Fråga

 

Förr brukade man få en tråkig recoveryskiva med datorn. Nu när jag köpte dator fick jag ingen alls, utan installationsskivan för Windows 8 måste ligga någonstans på hårddiskens systempartition.

Jag undrar om man kan få ut den på DVD från hårddisken på något sätt? Så att man har sin DVD med Windows 8 för nyinstallation på ny hårddisk eller SSD. Jag har försökt ladda ner den från Microsoft med produktnyckeln, men får nej till svar.

Rickard Trulsson

 

Svar

 

Det är riktigt att datorföretagen har slutat att skicka med den där återställningsskivan. Det är enklare och billigare för dem att bara lagra alltihop på hårddisken. Utan att veta fabrikatet på din dator kan jag inte vara specifik, men de flesta tillverkare skickar med ett program för att bränna en skiva av informationen på hårddisken. Leta bland de förinstallerade programmen och se om du kan hitta ett sådant.

Annars kan u använda Windows 8:s inbyggda funktion för att skapa en återställningsenhet. Det blir dock till ett USB-minne, inte till en skiva. Gå till startskärmen och skriv ”återställning”. Bland sökresultaten hittar du ”Skapa en återställningsenhet”. Starta programmet.

Bocka för ”Kopiera återställningspartitionen från datorn till återställningsenheten och klicka på Nästa. Du får besked om hur stor enhet du måste ha och kan välja vilket anslutet USB-minne du vill använda. Sedan är det bara att klicka Nästa och invänta att proceduren blir klar.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här