Tio terabyte utrymme på hårddisken är inte så illa, men tyvärr finns den bara för servrar och det dröjer nog innan den kommer till vanliga datorer.

Hitachi Global Storage, numera ett dotterbolag till Western Digital, visade nyligen upp sin gigantiska nya tioterabytes hårddisk på mässan Linux Foundation Vault i Boston. Tyvärr dröjer det nog innan det går att lagra tio terabyte i den bärbara datorn, eftersom den nya enheten är konstruerad enbart för att användas i servrar dessutom kräver speciell mjukvara för att fungera.

HGST kommer att börja leverera sin 10TB SMR Helioseal HDD någon gång under andra kvartalet i år. Men enheten kommer att kräva särskilda uppdateringar av operativsystemet för att en server faktiskt ska kunna läsa och skriva till den – detta på grund av den radikala nya lagringsteknik som används.

Helioseal tekniken innebär helt enkelt att enheten faktiskt är fullpumpad med helium för att minska friktionen mellan huvuden och skivor, vilket gör det möjligt att klämma in fler skivor eftersom värmeutvecklingen blir lägre.

Mjukvaruproblemen orsakas dock av SMR-tekniken. Förkortningen står för Shingled Magnetic Recording och i korthet går det ut på att spåren överlappar varandra en aning, vilket ger möjlighet att lagra mer data, till priset av att det behövs mer komplicerade rutiner för att korrekt läsa, skriva, och överskriva data utan att förstöra angränsande spår.

Föregående artikelTyp C stöds av Google
Nästa artikelMusen plingar till
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här