slash-tecknen.

Vad jag kan se har vi samma språkinställningar med mera i de olika datorerna det gäller. Det ska sägas att programmet inte är utvecklat för Windows 7, utan för XP, men jag upplever att det är någon skillnad mellan Windows 7-versionerna som spökar, eller?

Jag har testat med olika kompatibilitetslägen med mera i Windows felsökare för kompatibilitetsproblem. Önskar tips från experten.

Patric Ericsson

 Svar

 

Ja, tips är nog allt det kan bli, för det här kan jag inte svaret på. Det borde enligt min mening fungera exakt likadant i båda Windows 7-versionerna. De enda inställningar som bör kunna påverka detta är ”Nationella inställningar och språkinställningar” i Kontrollpanelen och där har du ju vad jag förstår redan dubbelkollat allting? Men kontrollera för säkerhets skull också värdena i registernyckeln HKEY_CURRENT_USER Control Panel International.

Det finns skillnader mellan Home Premium och Ultimate, självklart, men den enda som ens avlägset skulle kunna påverka detta är möjligheten till språkval. Home-versionen levereras på ett specifikt språk och detta kan inte ändras, medan det i Ultimate går att ställa om gränssnittet mellan 35 olika språk. Att detta skulle ha någon betydelse känns dock långsökt.

Något som eventuellt också skulle kunna påverka är om den ena Windows-versionen är 32 bit och den andra 64. Är det så? Varför det skulle ha någon betydelse vet jag inte, men det är en teori. Finns det någon läsare som upplevt detta problem eller har någon förklaring?

Föregående artikelBuffalo släpper nya USB-diskar
Nästa artikelFalska virusvarningar
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här