Fråga

 

Jag har ett problem sedan jag uppgraderade till Windows 10 i somras. 2011 köpte jag en Iomega USB3 3TB extern hårddisk, modell LDHD-UP3. Hårddisken hade ett krypteringsprogram, ”Iomega Encryption Utility V1.03”.

Det gick inte att kringgå detta. När jag satte igång hårddisken visades den inte i Windows, utan det var bara programmet som visades som en virtuell DVD-spelare. Jag var tvungen att installera programmet i Windows, ange lösenord och sedan få tillgång till hårddisken.

Allt detta fungerade bra med Windows 7 och 8.1, men efter uppgraderingen till Windows 10 gick det inte längre. Jag försökte kontakta Iomega, men de verkar har försvunnit. Jag fick många förslag från nätet men det hjälpte inte. 

Jag var inte orolig för mina filer på disken eftersom jag har kopior på dem. Så jag tänkte att jag skulle formatera om disken, så att jag kunde använda den igen. Jag tog isär kabinettet och inuti fanns en Hitachi 3TB 7200RPM SATA 6.0 hårddisk, type DK7SAD300.

Jag monterade denna i en USB-dockningsstation och försökte med Diskpart, med Windows inbyggda verktyg, med Ubuntu, med Paragon, Macrium, Gparted Live, med mera. Resultatet blev att jag lyckades formatera 700 gigabyte, men resten förblir dolt, alltså disken visas som en 700 gigabytesdisk.

Nu undrar jag om det finns något sätt eller program som möjliggör formateringen av hela hårddisken (jag menar inte de jättedyra kommersiella tjänster som finns att tillgå).

Ilias

 

Svar

 

Iomega finns inte längre. De är uppköpta och ingår i Lenovo-koncernen.

Enligt deras support finns det en uppdaterad version av Iomega Encryption Utility, som inkluderar en möjlighet att ta bort den virtuella CD-partitionen. Enligt deras uppgifter kan den inte tas bort genom ompartitionering.

Du hittar alla instruktioner här:

https://lenovo-eu-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24749

Föregående artikelAsus Zen AIO Pro till Sverige
Nästa artikelBildskärm med humörvisning
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här